Alkohol może przeterminować się, ale okres przydatności do spożycia różni się w zależności od kilku czynników, w tym ilości zawartego w nim etanolu. Etanol jest związkiem występującym w napojach alkoholowych, wytwarzanym w wyniku fermentacji cukrów w owocach, warzywach lub zbożach przy użyciu drożdży. Na przykład winogrona na wino lub ziemniaki na wódkę. Wina mają najdłuższy okres przydatności do spożycia, ale dodanie składników, takich jak śmietanka mleczna, może zmienić ich okres przydatności do spożycia. W artykule poruszono kwestię przeterminowania alkoholu, ze szczególnym uwzględnieniem wina, piwa i likierów.
Czy alkohol się przedawnia?
Różne rodzaje napojów alkoholowych różnią się składem, ilością alkoholu, warunkami przechowywania i procesem wytwarzania. Okres trwałości napojów alkoholowych zależy od tych czynników.
Na przykład wino może z czasem ulec poprawie, podczas gdy piwo psuje się szybciej. Z drugiej strony napoje alkoholowe o wyższej zawartości alkoholu mogą trwać dłużej. Alkohol jest uznanym środkiem konserwującym. Na przykład alkohol etylowy jest zarówno środkiem przeciwbakteryjnym, jak i konserwantem, który jest ogólnie uważany za bezpieczny w stosowaniu w niektórych produktach spożywczych.
Należy zauważyć, że piwo zazwyczaj zawiera od 4% do 8% alkoholu, wino zawiera około 13,5% alkoholu, a zwykłe napoje alkoholowe zawierają około 40% alkoholu.
wino
Powszechnie uważa się, że wino z wiekiem staje się lepsze. Poniżej znajdziesz badania, które mogą potwierdzać tę teorię.
Zmniejszenie goryczy
Przegląd z 2021 roku wykazał, że jakość wina poprawia się po pewnym czasie w butelce z powodu złożonych zmian chemicznych związanych z redukcją tlenu. Zmniejsza to cierpkość i gorycz, poprawia aromat, klaruje i stabilizuje kolor.
utlenianie
Jeśli chodzi o wina białe, badanie z 2019 r. wykazało, że na utlenianie wina podczas dojrzewania w butelce może wpływać przenoszenie tlenu w miejscu, w którym korek styka się z szyjką butelki. To utlenianie może radykalnie zmienić skład chemiczny wina.
Przechowywać w ciemności i przykryć
Badanie z 2021 roku wykazało, że jakość butelkowanego białego wina można znacznie obniżyć ze względu na temperaturę i ekspozycję na światło w punktach sprzedaży detalicznej, co również skraca jego okres przydatności do spożycia. Jeżeli wino będzie przechowywane w ciemności w temperaturze 12°C, zachowa podobne właściwości jak wino przed butelkowaniem. Wybór korków, zwłaszcza wysokiej jakości korków naturalnych lub mikrokorków, pozwala lepiej zachować zmysłowy profil wina.
Producenci wina dodają przeciwutleniacze, takie jak tlenek siarki, aby zapobiec nadmiernemu utlenianiu i psuciu się wina. Butelki należy również zamykać odpowiednimi zakrętkami i przechowywać w stabilnych warunkach, aby zapobiec powstawaniu niepożądanych kolorów, zapachów lub smaków.
piwo
Trwałość piwa zależy od rodzaju piwa. Piwo rzemieślnicze jest zwykle przechowywane niefiltrowane i niepasteryzowane, co sprawia, że jest bogate w związki prozdrowotne, ale skraca jego okres przydatności do spożycia. Badanie z 2022 roku opisuje trudności, z jakimi boryka się przemysł piwowarski w utrzymaniu jakości piwa pomimo szeroko zakrojonych badań na ten temat przeprowadzonych przez naukowców. Autorzy badania stwierdzili, że cały proces produkcji, od pola do konsumenta, musi być kontrolowany, aby utrzymać jakość i stabilność piwa przez cały okres jego przydatności do spożycia. Badanie z 2023 r. dotyczy również kwestii pogarszania się jakości piwa w czasie. Zjawisko to jest spowodowane nagromadzeniem się pewnych związków powstałych w wyniku utleniania, co prowadzi do zwietrzenia piwa.
Spraw, aby piwo trwało dłużej
Producenci dodają komórki Saccharomyces cerevisiae do piwa przed jego butelkowaniem w ramach praktyki zwanej przypisaniem. Komórki, zwane także „drożdżami piwnymi” lub „drożdżami piekarskimi”, zmniejszają gromadzenie się aldehydów odpowiedzialnych za spleśniały smak. Drożdże dodawane do piwa mają jednak ograniczony okres przydatności do spożycia. W tym badaniu naukowcy znaleźli sposób na wyhodowanie nowych bakterii, które działają jak naturalne, długotrwałe antyoksydacyjne konserwanty żywności i napojów, takich jak piwo.
upojny
Termin „likier” jest używany w odniesieniu do słodkich i mocnych napojów alkoholowych, zwłaszcza alkoholi destylowanych, takich jak whisky lub rum. Producenci mieszają alkohole z cukrem i aromatami, aby uzyskać te napoje. Napoje alkoholowe mają na ogół najwyższą objętościowo zawartość alkoholu spośród wszystkich rodzajów alkoholu. Napoje alkoholowe na bazie śmietany również mają ograniczony okres przydatności do spożycia, ale zawierają wystarczającą ilość alkoholu, aby zapobiec rozwojowi bakterii. Likier śmietankowy wyższej jakości może trwać do dwóch lat, jeśli jest przechowywany w temperaturze pokojowej, a jego okres przydatności do spożycia można wydłużyć, przechowując w lodówce.
Zagrożenia związane ze spożywaniem przeterminowanego alkoholu
Stare wino zamienia się w ocet ze względu na wysoką zawartość kwasu, który zapobiega rozwojowi szkodliwych bakterii. Chociaż zmiana smaku jest główną wadą przeterminowanych alkoholi, napoje te niosą ze sobą takie same zagrożenia dla zdrowia, jak wszystkie napoje alkoholowe, niezależnie od tego, czy są przeterminowane, czy nie. Dlatego ważne jest, aby zachować ostrożność podczas spożywania napojów alkoholowych, zwłaszcza tych, które straciły ważność.
Alkohol i zdrowie
Badanie z 2020 roku dotyczące wpływu alkoholu na zdrowie ludzi wykazało, że skutki zdrowotne zależą od spożywanej ilości. Naukowcy doszli do wniosku, że picie 14 gramów (gramów) alkoholu dziennie dla kobiet i 28 gramów dziennie dla mężczyzn może zmniejszyć ryzyko śmierci, zwłaszcza z powodu chorób układu krążenia i cukrzycy typu 2, i jest uważane za lekkie lub umiarkowane według eksperci.
Jednak nadmierne lub niewłaściwe spożywanie alkoholu przez długi czas może prowadzić do zaburzeń związanych z używaniem alkoholu, które mogą prowadzić do problemów fizycznych i psychicznych, takich jak choroby wątroby, zapalenie trzustki, demencja i kilka rodzajów raka. Ponadto żadna ilość alkoholu nie jest uważana za bezpieczną do picia w czasie ciąży lub próby poczęcia.
streszczenie
Alkohol w napojach alkoholowych to etanol lub alkohol etylowy. Napoje alkoholowe zawierają różne ilości tego rodzaju alkoholu. Zawartość alkoholu etylowego może wpływać na trwałość tych napojów, a także na inne czynniki, takie jak ich poszczególne składniki oraz sposób ich wytwarzania i przechowywania. Likier ma zwykle najwyższą zawartość alkoholu, a następnie wino i piwo. Zagrożenia dla zdrowia związane ze spożywaniem przeterminowanego alkoholu są zwykle takie same, jak te związane ze spożywaniem alkoholu w terminie jego ważności.
„Miłośnik muzyki. Miłośnik mediów społecznościowych. Specjalista sieciowy. Analityk. Organizator. Pionier w podróżach.”
More Stories
Słynny obraz centralnej czarnej dziury w Drodze Mlecznej, Sgr A*, będzie błędny!
Lekarze apelują o systematyczne badania przyszłych matek
SpaceX planuje zrobić znacznie lepiej ze Starship 6 i zapowiada się niesamowicie!