Głodni Wiedzy

Informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

Czerwone mięso i rak jelita grubego: linki z ostatnich badań

Czerwone mięso i rak jelita grubego: linki z ostatnich badań

Chociaż nie wszyscy eksperci są jeszcze przekonani, nowe badanie pokazuje, że rzeczywiście istnieje związek między spożyciem czerwonego mięsa a rakiem jelita grubego.

Naukowcy, którzy opublikowali swoje prace w tym tygodniu w czasopiśmie naukowym Odkrycie raka, był w stanie zidentyfikować specyficzne cechy uszkodzeń DNA spowodowanych dietą bardzo bogatą w czerwone mięso.

Obciąża to ostatnie jako czynnik rakotwórczy. Zanim doszli do tego wniosku, naukowcy przeprowadzili sekwencjonowanie DNA 900 pacjentów z rakiem jelita grubego, wybranych z puli 280 000 osób, które uczestniczyły w kilkuletnich badaniach, w tym pytania dotyczące ich stylu życia.

Mutacja alkilacyjna DNA

Skany ujawniły konkretną mutację, która nie została wcześniej zidentyfikowana, ale wskazała na typ mutacji DNA zwany alkilacją.

Siłą tego podejścia jest to, że uczestnicy nie byli w stanie wiedzieć, że zachorują na tego raka, w przeciwieństwie do kwestionowania nawyków żywieniowych, gdy pojawi się choroba.

Nie wszystkie komórki z tymi mutacjami koniecznie staną się rakowe. Ponadto były one również obecne w zdrowych próbkach. Ale ta mutacja była w dużej mierze związana ze spożyciem czerwonego mięsa (przetworzonego i nieprzetworzonego) przed wystąpieniem choroby.

„W czerwonym mięsie znajdują się związki chemiczne, które mogą powodować alkilację” – wyjaśnia Marius Giannakis, onkolog z Dana-Farber Cancer Institute. Związki te mogą być wytwarzane z żelaza, które jest bogate w czerwone mięso lub z azotanów, które często znajdują się w przetworzonym mięsie.

Ta mutacja była również obecna w dystalnej części okrężnicy, części okrężnicy, która sugerowała poprzednie badania, jest silnie związana z rakiem jelita grubego spowodowanym jedzeniem czerwonego mięsa.

Z drugiej strony, wśród genów najbardziej dotkniętych alkilacją są te, które, zgodnie z wcześniejszą pracą, okazały się najbardziej podatne na raka jelita grubego po mutacji.

Spożywaj z umiarem

Według Mariusa Giannakisa, te różne elementy połączone tworzą solidny stan. Ale, jak podkreślił, nie chodzi o całkowite odstawienie czerwonego mięsa: „Polecam umiar i zbilansowaną dietę”.

Pacjenci z najwyższym poziomem guzów alkaloidowych mieli zwiększone ryzyko zgonu o 47%. Wysoki poziom alkilacji zaobserwowano tylko w guzach pacjentów, którzy spożywali średnio ponad 150 gramów czerwonego mięsa dziennie.

Zdaniem naukowca odkrycie to może pomóc klinicystom zidentyfikować pacjentów, którzy są genetycznie bardziej predysponowani do zasadowicy, a tym samym doradzić im ograniczenie spożycia czerwonego mięsa.

Wykrywanie pacjentów, którzy już zaczęli gromadzić te mutacje, może pomóc w identyfikacji osób zagrożonych rozwojem takiego nowotworu lub w bardzo wczesnym wykryciu choroby. Ponadto, ponieważ poziom alkilacji wydaje się być markerem ciężkości choroby, można go wykorzystać do prognozowania oczekiwanej długości życia.

Nie wspominając o tym, że zrozumienie, jak rozwija się rak jelita grubego, toruje drogę do opracowania metod leczenia, które przerywają lub odwracają ten proces, aby zapobiec wystąpieniu choroby.

READ  Światowy Dzień Udaru Mózgu: Oto objawy, które powinny Cię ostrzec i jak postępować