Głodni Wiedzy

Informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

Branża piekarnicza deklaruje, że w ciągu czterech lat chleb powinien być mniej słony

Branża piekarnicza deklaruje, że w ciągu czterech lat chleb powinien być mniej słony

Zmniejsz sól o 10% w chleb W ciągu czterech lat. To cel wyznaczony przez wszystkich graczy w sektorze piekarniaktórzy podpisali dobrowolny układ zbiorowy w czwartek podczas ośrodek rolniczyrząd ogłosił w oświadczenie. Aby odpowiedzieć na to wyzwanie zdrowie Ogólne: „Sektor piekarniczy dąży do zmniejszenia ilości soli w pieczywie, które reprezentuje [près] 20% dziennego spożycia soli Francuzów”.

Millers and Artisan Bakers (CNBPF) oraz Industrial Bakers (FEB) podpisały to partnerstwo z Dyrekcjami Generalnymi Zdrowia i Żywności. Konsorcjum Handlu i Dystrybucji oraz niektóre główne marki, takie jak Intermarché i Leclerc, dołączyły do ​​tego wspólnego zobowiązania do 2025 roku.

Zmniejsz ryzyko chorób sercowo-naczyniowych

Według Organizacji Narodów Zjednoczonych Francja zobowiązała się do Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) „zmniejszyć spożycie soli o 30% do 2025 r.”, co umożliwia „zmniejszenie ciśnienia krwi i ryzyka chorób sercowo-naczyniowych”. Konkretnie zawartość soli powinna spaść z obecnych 1,7 grama do 1,4 na 100 gramów tzw. chleba zwykłego, z terminem do października 2023 r. Zatem waga bagietki około 250 gram nie może przekroczyć 3,5 grama soli.

W przypadku chleba kanapkowego zawartość soli powinna spaść z 1,21 do 1,1 grama do października 2025 r., co stanowi maksymalnie 0,38 grama w 35-gramowej kromce. W swoim najnowszym raporcie Światowa Organizacja Zdrowia bada wpływ zmian w diecie na zdrowie, zwiększając demokratyczny dostęp do wysoce przetworzonej żywności i napojów bogatych w sól, cukry i tłuszcze.

READ  Niebezpieczne pestycydy znajdują się w 50% owoców i warzyw sprzedawanych we Francji