Głodni Wiedzy

Informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

Bakterie jelitowe: Oto 6 przepisów na chleb, które są lepsze dla jelit

Bakterie jelitowe: Oto 6 przepisów na chleb, które są lepsze dla jelit

Dyskomfort trawienny, zapalenie jelit i niektóre rodzaje chleba, które są bardzo bogate w gluten, mogą znacznie podrażniać jelita. Z tego powodu konieczne jest lepsze uprzywilejowanie innych rodzajów pieczywa. W tym artykule znajdziesz listę 6 pieczywa, które są lepsze dla mikrobiomu jelitowego.

grupa mikroorganizmów (Niepatogenne bakterie, wirusy, pasożyty i grzyby) uczestniczy w mikrobiocie jelitowej lub mikrobiocie jelitowej. Mówiąc dosadniej, ta grupa niepatogennych drobnoustrojów (mikroflora jelitowa), która jest w pewnym stopniu korzystna dla organizmu, sprzyja komfortowi trawienia. Aby utrzymać tę zdrową florę jelitową, zaleca się spożywanie pokarmów bogatych w błonnik, bogatych w jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Tak jest w przypadku niektórych chleb O czym porozmawiamy w tym artykule.

Jakie rodzaje pieczywa są najlepsze dla flory jelitowej?

Spożywanie chleba jest częścią codziennej diety co drugiego Francuza. Jest to więc bardzo specyficzna żywność. Ale są tacy Bardzo wysoka zawartość glutenu. Wszyscy wiemy, że nadmierne spożycie glutenu może powodować poważne problemy zdrowotne, szczególnie u osób z nietolerancją glutenu. Tak właściwie, Gluten zwiększa przepuszczalność błony śluzowej jelit. Powoduje to rozerwanie lub nawet zniszczenie ściany jelita cienkiego. Tym samym powoduje również stany zapalne przewodu pokarmowego na skutek złego wchłaniania pokarmów bogatych w kwas foliowy, wapń i żelazo. To zaburzenie trawienia prowadzi do innych chorób jelit (Biegunka, wymioty, wzdęcia i dolegliwości żołądkowo-jelitowe). Mogą pojawić się inne choroby związane ze spożywaniem pokarmów bogatych w gluten, zwłaszcza w przypadku predyspozycji genetycznych. Takie jak stwardnienie rozsiane, swędzenie skóry, astma, zapalenie oskrzeli i ciężkie migreny.

Aby uniknąć tych zaburzeń trawiennych, oto lista 6 Przepisy na wypieki są lepsze dla zdrowia. Ten chleb należy spożywać w następujących okolicznościach:

  • Utrata masy ciała
  • Bądź na bieżąco
  • Częste zaburzenia żołądkowo-jelitowe
  • zaburzenia trawienia
  • Cukrzycowy
  • Utrzymanie zdrowej flory jelitowej.
READ  Deszcz gwiazd spodziewany jest następnej nocy

1. Chleb żytni

Bogaty w magnez, potas, fosfor i błonnik chleb żytni Doskonale wpływa na florę jelitową. Zawiera niski procent glutenu I cukier np chleb Chleb pełnoziarnisty i żytni odżywia mikrobiom Lub flory jelitowej poprzez dostarczanie jej chorobotwórczych mikroorganizmów flory jelitowej. Pozwala to na komfort trawienny po spożyciu.

2. Chleb z komosy ryżowej

bogaty w błonnik roślinny i żelazo, magnezFosfor, Witamina B1, B2, B6. Chleb z komosy ryżowej jest bogaty w aminokwasy i doskonały przeciwutleniacz. Zawiera również niewiele lub nie zawiera glutenu. niż on daje Lepszej jakości chleb dla jelit. Można go przyjmować wieczorem z kolacją, rano ze śniadaniem i w południe z kolacją.

3. Chleb ryżowy

Chleb ryżowy jest bardzo bogaty w witaminy B1 i B2 (ryboflawina) i bogate w minerały (Potas, fosfor, magnez, żelazo i błonnik). To bogactwo minerałów zapewnia lepsze trawienie i utrzymanie zdrowej flory jelitowej. Oprócz chleba z Ryż Bogaty w niacynę. Witamina rozpuszczalna w wodzieBogaty w kwas nikotynowy, który zwiększa bogactwo składników odżywczych. Pozwala to uniknąć pelagry (choroba związana z zaburzeniami odżywiania).

4. Chleb gryczany

Niska zawartość tłuszczu i bardzo wysoka błonnik rozpuszczalnyI w białkuI w węglowodanachI w pierwiastki śladowe (Sól mineralna jest bardzo potrzebna do życia: Żelazo, selen, cynk, fluor, chrom, mangan i miedź). Chleb gryczany Bezglutenowe. Sprzyja to lepszemu trawieniu i komfortowi trawienia. Inną zaletą chleba gryczanego jest to, że wspomaga zdrowie układu krążenia, zapobiega nowotworom, obniża poziom cukru we krwi i nie powoduje alergii.

5. Chleb kukurydziany

Chleb kukurydziany jest bogaty w minerały, takie jak ryboflawina;I fosforI potażI ŻelazoI wapńI Aneuryna I cynk. Chleb z żółtej kukurydzy Bogaty w witaminę A (witamina rozpuszczalna w tłuszczach, która przyczynia się do prawidłowego metabolizmu żelaza). Te witaminy i minerały są bardzo ważne dla jelit i utrzymania dobrego zdrowia zarazki jelitowe.

6. Chleb kasztanowy

Kasztany są znane ze swojej wartości odżywczej, która jest bogata w witaminy, takie jak witaminy przeciwkoI 6I B 9I H. Pierwsza i ostatnia witamina znana jest jako doskonały przeciwutleniacz. Wiadomo, że odmładza starzejące się komórki. Jeśli chodzi o witaminy 6 I B 9biorą w nich udział Powstawanie hemoglobiny i synteza czerwonych krwinek. Dlatego lepiej jest spożywać pieczywo kasztanowe poprawić krążenie krwi A jednocześnie dobre zdrowie flory jelitowej.

READ  Na jakim poziomie PSA powinniśmy się martwić?

Kolejne kryterium do rozważenia, który chleb jest najlepszy dla jelit

Na koniec należy również zauważyć chleb Na bazie ryżu lub kasztanów wzrasta poziom cukru we krwi. Aby uniknąć skoków poziomu cukru we krwi lub glukozy, jedz je z umiarem. Ponadto, Preferuj chleb na zakwasie, który jest łatwiejszy do strawienia niż chleb drożdżowy. Ponieważ drożdże to ta substancja, która naturalnie występuje w chlebie i która działa w rozkładzie tej substancji. Podczas gdy to drożdże Mleko piekarskie to mikroskopijna substancja, która pomaga w fermentacji alkoholowej i służy do szybkiego zakwaszania ciasta chlebowego. Obie substancje są dobre dla zdrowia. Preferowany jest jednak chleb na zakwasie, ponieważ bakterie kwasu mlekowego Którzy pracują nad zakwaszeniem ciasta chlebowego, aby je ulepszyć lepsze trawienie. Co jest lepsze dla jelit.

Możesz być również zainteresowany :

Znaleźliśmy najstarszy chleb na świecie!

Sekret robienia chleba kanapkowego

Dlaczego mówimy „najpierw zjedz biały chleb”?

Dlaczego mówimy „Twój biznes się zatrzymuje”?

Dlaczego mówimy: „Zarabiaj na chleb w pocie czoła”?

Kiedy wynaleziono toster?