Zdaniem badaczy z nserm brak w diecie związków występujących w tym warzywie może nasilać te reakcje skórne.
opublikowany
aktualizować
czas czytania : 1 minuta.
Jedzenie brokułów lub kapusty może zmniejszyć nasilenie alergii skórnych Stań Przesłane we wtorek, 16 maja przez Narodowy Instytut Zdrowia i Badań Medycznych (INSERM). Naukowcy podkreślają znaczenie dobrze zbilansowanej diety dla pacjentów z tymi reakcjami skórnymi.
W tym badaniu opublikowanym w czasopiśmie naukowym w języku angielskim eŻycieNaukowcy z nserm i instytutu Curie jako pierwsi wykazali, że żadne związki występujące w niektórych warzywach, zwłaszcza brokułach i kapuście, nie mogą zaostrzać alergii skórnych na modelach zwierzęcych.
krzyżowcy
W swojej pracy naukowcy byli szczególnie zainteresowani związkami spożywczymi, które działają na cząsteczkę znajdującą się w organizmie tzw receptory węglowodorów aromatycznych (AhR). Te składniki odżywcze występują naturalnie w warzywach krzyżowych, takich jak brokuły.
Wykazali, że brak tych składników odżywczych u myszy był związany ze wzrostem stanu zapalnego skóry i zaostrzeniem wrażliwości skóry, co nie miało miejsca w przypadku myszy, które otrzymywały dietę zawierającą te związki.
Nasze wyniki wskazują, że niezrównoważona dieta może nasilać skórne reakcje alergiczne u ludzi.skomentowała Elodie Segura, badaczka w Inserm, powołując się na komunikat prasowy.
More Stories
Słynny obraz centralnej czarnej dziury w Drodze Mlecznej, Sgr A*, będzie błędny!
Lekarze apelują o systematyczne badania przyszłych matek
SpaceX planuje zrobić znacznie lepiej ze Starship 6 i zapowiada się niesamowicie!