Głodni Wiedzy

Informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

Badanie wykazało, że jedzenie brokułów lub kapusty może zmniejszyć wrażliwość skóry

Badanie wykazało, że jedzenie brokułów lub kapusty może zmniejszyć wrażliwość skóry

Zdaniem badaczy z nserm brak w diecie związków występujących w tym warzywie może nasilać te reakcje skórne.

Artykuł napisany przez

opublikowany

aktualizować

czas czytania : 1 minuta.

Według badań jedzenie brokułów zmniejsza ryzyko wystąpienia alergii skórnych.  (Patrick Lefevre/Maxp)

Jedzenie brokułów lub kapusty może zmniejszyć nasilenie alergii skórnych Stań Przesłane we wtorek, 16 maja przez Narodowy Instytut Zdrowia i Badań Medycznych (INSERM). Naukowcy podkreślają znaczenie dobrze zbilansowanej diety dla pacjentów z tymi reakcjami skórnymi.

W tym badaniu opublikowanym w czasopiśmie naukowym w języku angielskim eŻycieNaukowcy z nserm i instytutu Curie jako pierwsi wykazali, że żadne związki występujące w niektórych warzywach, zwłaszcza brokułach i kapuście, nie mogą zaostrzać alergii skórnych na modelach zwierzęcych.

krzyżowcy

W swojej pracy naukowcy byli szczególnie zainteresowani związkami spożywczymi, które działają na cząsteczkę znajdującą się w organizmie tzw receptory węglowodorów aromatycznych (AhR). Te składniki odżywcze występują naturalnie w warzywach krzyżowych, takich jak brokuły.

Wykazali, że brak tych składników odżywczych u myszy był związany ze wzrostem stanu zapalnego skóry i zaostrzeniem wrażliwości skóry, co nie miało miejsca w przypadku myszy, które otrzymywały dietę zawierającą te związki.

Nasze wyniki wskazują, że niezrównoważona dieta może nasilać skórne reakcje alergiczne u ludzi.skomentowała Elodie Segura, badaczka w Inserm, powołując się na komunikat prasowy.