Kozieradka jest stosowana od tysięcy lat w tradycyjnej medycynie indyjskiej i chińskiej i jest rośliną o wielu zaletach.
Łagodzi zaburzenia trawienia, zwiększa apetyt, reguluje poziom cukru i cholesterolu we krwi.
Zasadniczo to jego małe nasiona działają na organizm.
Kozieradka jest powszechnie uprawiana w Afryce Północnej, Indiach i Chinach i od tysięcy lat jest stosowana w medycynie ajurwedyjskiej w leczeniu różnych schorzeń. Według Vidala roślina ta pozwala „Pobudza apetyt, łagodzi zaburzenia trawienne i oddechowe, przywraca energię osobom w okresie rekonwalescencji i depresjiWiadomo również, że pomaga kontrolować poziom cukru we krwi i cholesterolu.
-
Przeczytaj także
To niezbędna przyprawa, która powinna zawsze znajdować się w Twojej szafce, aby zachować zdrowie
Obniżający poziom cholesterolu, przeciwutleniający i przeciwzapalny
Kozieradka to roślina o tysiącu właściwości, szczególnie stosowana w tradycyjnych lekach chińskich i indyjskich. Jej łodygi, liście, a zwłaszcza nasiona zawierają nie tylko błonnik i węglowodany, ale także steroidowe saponiny, sterole i flawonoidy. W rezultacie kozieradka jest cennym sprzymierzeńcem w zakresie pasażu jelitowego i ogólnego zdrowia układu trawiennego. Ma także właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne.
Nasiona kozieradki mają ważne właściwości odżywcze, ale mają również działanie obniżające poziom cholesterolu. Są to saponiny i błonnik rozpuszczalny, które pomagają regulować poziom cukru we krwi, ale także poziom cholesterolu. Wydaje się, że kozieradka hamuje enzymy wytwarzające glukozę w wątrobie.
Co więcej, roślina ta może być sprzymierzeńcem w odchudzaniu, jak podkreśla Vidal. „Wydaje się, że apetyt wzrasta wkrótce po zjedzeniu nasion kozieradki, ale szybko tworzą one galaretowatą substancję z płynami w żołądku, galaretowatą substancję, która powoduje uczucie pełności w żołądku, co hamuje apetyt.„.
Jak spożywać kozieradkę?
Roślinę tę spożywa się na różne sposoby. Można go pić w postaci naparu (na zimno lub na gorąco) lub gotować. Kozieradka sprzedawana jest także w postaci suplementu diety (kapsułki lub tabletki) w wyspecjalizowanych sklepach. „Zwykle stosowana dawka wynosi od 500 do 1000 mg proszku z nasion, do sześciu razy dziennie.– precyzuje Vidal.
Aby złagodzić kształt i upiększyć skórę lub włosy, istnieją oleje roślinne na bazie kozieradki. Wreszcie kozieradka jest również stosowana jako przyprawa, zwłaszcza w kuchni indyjskiej i wschodniej, i można ją włączyć do swoich potraw.
W niektórych przypadkach kozieradka jako suplement diety nie jest zalecana
Vidal ostrzega:Oprócz dawek przyjmowanych z jedzeniem, kobiety w ciąży powinny powstrzymać się od spożywania nasion kozieradki.„W rzeczywistości nasiona mogą.”Powoduje skurcze macicy i prowadzi do poronieniaPonadto osoby chore na cukrzycę nie powinny przyjmować kozieradki bez konsultacji, porady i monitorowania lekarza.
„Miłośnik muzyki. Miłośnik mediów społecznościowych. Specjalista sieciowy. Analityk. Organizator. Pionier w podróżach.”
More Stories
Słynny obraz centralnej czarnej dziury w Drodze Mlecznej, Sgr A*, będzie błędny!
Lekarze apelują o systematyczne badania przyszłych matek
SpaceX planuje zrobić znacznie lepiej ze Starship 6 i zapowiada się niesamowicie!