Głodni Wiedzy

Informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

Wiadomo, że ten egzotyczny owoc redukuje tkankę tłuszczową wątroby

Wiadomo, że ten egzotyczny owoc redukuje tkankę tłuszczową wątroby

Może również obniżać poziom aminotransferaz.

Zła dieta i brak aktywności fizycznej szkodzą organizmowi, zwłaszcza wątrobie. Z biegiem czasu nagromadzenie tłuszczu wokół tego oczyszczonego narządu prowadzi do choroby. Mówimy o „niealkoholowej stłuszczeniowej chorobie wątroby” lub „stłuszczeniowej chorobie wątroby” we Francji i oczekuje się, że jej częstość występowania będzie wzrastać w nadchodzących latach, ale nasila ona stan zapalny i sprzyja marskości wątroby. Nie jest to jedyne uszkodzenie na tłuszcz nagromadzony wokół wątroby, jak badanie opublikowane w 2022 r., przeprowadzone w szczególności przez francuskich naukowców, wykazało, że tłuszcze te mogą zmniejszać ilość tlenu w mózgu i prowadzić do zapalenia tkanki mózgowej, czyli dwóch zjawisk związanych z cukrzycą i zwiększonym ryzykiem poważnych chorób neurologicznych, takich jak demencja.

Dlatego spożywanie mniejszych ilości tłuszczów i cukrów jest ważne dla ochrony wątroby i mózgu. Ciekawy wydaje się także inny punkt udostępniony przez kanadyjskich badaczy w sierpniu 2024 r. Wyjaśnia zalety egzotycznych owoców, które są dziś prawie nieznane, w zmniejszaniu ilości tłuszczu w wątrobie.

W ramach randomizowanego badania klinicznego przez 12 tygodni trzydziestu uczestników z nadwagą i wysokim poziomem trójglicerydów przyjmowało ekstrakt z tego popularnego owocu lub placebo. Po przeprowadzeniu skanów MRI w celu określenia poziomu tłuszczu w wątrobach ochotników naukowcy zaobserwowali zmniejszenie procentowej zawartości tłuszczu w wątrobie o 7,43% u osób, które jadły owoce, w porównaniu do wzrostu o 8,42% u pozostałych osób. „To ogromna różnica wynosząca 15,85%.”. Komentował André Maret, profesor na Wydziale Lekarskim i pracownik naukowy Uniwersyteckiego Instytutu Kardiologii i Chorób Płuc Uniwersytetu Quebec Laval, który kierował badaniem. Poziomy AST i ALT we krwi również spadły po zjedzeniu owocu w porównaniu z placebo.

Badanym tutaj owocem jest camu camu. Pochodzi z drzewa rosnącego w lasach deszczowych Amazonii, które należy do tej samej rodziny co guawa. Camu-camu może zawierać specyficzne polifenole, które wpływają na mikroorganizmy jelitowe. „Mikroorganizmy metabolizują duże cząsteczki polifenoli, których jelita nie mogą wchłonąć, i przekształcają je w mniejsze cząsteczki, które organizm może wchłonąć, aby zredukować tłuszcz w wątrobie”. – wyjaśnił profesor Maret. Wtedy owoc zadziała jak prebiotyk.

READ  NASA ogłasza, że ​​jeden z księżyców Marsa jest skazany na zderzenie z jego powierzchnią

„Wyniki te potwierdzają zdolność camu camu do ochrony wątroby przed niealkoholową stłuszczeniową chorobą wątroby. Biorąc pod uwagę rosnącą częstość występowania chorób wątroby na świecie i brak leczenia farmakologicznego, wyniki te mają znaczenie kliniczne. Dalsze długoterminowe badania na większej grupie potrzebna jest próbka, aby potwierdzić te korzystne efekty ” Naukowcy doszli do wniosku.