Głodni Wiedzy

Informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

Jedzenie tego rodzaju ryb może wydłużyć oczekiwaną długość życia, nawet w przypadku raka

Prosty i pyszny sposób na zadbanie o swoje zdrowie.

Nasza codzienna dieta odgrywa kluczową rolę w profilaktyce nowotworów. Co roku we Francji 40% przypadków raka wiąże się z tak zwanymi czynnikami ryzyka, których można uniknąć, takimi jak styl życia i środowisko, a według Fundacji ARC 20% z nich można przypisać żywieniu. Dlatego dla zachowania zdrowia ważne jest zbilansowanie naszej diety. Z tego punktu widzenia japońscy badacze odkryli, że jedzenie ryb w określony sposób zmniejsza ryzyko raka i śmierci ze wszystkich przyczyn.

W badaniu przeprowadzonym przez naukowców z Nagoya Medical College w Japonii wzięło udział ponad 80 000 osób w wieku od 35 do 65 lat. Za pomocą kwestionariusza oszacowano częstotliwość spożycia przez nie ryb, a także różne czynniki mogące mieć wpływ na ryzyko śmierci, takie jak wiek, tytoń, alkohol, wskaźnik masy ciała i różne składniki odżywcze w diecie. Pacjenci byli oceniani przez okres 9 lat, podczas którego odnotowano 2482 zgonów, w tym 1495 z powodu nowotworu. Wyniki opublikowano w czasopiśmie Żywienie zdrowia publicznego wykazali znaczną redukcję śmiertelności ogólnej wśród osób, które wprowadziły do ​​swojej diety małe ryby, zwłaszcza u kobiet.

►U kobiet, które jadły małe ryby 1–3 razy w miesiącu, ryzyko śmierci z jakiejkolwiek przyczyny było o 32% niższe w porównaniu z kobietami, które jadły rzadko, a ryzyko śmierci z powodu raka było o 28% niższe.

► U osób, które jadły małe ryby raz lub dwa razy w tygodniu, ryzyko śmierci z jakiejkolwiek przyczyny zmniejszyło się o 28%, a ryzyko śmierci z powodu raka o 29%.

► U osób, które spożywały więcej niż 3 razy w tygodniu, ryzyko śmierci z jakiejkolwiek przyczyny zmniejszyło się o 31%, a ryzyko śmierci z powodu raka o 36%.

Podobną tendencję zaobserwowano także wśród mężczyzn, choć w mniejszym stopniu.

Dlatego włączenie do diety małych ryb wydaje się prostym sposobem na wydłużenie życia. Spożycie małych ryb jest już powszechne w Japonii, zwłaszcza gromadnika atlantyckiego, okonia japońskiego i małych suszonych sardynek. Jeszcze bardziej zaskakujące jest to, że ryby należy spożywać w całości, aby skorzystać z korzyści wykazanych w badaniu. Części te są bogate w mikroelementy, takie jak wapń i witamina A. „Małe ryby są łatwe do spożycia przez każdego i można je jeść w całości, łącznie z głową, kośćmi i narządami. Składniki odżywcze i substancje fizjologicznie czynne charakterystyczne dla małych ryb mogą pomóc im zachować dobre zdrowie”. Wnioskuje dr Chinasto Kasahara, główny autor badania.