Głodni Wiedzy

Informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

Jak zdrowo się odżywiać z podstawami naturopatii?

Jak zdrowo się odżywiać z podstawami naturopatii?

Jedzenie odgrywa ważną rolę w zdrowiu i dlatego zajmuje istotne miejsce w naturopatii. Aby ułatwić sobie zadanie, w poniższych wierszach odkryj sposoby całkowitej transformacji swoich tablic. Uruchamianie!

Co to jest fizjoterapia?

Naturopatia to A podejście globalne zwany Klee. To prawdziwa filozofia życia, której celem jest dbanie o swoją ziemię tak, aby jej nie zapychać, unikając w ten sposób wszelkiego rodzaju chorób. W tym celu istnieje grupa Techniki uzdrawiania w utrzymaniu dobrego zdrowia tak długo jak to tylko możliwe. Zajmuje się profilaktyką i integracją z medycyną tradycyjną. Fizjoterapia koncentruje się na oddychaniu, komunikacji wewnętrznej, stresie, śnie i aktywności fizycznej, ale przede wszystkim na diecie, która odgrywa ogromną rolę.

Twoja dieta może być twoim pierwszym lekarstwem.

Hipokrates

Dowiedz się o czterech kluczowych punktach, o których należy pamiętać, aby zdrowo się odżywiać:

  • Zbilansowana, jakościowa i kolorowa dieta
  • Prawidłowe kombinacje żywności
  • Jedz lekkie posiłki i daj odpocząć układowi trawiennemu
  • znaczenie wody

Zbilansowana, jakościowa i kolorowa dieta

Przede wszystkim należy zrozumieć, że musisz oddać swoje ciało Żywność, która ma prawdziwą wartość odżywczą (witaminy, minerały, pierwiastki śladowe itp.). Ogranicz śmieciowe i kwaśne jedzenie tak bardzo, jak to możliwe, aby je utrzymać Dobra równowaga kwasowo-zasadowa. To wszystko rafinowane i ultra przetworzone produkty, cukier, a nawet nabiał… Ciesz się pójściem za kuchenką i przygotowywaniem zdrowych przepisów, ale wszystko w prostocie. Im jest prostszy, tym łatwiej go strawić!

Gdzie kupujesz jedzenie?

Kupuj swoje produkty na rynku, bezpośrednio w zwarciu, od producenta lub w sklepach specjalizujących się w żywności ekologicznej.

Jak skomponować piękny obraz?

  • przyłączać sezonowe owoce i warzywa.
  • Płyta 80/20 : 80% surowych lub gotowanych warzyw i 20% białka (jaja, ryby, owoce morza, drób, mięso, rośliny strączkowe itp.).
  • Płyta 3-komponentowa : 1/3 warzyw, 1/3 białka i 1/3 skrobi (ziemniaki, słodkie ziemniaki, chleb na zakwasie, ryż itp.). Pokarmy bogate w skrobię zapewniają energię i uczucie sytości, aby uniknąć podjadania.
  • Oleje bogate w Omega 3, 6 lub 9 : oliwa z oliwek, rzepak, orzechy laskowe itp. Unikaj przemysłowych sosów i zaleca się spryskiwanie potraw olejem.
  • zioła : Nie wahaj się posypać swoich przepisów aromatycznymi ziołami, które pobudzają trawienie: pietruszką, kolendrą, bazylią itp.
  • Gotowanie na parze Jest to najdelikatniejsza metoda gotowania pozwalająca zachować wartości odżywcze żywności.
READ  Teleskop Hubble'a odkrył największą kometę, jaką kiedykolwiek widziano, i jest ona ogromna

kiedy jesz

  • Oczekiwać 3 posiłki dziennie rano, w południe i wieczorem Z prawdziwymi przerwami między nimi.
  • Przekąska nie jest obowiązkowa, ale jeśli czujesz taką potrzebę, weź ją pomiędzy 16:00 i 18:00Jakieś dwie godziny przed kolacją.

Jak jeść?

  • W naturopatii sposób, w jaki jemy, będzie tak samo ważny jak składniki. A więc zróbmy sobie prawdziwą przerwę!
  • Unikaj szybkiego jedzenia w ruchu, na stojąco… Jedz świadomie, spokojnie i przeżuwaj ! Żucie jest pierwszym krokiem do dobrego trawienia.
Zbilansowana dieta naturalna

Zobacz także: Jak jeść płatki owsiane, aby schudnąć?

Prawidłowe kombinacje żywności

Nie wszystkie pokarmy są trawione razem, bez względu na to, jak zdrowe mogą być. W rzeczywistości Czas trawienia jest różny To ostatnie nie zawsze występuje w tym samym miejscu na ciele. Dlatego mieszanie niektórych produktów może prowadzić do wzdęć, uczucia ciężkości lub bólu. Na przykład danie składające się z tłuszczu, cukru, białka i skrobi wymaga od organizmu dużo energii do strawienia.

4 rodziny żywności do rozróżnienia

  1. Potężne białka Wszystkie białka zwierzęce i sery topione (Comté, Tome, Gruyère, Emmental itp.)
  2. Niska zawartość białka Rośliny strączkowe, grzyby, algi, nasiona oleiste, świeży ser owczy i kozi.
  3. Mocne węglowodany : makaron, ryż, chleb, płatki zbożowe, kasza gryczana i komosa ryżowa.
  4. Słabe węglowodany Ziemniaki, słodkie ziemniaki, dynia, kasztany, płatki zbożowe.

zwycięskie kombinacje

W naturopatii dbamy o to, aby dobrze wiązać pokarmy w celu lepszego przyswajania, a tym samym lepszego trawienia:

  • Mocne białka + słabe węglowodany + warzywa
  • Niskobiałkowe + mocne węglowodany + warzywa
  • Warzywa można dodawać do wszystkich potraw

Napoje, których należy unikać:

  • owoce Ważne i zdrowe, ale samo się trawi. Dlatego lepiej spożywać je poza posiłkami, np. jako przekąski.
  • Cukier Spowalnia proces trawienia. Dlatego lepiej zjeść słodki deser jako przekąskę niż na zakończenie posiłku.
  • Miód : Podobnie jak owoc, jest spożywany i trawiony samodzielnie, w przeciwnym razie fermentuje. Opcjonalnie możesz umieścić łyżkę w już schłodzonym roztworze, aby uniknąć zmiany jego właściwości. Ale uwaga, nie dodawaj tej łyżki miodu między posiłkami, bo cukier automatycznie pobudza trawienie.
  • Moda na garnki : Nawet jeśli poszczególne składniki są uważane za „zdrowe”, mieszanka jest złożona dla naszego organizmu. Surowe, gotowane, owoce, warzywa, białka… Ten tygiel zawiera wiele informacji dla Twojego układu pokarmowego. Naturopatia nie zaleca skomplikowanych potraw, które mogą współgrać z niestrawnością!

Zobacz też: Chcę schudnąć, ale nie mam silnej woli: 14 skutecznych wskazówek!

Jedz lekkie posiłki i daj odpocząć układowi trawiennemu

Oprócz tego, że podjadanie może powodować tycie, jest ono przede wszystkim bardzo szkodliwe dla ogólnego stanu zdrowia. W rzeczywistości picie kawy, herbaty i skubanie suszonych owoców przez cały dzień uniemożliwia odpoczynek układu pokarmowego. W rzeczywistości Odświeża trawienie przy każdym spożyciu. Dlatego to jedzenie non-stop nie pozwala na całkowite opróżnienie żołądka. Podczas trawienia twoje ciało nie robi nic innego: na przykład skupia się na pracy, leczy ranę lub leczy przeziębienie. Rozważ 3 posiłki dziennie i może przekąskę około 17:00.

Pomiędzy posiłkami woda i niesłodzony napar będą Twoimi najlepszymi sprzymierzeńcami, aby organizm mógł odpocząć.

Znaczenie wody w fizjoterapii

Nasze ciało składa się w dwóch trzecich z wody, podobnie jak Ziemia. Bez wody żadne życie nie jest możliwe. Jest więc nieodłącznym elementem dobrej diety.

  • musisz dużo pić, Od 1 do 2 litrów dziennie i posiłki na świeżym powietrzu.
  • Nawadniaj w ciągu dnia małymi porcjami. W rzeczywistości picie zbyt dużej ilości wody podczas posiłku może zakłócać trawienie.
  • określić priorytetyUmiarkowana wodaAni za zimno, ani za gorąco. Latem skłaniamy się ku mrożonym napojom, ale może to zakłócić bicie naszego serca w poszukiwaniu rozgrzewki, ponieważ nasza temperatura wynosi 37,5°C, nie wspominając o tym, że możesz być również podatny na skurcze żołądka.

Picie około 1,5 litra wody dziennie jest ważne dla odżywienia narządów i eliminacji toksyn.

Więcej wskazówek znajdziesz w tym filmie.

Jakie rodzaje wody pić?

  • Woda butelkowana : Wybieraj wodę mineralną o niskiej zawartości fluoru, chlorku i siarczanu. Na przykład: Mont Roucous, Dew of the Queen, Lauretana, Montcalm, Mont-Dore, Volvic i Charrier. Unikaj Contrixa lub Hebera. Ale ten ostatni może być przyjemny przez krótki czas ze względu na swoje funkcje przeczyszczające.
  • Woda z kranu: Nawet jeśli jest w małych ilościach, nadal może zawierać pozostałości pestycydów, detergentów lub leków. Dlatego używaj urządzeń filtrujących: dzbanka z filtrem, odwróconej osmozy i filtra do umieszczenia na kranie lub pod zlewem.

Podsumowując, fizjoterapia zaleca a Prosta zbilansowana dieta z jednym Dobra dawka owoców i warzyw. Nie wahaj się umówić na wizytę z naturopatą w celu bardziej spersonalizowanej analizy. Nie martw się, odchylenia są dozwolone, ale z umiarem!