Jajko płonie. Według Agreste, służby statystycznej ministerstwa rolnictwa, ceny producenta wzrosły o 53,6% w ciągu dwunastu miesięcy pod koniec marca. W porównaniu ze średnią pięcioletnią podwoiły się. Na półkach etykiety również walc. Jaja dużych marek wzrosły o 18% rok do roku, a jaja klasy podstawowej o 31%. Jajka są nadal najtańszym białkiem w kontekście inflacji żywności, szacowanej przez INSEE na 16,5%.
Te niezwykłe wzrosty są często wynikiem ptasiej grypy. Poważna epidemia zmusiła hodowców do uboju prawie 25 milionów kurczaków, czyli 13% ich stad, przy jednoczesnym zmniejszeniu dostaw jaj i mięsa w takim samym stopniu. Chociaż sytuacja uległa poprawie, nadal wymagana jest ostrożność. Umiejscowienie młodych kur tarłowych zmniejszyło się o około 10% w ciągu dwunastu miesięcy, a poprawa wydajności jest jedynie stopniowa. Powrót do normalności jest możliwy jesienią, jeśli nie zaszkodzą mu żadne przykre niespodzianki.
Zwycięstwo Polski w liczbach
Francja zapłaciła wysoką cenę za ptasią grypę w Europie. Tym samym utraciła status czołowego producenta w UE i utraciła część swojego potencjału eksportowego. Sprzedaż jaj i produktów jajecznych we Francji spadła o 23% w ciągu dwunastu kolejnych miesięcy do końca lutego. Deficyt handlowy zwiększył się zarówno pod względem wielkości, jak i wartości między lutym 2022 r. a lutym 2023 r. „W środowisku o niskiej produkcji ilość importowanych jaj wzrosła w ciągu roku o 7,1%… z Polski” – mówi Agreste.
Od października 2022 r. Polska awansowała do rankingu czołowego dostawcy Francji, z miesiąca na miesiąc detronizując Hiszpanię według celników. Między październikiem 2022 a marcem 2023 wyeksportował 14 600 ton jaj w skorupkach do Francji w porównaniu do 14 200 ton do Hiszpanii. Francja zwiększy zakupy jaj z Polski o 422% w 2022 roku
W jaki sposób Polska przejęła lwią część tego środowiska, mimo że musiała przezwyciężyć epizody ptasiej grypy? W rzeczywistości „polska produkcja jaj spadła nieznacznie, ale mniej niż we Francji, a kraj korzysta ze zniesienia ceł nałożonych przez Komisję Europejską” – wyjaśnia Krajowa Organizacja Międzybranżowa Jaj (CNPO). Chociaż Francja jest samowystarczalna pod względem jaj od 2012 r., zawsze importowała je do produkcji produktów jajecznych, które w pewnym stopniu reeksportuje. CNPO zauważa ponadto, że „francuscy przemysłowcy częściej używają żółtego niż białego i znajdują ujście w Japonii”.
Ogólnie jajka na półce są w 100% produkowane we Francji. Importowane jaja są wykorzystywane wyłącznie do celów przemysłowych.
„Guru mediów społecznościowych. Bardzo upada. Wolny fanatyk kawy. Entuzjasta telewizji. Gracz. Miłośnik internetu. Nieskrępowany wichrzyciel.”
More Stories
Rosjanie kontynuują natarcie, a Polska inwestuje w „tarczę”.
Rugby Sevens: BelSevens w ćwierćfinale Challenger Series w Polsce
Wojna na Ukrainie: Zagrożona przez Rosję i Białoruś Polska inwestuje 2,3 miliarda euro w „planowanie” na swojej granicy