Dbanie o bakterie jelitowe (mikroby) oznacza dbanie o ogólny stan zdrowia. Aby rozpieszczać bakterie jelitowe i poprawiać florę, najłatwiej jest zdecydowanie poprzez dietę.
Oto dziewięć działań żywieniowych, które pomagają utrzymać zdrowe jelita poprzez karmienie dobrych bakterii i hamowanie rozwoju szkodliwych drobnoustrojów:
– Urozmaicaj!
Bardzo zróżnicowana dieta, zwłaszcza jeśli chodzi o pokarmy pochodzenia roślinnego, zapewnia maksymalne zróżnicowanie mikroflory jelitowej. Zwiększ spożycie świeżych warzyw i owoców, aby poprawić spożycie błonnika i faworyzować różnorodność, aby zapewnić różnorodność bakterii.
Zielone warzywa liściaste zawierają specyficzny rodzaj cukru, który odżywia dobre bakterie jelitowe, pomagając odeprzeć bardziej szkodliwe drobnoustroje. Cukier ten, sulfochinofoza (SQ), jest wytwarzany w roślinach w procesie fotosyntezy. Niektóre drobnoustroje w jelitach specjalizują się w fermentacji rozpuszczalnego błonnika z owoców i warzyw, a produkty uboczne tej fermentacji pomagają odżywiać komórki wyściełające okrężnicę, zapobiegając problemom zdrowotnym związanym z IBS. Głównymi produktami ubocznymi fermentacji są krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, takie jak maślan, propionian i octan. Te krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe pomagają zasilać i ponownie kalibrować układ odpornościowy, co pomaga zapobiegać zaburzeniom zapalnym, takim jak astma i choroba Leśniowskiego-Crohna. Zwiększają również liczbę wyspecjalizowanych komórek odpornościowych zwanych regulatorowymi komórkami T, które pomagają zapobiegać reakcjom autoimmunologicznym.
Spożywaj tradycyjnie sfermentowaną żywność, taką jak sfermentowane warzywa, jogurt, kefir, kimchi i kombucha. Proces fermentacji powoduje, że żywność jest naturalnie bogata w pożyteczne żywe bakterie, a jej przygotowanie w domu jest proste i niedrogie.
Jedz pokarmy bogate w prebiotyki, takie jak odporne skrobie znajdujące się w zielonych bananach, papai i mango, a także nasiona i produkty, takie jak skrobia ziemniaczana, skrobia z tapioki, mąka z brązowego ryżu i makaron shirataki.
Rozważ przyjmowanie suplementu z błonnikiem. Spożywanie od 25 do 50 gramów błonnika na 1000 spożywanych kalorii to zdrowy cel. Jeśli masz problemy z dostarczeniem wystarczającej ilości błonnika w swojej diecie, rozważ suplementację organicznymi nasionami babki płesznik, nasionami lnu, nasionami konopi lub łuskami nasion chia.
Unikaj sztucznych słodzików. Badania pokazują, że aspartam powoduje przerost bakterii chorobotwórczych w jelitach, takich jak Clostridium i Enterobacter.
Jedz pokarmy bogate w polifenole. Podobnie jak prebiotyki, polifenole pomagają karmić dobre bakterie w jelitach. Dobrym źródłem jest surowe kakao (ciemna czekolada), skórki winogron, zielona herbata matcha, cebula, jagody i brokuły.
Weź dobrej jakości suplement probiotyczny. Poszukaj suplementu, który spełnia następujące warunki, aby zapewnić jego jakość i skuteczność: Szczepy bakterii zawarte w produkcie muszą być w stanie tolerować kwas w żołądku i żółci, aby wystarczająca ilość bakterii dotarła do jelita żywego. Szczepy bakterii powinny mieć korzystny wpływ na zdrowie. Aktywność probiotyków musi być zapewniona w całym procesie produkcyjnym, okresie przechowywania i trwałości produktu.
Karm dziecko piersią przez co najmniej sześć miesięcy, aby poprawić jego mikrobiotę. Mleko matki zawiera oligosacharydy (złożone łańcuchy cukrów prostych), a ich główną funkcją jest odżywianie flory jelitowej dziecka. Komercyjna mieszanka dla niemowląt jej nie zawiera.
„Profesjonalne rozwiązywanie problemów. Pragnący być pionierem kulinarnym. Przyjazny miłośnik piwa.”
More Stories
Słynny obraz centralnej czarnej dziury w Drodze Mlecznej, Sgr A*, będzie błędny!
Lekarze apelują o systematyczne badania przyszłych matek
SpaceX planuje zrobić znacznie lepiej ze Starship 6 i zapowiada się niesamowicie!