Głodni Wiedzy

Informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

9 pokarmów, które kochają mikroorganizmy

9 pokarmów, które kochają mikroorganizmy

Dbanie o bakterie jelitowe (mikroby) oznacza dbanie o ogólny stan zdrowia. Aby rozpieszczać bakterie jelitowe i poprawiać florę, najłatwiej jest zdecydowanie poprzez dietę.

Oto dziewięć działań żywieniowych, które pomagają utrzymać zdrowe jelita poprzez karmienie dobrych bakterii i hamowanie rozwoju szkodliwych drobnoustrojów:

– Urozmaicaj!

Bardzo zróżnicowana dieta, zwłaszcza jeśli chodzi o pokarmy pochodzenia roślinnego, zapewnia maksymalne zróżnicowanie mikroflory jelitowej. Zwiększ spożycie świeżych warzyw i owoców, aby poprawić spożycie błonnika i faworyzować różnorodność, aby zapewnić różnorodność bakterii.

Zielone warzywa liściaste zawierają specyficzny rodzaj cukru, który odżywia dobre bakterie jelitowe, pomagając odeprzeć bardziej szkodliwe drobnoustroje. Cukier ten, sulfochinofoza (SQ), jest wytwarzany w roślinach w procesie fotosyntezy. Niektóre drobnoustroje w jelitach specjalizują się w fermentacji rozpuszczalnego błonnika z owoców i warzyw, a produkty uboczne tej fermentacji pomagają odżywiać komórki wyściełające okrężnicę, zapobiegając problemom zdrowotnym związanym z IBS. Głównymi produktami ubocznymi fermentacji są krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, takie jak maślan, propionian i octan. Te krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe pomagają zasilać i ponownie kalibrować układ odpornościowy, co pomaga zapobiegać zaburzeniom zapalnym, takim jak astma i choroba Leśniowskiego-Crohna. Zwiększają również liczbę wyspecjalizowanych komórek odpornościowych zwanych regulatorowymi komórkami T, które pomagają zapobiegać reakcjom autoimmunologicznym.

Spożywaj tradycyjnie sfermentowaną żywność, taką jak sfermentowane warzywa, jogurt, kefir, kimchi i kombucha. Proces fermentacji powoduje, że żywność jest naturalnie bogata w pożyteczne żywe bakterie, a jej przygotowanie w domu jest proste i niedrogie.

Jedz pokarmy bogate w prebiotyki, takie jak odporne skrobie znajdujące się w zielonych bananach, papai i mango, a także nasiona i produkty, takie jak skrobia ziemniaczana, skrobia z tapioki, mąka z brązowego ryżu i makaron shirataki.

Rozważ przyjmowanie suplementu z błonnikiem. Spożywanie od 25 do 50 gramów błonnika na 1000 spożywanych kalorii to zdrowy cel. Jeśli masz problemy z dostarczeniem wystarczającej ilości błonnika w swojej diecie, rozważ suplementację organicznymi nasionami babki płesznik, nasionami lnu, nasionami konopi lub łuskami nasion chia.

READ  Chiny wystrzeliły Shenzhou-13 w kosmos, swoją najdłuższą misję załogową

Unikaj sztucznych słodzików. Badania pokazują, że aspartam powoduje przerost bakterii chorobotwórczych w jelitach, takich jak Clostridium i Enterobacter.

Freepik. obraz

Jedz pokarmy bogate w polifenole. Podobnie jak prebiotyki, polifenole pomagają karmić dobre bakterie w jelitach. Dobrym źródłem jest surowe kakao (ciemna czekolada), skórki winogron, zielona herbata matcha, cebula, jagody i brokuły.

Weź dobrej jakości suplement probiotyczny. Poszukaj suplementu, który spełnia następujące warunki, aby zapewnić jego jakość i skuteczność: Szczepy bakterii zawarte w produkcie muszą być w stanie tolerować kwas w żołądku i żółci, aby wystarczająca ilość bakterii dotarła do jelita żywego. Szczepy bakterii powinny mieć korzystny wpływ na zdrowie. Aktywność probiotyków musi być zapewniona w całym procesie produkcyjnym, okresie przechowywania i trwałości produktu.

Karm dziecko piersią przez co najmniej sześć miesięcy, aby poprawić jego mikrobiotę. Mleko matki zawiera oligosacharydy (złożone łańcuchy cukrów prostych), a ich główną funkcją jest odżywianie flory jelitowej dziecka. Komercyjna mieszanka dla niemowląt jej nie zawiera.

* Presse Santé stara się przekazywać wiedzę o zdrowiu w języku dostępnym dla wszystkich. W każdym razie dostarczone informacje nie mogą zastąpić porady lekarza.