Głodni Wiedzy

Informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

4 najgorsze pokarmy według kardiologa

4 najgorsze pokarmy według kardiologa

podstawowy

  • „Zły” cholesterol zwiększa ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, takich jak dusznica bolesna czy zawał mięśnia sercowego.
  • Cholesterol o dużej gęstości (HDL) odpowiada „dobremu” cholesterolowi, ponieważ eliminuje nadmiar cholesterolu znajdujący się we krwi.

Cholesterol jest naturalnie produkowany przez organizm i jest cieczą, której ilość zwiększa się lub zmniejsza w zależności od diety. Istnieją dwa rodzaje cholesterolu: lipoproteiny o dużej gęstości (HDL) i lipoproteiny o małej gęstości (LDL).

Hipercholesterolemia charakteryzuje się wzrostem lipoprotein o małej gęstości, czyli „złego” cholesterolu we krwi. Ten rodzaj cholesterolu może sprzyjać tworzeniu się blaszek miażdżycowych i złogów tłuszczu na ścianach tętnic serca, gdy jest obecny w dużych ilościach. Konsekwencje hipercholesterolemii wpływają na zdrowie układu krążenia, ale można im zapobiegać poprzez styl życia i środki żywieniowe.

Pokarmy, które promują pojawienie się hipercholesterolemii

W rozmowie z magazynem Zrób toDr Elizabeth Claudas, kardiolog, ujawniła cztery pokarmy, które mogą być odpowiedzialne za wysoki poziom cholesterolu.

Specjalista ostrzegał w szczególności przed niebezpieczeństwem związanym z czerwonym mięsem, które zawiera tłuszcze nasycone. Zamiast tego zaleca jedzenie ryb i skorupiaków. „Krewetki mogą być bogate w cholesterol, ale dopóki nie posmarujesz ich masłem, dostarczą ci dużo białka, pozostawiając cholesterol w spokoju”.powiedział kardiolog. Ten ostatni zalecił również preferowanie niewielkich ilości chudego mięsa i spożywanie mięsa czerwonego nie częściej niż raz w tygodniu.

Jak zastąpić produkty bogate w tłuszcze nasycone i cukier?

Inne źródło tłuszczów nasyconych: potrawy smażone. Najlepiej jeść je z umiarem, aby chronić zdrowie układu krążenia. Aby go zastąpić, możesz rozgnieść ziemniaki lub brokuły we wrzącej wodzie, aż będą chrupiące.

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) klasyfikuje przetworzone mięso, takie jak bekon, kiełbasa lub wędliny, jako rakotwórcze dla ludzi. Jego spożywanie jest również bardzo niekorzystne dla pola sercowo-naczyniowego. Dlatego zaleca się ograniczanie obecności tych produktów na co dzień i rezerwowanie ich na specjalne okazje.

Przemysłowe ciasta i ciastka mają również kilka wad: mają niską zawartość składników odżywczych, zawierają duże ilości tłuszczów nasyconych, są wysokokaloryczne i zawierają dużo cukru. Zamienić W przypadku tych produktów zaleca się gotowanie ciasta z kontrolowaniem ilości użytego cukru.






















READ  Charente: Długi Covid, ich codzienne piekło