Głodni Wiedzy

Informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

11 babcinych sposobów na obniżenie poziomu cukru we krwi

11 babcinych sposobów na obniżenie poziomu cukru we krwi

Nie zawsze o tym myślimy, ale istnieje wiele metod leczenia obniżających poziom cukru we krwi, czyli poziomu cukru we krwi.

Na czczo normalny poziom cukru we krwi wynosi od 0,7 do 1,10 g/l. Poza tym rozmawiamy Zwiększ poziom cukrzycy we krwi. Może to być przejściowe lub stać się przewlekłe. W celu zmniejszenia ryzyka powikłań związanych zwłaszcza z cukrzycą Mięśnie sercowe, mózgowyNerki i oczy, ważne jest utrzymanie prawidłowego poziomu cukru we krwi. Poniżej znajdują się skuteczne i dostępne dla każdego zabiegi, które polecają Veronique Lisi, dietetyk i dietetyk oraz Alexia Caraco, fizjoterapeutka.

Szpinak do połączenia z pełnymi ziarnami

Szpinak jest warzywa bogate w magnez, Minerał, który przyczynia się do Niski poziom cukru we krwi. „Szpinak jest również bogaty W kwasie walibolowym Co poprawia wrażliwość na insulinę. Połączymy go z całymi lub prawie pełnymi ziarnami (Komosa ryżowa, kasza gryczana, ryż brązowy) Aby obniżyć indeks glikemiczny Alexia Karako radzi. Należy pamiętać, że zaleca się spożywanie warzyw na początku posiłku i do tego czasu kończyć na produktach skrobiowych „Stopień cukru we krwi rośnie wolniej.” Specjalista wyjaśnia. Wybieramy produkty bogate w skrobię Żywność o niskim ładunku glikemicznym tak jak Rośliny strączkowe.

Cynamon i imbir: skuteczne przyprawy

Cynamon jest prawdziwym sprzymierzeńcem w obniżaniu i stabilizacji poziomu cukru we krwi, a cynamon można jeść W naparze (sztyft pozostawia się do zaparzenia), w postaci suchego ekstraktu, w kapsułkach lub proszku. Możemy wziąć Trzy duże filiżanki dziennie. „Imbir reguluje apetyt i obniża poziom cukru we krwi.” Fizjoterapia potwierdza. W potrawach, w naparze z korzenia, a nawet w kapsułkach, jeśli nie lubisz smaku.

Sok z cytryny, który jest doskonałym środkiem oczyszczającym wątrobę

Sok z cytryny ma zdolność obniżania indeksu glikemicznego żywności i jest doskonałym środkiem odwadniającym wątrobę. Można go dodawać do wszystkich potraw.

READ  Dlaczego we Francji rośnie liczba ofiar raka płuc wśród niepalących?

Czosnek zwiększa wydzielanie insuliny

Czosnek: Oprócz tego, że jest doskonałą rośliną zdrowotną, czosnek ma działanie hipoglikemizujące. „Regularne spożywanie zwiększa wydzielanie insuliny przez trzustkę, a tym samym obniża poziom cukru we krwi”. – wyjaśnia Alexia Karako.

Przeczytaj także

Ocet jabłkowy i/lub zielona herbata podczas posiłków

Ocet jabłkowy pomaga regulować poziom cukru we krwi. Ciekawe jest to ułożenie Na każdym talerzu po łyżce. Niektórzy nawet to piją czysty Przed posiłkiem. Jeśli chodzi o zieloną herbatę, zawiera ona polifenole, które są przydatne w obniżaniu wysokiego poziomu cukru we krwi. Najlepiej zakończyć posiłek tym napojem, aby realnie wpłynął na poziom cukru (oczywiście bez słodzenia herbaty).

Ryż ugotuj dzień wcześniej

Interesujące jest gotowanie potraw zawierających… skrobię dzień wcześniej, wkładamy do lodówki i następnego dnia spożywamy na zimno. Dlaczego ? „Ponieważ skrobia zamieni się w skrobię oporną, ponieważ nie mamy enzymów potrzebnych do jej trawienia, więc im mniej jest trawiona, tym mniej podnosi poziom cukru we krwi. Występuje w okrężnicy i odgrywa kluczową rolę w poprawie mikroflory– mówi dietetyk.

Ćwicz, aby wchłonąć więcej glukozy

„Hejwiem to Im więcej mamy mięśni, tym większą powierzchnię mięśni jesteśmy w stanie wchłonąć glukozę– wyjaśnia dietetyk. Aktywność fizyczna i ćwicz ją regularnieJest to kluczowe, ponieważ pozwala na większą wydajność receptorów glukozy bez konieczności stosowania insuliny. Jest to szczególnie prawdziwe, jeśli aktywność fizyczna jest wykonywana przed posiłkami.

READ  Pięć mało znanych objawów guzów mózgu, które należy traktować poważnie

Joga w walce ze stresem

Kortyzol, hormon stresu, zwiększa wydzielanie cukru we krwi. Aby poradzić sobie ze stresem, nie ma nic podobnego Medytacja, joga, a nawet sofrologia. Tam Spójność serca Działa również bardzo dobrze, ponieważ pomaga obniżyć poziom kortyzolu.

Podziękowania dla Veronique Lisi, dietetyka i dietetyka, autorki książki Mon microbiote dostosowane (wyd. Leduc), a także Alexii Caraco, fizjoterapeutki.