Głodni Wiedzy

Informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

Zapalne pokarmy, których nie możesz zejść z talerza

Zapalne pokarmy, których nie możesz zejść z talerza

podstawowy

  • Stosowanie diety prozapalnej zwiększa ryzyko chorób serca i udaru mózgu.
  • Dieta śródziemnomorska jest doskonała w zmniejszaniu stanów zapalnych.

Nasza dieta musi być traktowana poważnie. Wpływa na nasze zdrowie na wielu płaszczyznach. Badanie z 2020 r. dodaje nowy argument za dbaniem o dietę. Według naukowców z Uniwersytetu Harvarda w Stanach Zjednoczonych diety, które prowadzą do wzmożonego stanu zapalnego w organizmie, zwiększają ryzyko chorób układu krążenia i udaru mózgu. Swoją pracę opublikowali w listopadzie 2020 r. w Dziennik Kolegium Amerykańskiego kardiologia (JACC).

Zwiększone ryzyko zawałów serca i udarów mózgu

Naukowcy odkryli, że dieta prozapalna zwiększa ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Potencjał stanu zapalnego jest istotnie związany z większą częstością występowania chorób układu krążenia w porównaniu z 20% badanej populacji spożywającej dietę o największej zawartości przeciwzapalnej.Dr John Lee, badacz z Harvard Department of Nutrition i główny autor badania, zauważył. 20% badanej populacji, które stosowało dietę najbardziej prozapalną, miało o 46% większe ryzyko chorób serca i o 28% wyższe ryzyko udaru.

Naukowcy przyjrzeli się danym z badania, w którym przeanalizowano ponad 210 000 osób od 1986 r., po 32 latach obserwacji. Jednak pomimo długości badania i liczby uczestników, badanie to może pomóc potwierdzić związek między niektórymi pokarmami a stanem zapalnym.

Nasze badanie obejmuje wyłącznie pielęgniarki i pracowników służby zdrowia, a nasza badana populacja była głównie biała, dlatego ważne jest rozszerzenie i powtórzenie naszych wyników w innych populacjach.Krewny naukowca. Przeprowadzamy podobną analizę w innych grupach z wyższymi proporcjami uczestników Afroamerykanów i Latynosów”.

Zdrowie serca: jakich pokarmów unikać?

Naukowcy zwracają uwagę, że wcześniejsze badania wykazały, że przestrzeganie diety roślinnej, takiej jak dieta śródziemnomorska, z czasem prowadzi do mniejszego ryzyka infekcji. Dieta bogata w owoce, warzywa, produkty pełnoziarniste i zdrowe białka jest zdrowsza niż rafinowana i przetworzona żywność.

Naprawdę nie jest niespodzianką, że pokarmy roślinne, które często są pełnowartościowe, o niskiej zawartości tłuszczu i znane ze swoich właściwości przeciwzapalnych, pozostają najlepszym podejściem.Dr Andrew Freeman, lekarz medycyny, kardiolog i dyrektor ds. zapobiegania chorobom sercowo-naczyniowym i dobrego samopoczucia w National Jewish Health w Denver, odpowiedział U.S. Health Media htelefon stacjonarny. Nie jest też zaskakujące, że pokarmy takie jak słodkie napoje, mięso, ser, tłuste potrawy itp. wiążą się z gorszymi wynikami.. „

Pokarmy, których należy unikać, obejmują słodkie napoje, przetworzone mięso i rafinowane ziarna. W tym badaniu powiedziałbym, że najlepiej jest ograniczyć spożycie rafinowanych ziaren, zwłaszcza smażonych [ainsi que] Czerwone, przetworzone i ekologiczne mięso oraz słodkie napojeJohn Lee kontynuuje. Nie można powiedzieć, żeby nigdy nie jeść tych pokarmów, ale spróbuj ograniczyć ich spożycie i zastąp je pełnymi ziarnami, źródłami roślinnymi lub innymi zdrowymi źródłami białka, takimi jak ryby. Zwiększ także spożycie ciemnozielonych i żółtych liściastych owoców i warzyw.. „






















READ  Kosmos: Trzej chińscy astronauci wracają na Ziemię po sześciomiesięcznej misji