Głodni Wiedzy

Informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

Wiadomo, że ten egzotyczny owoc redukuje tkankę tłuszczową wątroby

Wiadomo, że ten egzotyczny owoc redukuje tkankę tłuszczową wątroby

Może również obniżać poziom aminotransferaz.

Zła dieta i brak aktywności fizycznej szkodzą organizmowi, zwłaszcza wątrobie. Z biegiem czasu nagromadzenie tłuszczu wokół tego oczyszczonego narządu prowadzi do choroby. Mówimy o „niealkoholowej stłuszczeniowej chorobie wątroby” lub „stłuszczeniowej chorobie wątroby” we Francji i oczekuje się, że jej częstość występowania będzie wzrastać w nadchodzących latach, ale nasila ona stan zapalny i sprzyja marskości wątroby. Nie jest to jedyne uszkodzenie na tłuszcz nagromadzony wokół wątroby, jak badanie opublikowane w 2022 r., przeprowadzone w szczególności przez francuskich naukowców, wykazało, że tłuszcze te mogą zmniejszać ilość tlenu w mózgu i prowadzić do zapalenia tkanki mózgowej, czyli dwóch zjawisk związanych z cukrzycą i zwiększonym ryzykiem poważnych chorób neurologicznych, takich jak demencja.

Dlatego spożywanie mniejszych ilości tłuszczów i cukrów jest ważne dla ochrony wątroby i mózgu. Ciekawy wydaje się także inny punkt udostępniony przez kanadyjskich badaczy w sierpniu 2024 r. Wyjaśnia zalety egzotycznych owoców, które są dziś prawie nieznane, w zmniejszaniu ilości tłuszczu w wątrobie.

W ramach randomizowanego badania klinicznego przez 12 tygodni trzydziestu uczestników z nadwagą i wysokim poziomem trójglicerydów przyjmowało ekstrakt z tego popularnego owocu lub placebo. Po przeprowadzeniu skanów MRI w celu określenia poziomu tłuszczu w wątrobach ochotników naukowcy zaobserwowali zmniejszenie procentowej zawartości tłuszczu w wątrobie o 7,43% u osób, które jadły owoce, w porównaniu do wzrostu o 8,42% u pozostałych osób. „To ogromna różnica wynosząca 15,85%.”. Komentował André Maret, profesor na Wydziale Lekarskim i pracownik naukowy Uniwersyteckiego Instytutu Kardiologii i Chorób Płuc Uniwersytetu Quebec Laval, który kierował badaniem. Poziomy AST i ALT we krwi również spadły po zjedzeniu owocu w porównaniu z placebo.

Badanym tutaj owocem jest camu camu. Pochodzi z drzewa rosnącego w lasach deszczowych Amazonii, które należy do tej samej rodziny co guawa. Camu-camu może zawierać specyficzne polifenole, które wpływają na mikroorganizmy jelitowe. „Mikroorganizmy metabolizują duże cząsteczki polifenoli, których jelita nie mogą wchłonąć, i przekształcają je w mniejsze cząsteczki, które organizm może wchłonąć, aby zredukować tłuszcz w wątrobie”. – wyjaśnił profesor Maret. Wtedy owoc zadziała jak prebiotyk.

READ  Wyjaśnienie dają dwa nowe badania

„Wyniki te potwierdzają zdolność camu camu do ochrony wątroby przed niealkoholową stłuszczeniową chorobą wątroby. Biorąc pod uwagę rosnącą częstość występowania chorób wątroby na świecie i brak leczenia farmakologicznego, wyniki te mają znaczenie kliniczne. Dalsze długoterminowe badania na większej grupie potrzebna jest próbka, aby potwierdzić te korzystne efekty ” Naukowcy doszli do wniosku.