Dom szampana GH Mumm właśnie nawiązał współpracę z Axiom Space! Podczas futurystycznej misji kosmicznej astronauci będą nosić dość wyjątkową butelkę szampana…
Projekt ukierunkowany na sprawność artystyczną
Projekt urodzony w 2017 roku powinien niedługo ujrzeć światło dzienne. Cordon Rouge Stellar, szampan zaprojektowany, by cieszyć się nieważkością, powinien rzeczywiście iść na misję w kosmosie. Cel? Jakość sprawdzona po raz pierwszy… w rzeczywistych warunkach!
W przypadku tego projektu istnieją dwie specyfikacje, które narzucają bardzo surowe standardy, których należy przestrzegać. Pierwsza to AOC Champagne, która ma na celu zapewnienie jakości napoju, a druga to CNES, która odpowiada za bezpieczeństwo w kosmosie. Jest to więc prawdziwy wyczyn, który wymaga dużej wiedzy technicznej.
Synergia ekspertów
Stworzenie tak dużego projektu wymagało dużej wiedzy technicznej, a co za tym idzie wezwania wielu ekspertów. W tym celu Octave de Gaulle, założyciel agencji Speed, został powołany do pracy nad projektem obiektu, ponieważ jego agencja specjalizowała się w produkcji obiektów kosmicznych.
Zapowiada: „Pracuję nad tym, jak przenieść trochę naszego człowieczeństwa i szerszy zakres naszego ziemskiego komfortu, w miejscu, które umieszcza to wszystko, jeśli weźmiemy pod uwagę nieważkość i podróże daleko od Ziemi, w bardziej złożony stan fizycznie lub psychicznie. Ze spotkania z Maison Mumm narodził się pomysł zabrania szampana w kosmos, ale nie tylko produktu jako takiego, ale także rytuału kulturowego, bo tego potrzebują przede wszystkim astronauci.”
CNES- Narodowe Centrum Badań Kosmicznych – i biuro projektowe comat Współpracował również przy tym projekcie i przeprowadzono trzy testy w celu odtworzenia rzeczywistych warunków lotu.
Powtórz doświadczenie Ziemi
W ten sposób butelka została zaprojektowana z trzech części, z aluminiową osłoną, która ją chroni. Na szczycie butelki znajduje się zatyczka korkowa oraz pierścień, który umożliwia podanie słynnego szampana,
Kiedy jesteśmy w kosmosie, pojawia się kolejny problem: problem nadmiernych naczyń krwionośnych, które ograniczają funkcje naszego węchu. Aby odpowiedzieć na to pytanie, Laurent Fresnet, Mistrz Piwnic, wzmocnił aromaty szampana, aby smakowały tak samo jak na suchym lądzie.
Odważny projekt, o którym w dobie kryzysu klimatycznego i umiaru energetycznego prawdopodobnie będzie się mówiło…
„Profesjonalne rozwiązywanie problemów. Pragnący być pionierem kulinarnym. Przyjazny miłośnik piwa.”
More Stories
Słynny obraz centralnej czarnej dziury w Drodze Mlecznej, Sgr A*, będzie błędny!
Lekarze apelują o systematyczne badania przyszłych matek
SpaceX planuje zrobić znacznie lepiej ze Starship 6 i zapowiada się niesamowicie!