Pyszne i mogą pomóc przy zaburzeniach trawienia.
Jogurt jest bardzo popularny jako deser, śniadanie, a nawet przekąska i jest prawdziwym sojusznikiem zdrowia. Te produkty mleczne zawierają probiotyki, w tym dobre bakterie tzw Bifidobacterium zwierzęce (B. Animalis). Korzystnie wpływa na zdrowie układu trawiennego, ponieważ reguluje pracę jelit, stymuluje odporność i reguluje wypróżnienia. Probiotyki mogą również zmniejszać objawy trawienne, takie jak wzdęcia, bóle brzucha i wzdęcia. Według amerykańskich badaczy dodanie prostego składnika do jogurtu może zwiększyć jego korzyści dla brzucha.
W pierwszym badaniu opublikowanym w marcu 2024 r. naukowcy z Uniwersytetu Illinois (USA) sprawdzili wpływ określonego składnika na żywotność bakterii. Do. Zwierzę W jogurcie. Aby to zrobić, symulowali proces trawienia, hodując drobnoustroje w naczyniach, stosując roztwory naśladujące skład śliny, kwasu żołądkowego, żółci jelitowej i enzymów. Wyniki opublikowano w czasopiśmie „Magazyn Odżywiania”Tajemniczy składnik pozwolił probiotykom pozostać w jogurcie podczas fazy trawienia.
Za sekundę Studiuje W tym samym czasopiśmie opublikowano wyniki opublikowane w sierpniu 2024 r. Badani dostarczyli zespołowi naukowców próbki kału i informacje na temat wypróżnień. W końcowej fazie badania 37 uczestników zjadło trzecią opcję: jogurt z cukrem. Po porównaniu różnych wyników okazuje się, że najwięcej probiotyków konserwuje jogurt bogaty w tajemniczy składnik.
Ten słodki składnik to nic innego jak miód, który jest w 100% naturalnym pokarmem, znanym już ze swoich zdrowotnych właściwości. „Nasze wyniki wykazały, że połączenie miodu i jogurtu zwiększa przeżywalność bakterii probiotycznych w jelitach”.„, wyjaśnia w notatce prasowej profesor Hannah Holscher, współautorka badania.
Miód zawiera naturalne prebiotyki, w szczególności te zwane „oligosacharydami”, które odżywiają probiotyki i poprawiają ich wzrost i aktywność w jelitach. Ma również właściwości antybakteryjne, które mogą pomóc mikroorganizmom, zapobiegając rozwojowi złych bakterii, pozostawiając nienaruszone dobre bakterie Do. Zwierzę Aby się rozwijać. Wreszcie, jego właściwości przeciwzapalne mogą pomóc w zmniejszeniu zaburzeń trawiennych. „Dodanie odrobiny miodu do niesłodzonego jogurtu to świetna mieszanka kulinarna, którą można włączyć do swojego menu”.„, podsumowuje profesor Hoelscher.
„Miłośnik muzyki. Miłośnik mediów społecznościowych. Specjalista sieciowy. Analityk. Organizator. Pionier w podróżach.”
More Stories
Słynny obraz centralnej czarnej dziury w Drodze Mlecznej, Sgr A*, będzie błędny!
Lekarze apelują o systematyczne badania przyszłych matek
SpaceX planuje zrobić znacznie lepiej ze Starship 6 i zapowiada się niesamowicie!