Coraz więcej badań ostrzega przed negatywnymi konsekwencjami zdrowotnymi spożywania „ultra przetworzonej” żywności. Żywność ultraprzetworzona została znacząco zmodyfikowana w wyniku przemysłowych procesów fizycznych, chemicznych lub biologicznych lub zawiera składniki, których nie ma w naszych kuchniach, takie jak Dodawane są do niego słodziki, emulgatory, teksturyzatory, wzmacniacze smaku Popraw ich smak, smak i wygląd oraz lepiej je zachowaj.
A Zostań Opublikowane w 2024 r. badanie prowadził dr Minjiang Song z Harvard School of Public Health i analizował dane pochodzące od ponad 100 000 pracowników służby zdrowia w Stanach Zjednoczonych. Uczestnicy ci, którzy nie chorowali na nowotwór ani chorobę układu krążenia, przekazywali informacje o swoim zdrowiu co dwa lata w latach 1986–2018 (ponad 30 lat). Badanie wykazało, że wysokie spożycie ultraprzetworzonej żywności wiązało się z 4% wzrostem ryzyka śmierci ze wszystkich przyczyn, w tym 9% wzrostem ryzyka śmierci z powodu chorób neurodegeneracyjnych.
Korzystne składniki odżywcze w niektórych ultraprzetworzonych produktach spożywczych
Jednak zdaniem badaczy nie każda żywność ultraprzetworzona stwarza takie samo ryzyko. To pozytywne skojarzenie wynika głównie z określonych podgrup, wyjaśnia dr Song. Według niego nie trzeba całkowicie rezygnować z żywności ultraprzetworzonej, ponieważ niektóre z nich, jak płatki zbożowe i pieczywo pełnoziarniste, zawierają korzystne składniki odżywcze, takie jak błonnik, witaminy i minerały.
Na podstawie ich obserwacji, gotowe do spożycia produkty mięsne/drobiowe/owoce morza były najbardziej powiązane z ryzykiem śmiertelności. Wśród tych produktów spożywczych znajdują się produkty takie jak niebieskie liny, kije i Paprochy Wykonane z drobiu i ryb (Suremis) lub mięso odtworzone. Na kolejnych miejscach znalazły się napoje słodkie i sztucznie słodzone, desery zawierające nabiał oraz ultraprzetworzone produkty śniadaniowe (płatki zbożowe), które również wiązały się z wyższym wskaźnikiem śmiertelności z jakiejkolwiek przyczyny.
Naukowcy potwierdzają, że ogólna jakość diety danej osoby jest najważniejszym czynnikiem zmniejszającym ryzyko śmierci. Zdrowa dieta powinna być urozmaicona, zawierać dużo kolorowych owoców i warzyw oraz produktów pełnoziarnistych. Aby uniknąć żywności ultraprzetworzonej, należy unikać żywności zawierającej nadmierne opakowania i/lub atrakcyjne, kolorowe opakowania z postaciami małych dzieci, zawierające długą i trudną do zrozumienia listę składników oraz prawie tyle samo cukru co węglowodanów (co oznacza, że zawierają więcej cukru dodanego niż cukru naturalnie występującego w żywności).
„Profesjonalne rozwiązywanie problemów. Pragnący być pionierem kulinarnym. Przyjazny miłośnik piwa.”
More Stories
Słynny obraz centralnej czarnej dziury w Drodze Mlecznej, Sgr A*, będzie błędny!
Lekarze apelują o systematyczne badania przyszłych matek
SpaceX planuje zrobić znacznie lepiej ze Starship 6 i zapowiada się niesamowicie!