Głodni Wiedzy

Informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

Pyszne, ale szkodliwe dla zdrowia. Oto najgorsze przetworzone produkty, których należy unikać

Pyszne, ale szkodliwe dla zdrowia. Oto najgorsze przetworzone produkty, których należy unikać

Coraz więcej badań ostrzega przed negatywnymi konsekwencjami zdrowotnymi spożywania „ultra przetworzonej” żywności. Żywność ultraprzetworzona została znacząco zmodyfikowana w wyniku przemysłowych procesów fizycznych, chemicznych lub biologicznych lub zawiera składniki, których nie ma w naszych kuchniach, takie jak Dodawane są do niego słodziki, emulgatory, teksturyzatory, wzmacniacze smaku Popraw ich smak, smak i wygląd oraz lepiej je zachowaj.

A Zostań Opublikowane w 2024 r. badanie prowadził dr Minjiang Song z Harvard School of Public Health i analizował dane pochodzące od ponad 100 000 pracowników służby zdrowia w Stanach Zjednoczonych. Uczestnicy ci, którzy nie chorowali na nowotwór ani chorobę układu krążenia, przekazywali informacje o swoim zdrowiu co dwa lata w latach 1986–2018 (ponad 30 lat). Badanie wykazało, że wysokie spożycie ultraprzetworzonej żywności wiązało się z 4% wzrostem ryzyka śmierci ze wszystkich przyczyn, w tym 9% wzrostem ryzyka śmierci z powodu chorób neurodegeneracyjnych.

Korzystne składniki odżywcze w niektórych ultraprzetworzonych produktach spożywczych

Jednak zdaniem badaczy nie każda żywność ultraprzetworzona stwarza takie samo ryzyko. To pozytywne skojarzenie wynika głównie z określonych podgrup, wyjaśnia dr Song. Według niego nie trzeba całkowicie rezygnować z żywności ultraprzetworzonej, ponieważ niektóre z nich, jak płatki zbożowe i pieczywo pełnoziarniste, zawierają korzystne składniki odżywcze, takie jak błonnik, witaminy i minerały.

Na podstawie ich obserwacji, gotowe do spożycia produkty mięsne/drobiowe/owoce morza były najbardziej powiązane z ryzykiem śmiertelności. Wśród tych produktów spożywczych znajdują się produkty takie jak niebieskie liny, kije i Paprochy Wykonane z drobiu i ryb (Suremis) lub mięso odtworzone. Na kolejnych miejscach znalazły się napoje słodkie i sztucznie słodzone, desery zawierające nabiał oraz ultraprzetworzone produkty śniadaniowe (płatki zbożowe), które również wiązały się z wyższym wskaźnikiem śmiertelności z jakiejkolwiek przyczyny.

Naukowcy potwierdzają, że ogólna jakość diety danej osoby jest najważniejszym czynnikiem zmniejszającym ryzyko śmierci. Zdrowa dieta powinna być urozmaicona, zawierać dużo kolorowych owoców i warzyw oraz produktów pełnoziarnistych. Aby uniknąć żywności ultraprzetworzonej, należy unikać żywności zawierającej nadmierne opakowania i/lub atrakcyjne, kolorowe opakowania z postaciami małych dzieci, zawierające długą i trudną do zrozumienia listę składników oraz prawie tyle samo cukru co węglowodanów (co oznacza, że zawierają więcej cukru dodanego niż cukru naturalnie występującego w żywności).