To był ciężki rok i nie chcesz gotować na święta? Ponieważ święta to także wypoczynek, oto propozycje dla kateringów, pudełek dla smakoszy i innych menu przygotowanych specjalnie na święta, na pyszne Święta Bożego Narodzenia, bez kiwnięcia palcem… albo prawie!
Renoir
W Le Renoir, w eleganckim Sofitel Montreal, szef kuchni Olivier Perret i jego zespół oferują kilka opcji dla tych, którzy nie chcą rozpalać piekarnika. Sklep internetowy umożliwia zamówienie słynnego pasztetu en croûte od szefa kuchni lub kasy od cukiernika Clémenta Tilly’ego. Dla tych, którzy mają ochotę na gastronomiczną wycieczkę, czterodaniowe menu L’Art de Nol, serwowane w jadalni 24 i 25 grudnia, zachwyci smakoszy (para 125 $ + 65 $).
Dodatkowe menu
Uruchomione podczas pandemii Menu Extra jest teraz prawdziwą koniecznością dla gastronomicznych show w mieście. Niezwykła uczta bożonarodzeniowa nie jest wyjątkiem, a podczas gdy ucztujemy na jednym z jego popisowych dań, jemy (dziczyznę, z farszem mięsnym i opcją warzywną) z przystawkami z kremowych ziemniaków, sałaty zimowej, ketchupu i czarnego gwasz leśny (160 USD) dla dwóch osób).
Huîtres i kawior
Dzięki 25-letniemu doświadczeniu w branży spożywczej i prawdziwej pasji do owoców morza, François-Xavier Dehédin, Huîtres & Caviar, oferuje wyjątkowe produkty. Podaruj sobie to wszystko dzięki firmowemu, luksusowemu duetowi na sezon świąteczny, 25 ostryg Blue Label i 12 ostryg Red Label (z Oyster Bay, położonej na Wyspie Księcia Edwarda), w towarzystwie kawioru polskiej firmy Antonius, Pliniusza i mamy- łyżka perłowa (169) dolarów.
Przy stole Hanna
Czy znasz boksy do wypasu? Obficie wypełnione produktami, takimi jak sery, wędliny, orzechy, owoce i inne słodycze, zyskują na popularności i są wspaniałymi prezentami. W Montrealu pionierem był À la table par Hanna. Jej świąteczna kolekcja daje mnóstwo możliwości na pudełka (brunch, desery itp.), które można łączyć z nowościami w dziale spiżarni, takimi jak kruche ciasteczka, miód czy konfitura pomidorowa, nasz ulubiony (od Cezara) (od 38 dolarów).
Nic
W stolicy Auberge Saint-Antoine’s Chez Muffy przygotował czterodaniowe menu, dostępne tylko 24 lub 31 grudnia. Udekoruj carpaccio z przegrzebków, ciastem, ciastem z perliczki nadziewanym foie gras, kremem czekoladowym… wszystko, aby zrobić sobie prawdziwą ucztę podczas wakacji (160 dolarów za dwie).
niegrzeczna rzodkiewka
W kwietniu ubiegłego roku Victoria Savoie i Raphaël Buteau uruchomili Vilain Radis, usługę domowego szefa kuchni, która z pewnością zachwyci Twoich gości (i Ciebie!). Przez cały grudzień (a także w styczniu) duet serwuje inspirowane sześciodaniowym menu (w skład którego wchodzą sztućce, sztućce i kubki): gorące ostrygi, ścierka do herbaty foie gras, seler w polewie czarnego czosnku, wołowina wagyu, turchet Pont blanc ser i podwójny deser składający się z Rum Baba, kaszy gryczanej, masła jabłkowego i orzecha laskowego z kremem ze słodkiej koniczyny (110 USD za osobę).
Hogan i Beaufort
Hoogan & Beaufort Holiday Box przynosi klasyki ze stołu szefa kuchni Marc-André Jetté, na posiłek, który zawsze będzie pyszny: ciasto żytnie opalane drewnem i ubite masło; agnolotti z bawolą ricottą i kremem ziołowym. wołowina z Wyspy Księcia Edwarda faszerowana foie gras i jej pysznymi dodatkami; Paris Brest i pyszny czekoladowy ganache jako słodkie zakończenie (160 USD za dwoje).
Piknik Rogera
W South Beach przyjazny Roger Picnic ujawnia swoją listę wakacji. Słynna wioska Tortier (25 USD), która obiecujemy, że jest najlepsza w mieście, z pewnością przyciągnie Twoją uwagę, lub plac dla smakoszy Le Noël à Roger i jego cztery dania, w tym nadziewane bułeczki, gulasz i policzek cielęcy (95 USD za dwa) . Dostępny również w wersji wegańskiej (80 USD za dwie).
Ogród Beidou
W Camorasce działo się coś bardzo pięknego, odkąd szefowie kuchni Marie Fleur-St-Pierre i Christian Beguin kupili wioskowy sklep spożywczy Le Jardin du Bedeau. Le Jardin du Bedeau oferuje wspaniałe świąteczne menu, które wzbudzi Twoją nostalgię dzięki szerokiej gamie małych i dużych potraw, aby przygotować niezapomniany sylwestrowy bufet: razowy chleb kanapkowy, chleb pazurowy, cipâte, koktajl z krewetek, mimoza jajeczna, desery, sosy , dżemy… .jest ich dużo! Zamówienia telefoniczne z 72-godzinnym wyprzedzeniem, dostawa w Quebecu 23 grudnia.
„Miłośnik muzyki. Miłośnik mediów społecznościowych. Specjalista sieciowy. Analityk. Organizator. Pionier w podróżach.”