Głodni Wiedzy

Informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

Przeciwcholesterolemiczne: Te pigułki mogą obniżyć poziom cukru we krwi

Przeciwcholesterolemiczne: Te pigułki mogą obniżyć poziom cukru we krwi

Gwiazda diety Dukana kilka lat temu, pigułki te powrócą na czoło w 2024 roku.

„Zboża stanowią ważną część codziennej diety osób chorych na cukrzycę”. Autorzy badania opublikowanego w czasopiśmie „Odżywianie, metabolizm i choroby układu krążenia„Bogaty w błonnik, fitosterole, flawonoidy, związki fenolowe (takie jak kwas ferulowy i lignany) oraz karotenoidy, ma właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne”.Może pomóc zmniejszyć ryzyko chorób układu krążenia związanych z cukrzycą. Wśród nich coraz większą popularność w diecie Francuzów zyskują „starożytne zboża”, takie jak owies, nasiona chia, jęczmień, a nawet proso.

Ziarna te charakteryzują się tym, że nie zostały poddane żadnym przekształceniom, dzięki czemu zachowują swoje walory. Naukowcy chcieli wiedzieć, czy jedzenie starożytnych ziaren może poprawić kontrolę poziomu cukru we krwi i zapobiec powikłaniom cukrzycy oraz czy niektóre z nich są bardziej skuteczne niż inne w zapewnianiu tych korzyści. Aby osiągnąć swoje wyniki, przeanalizowali dane z 29 badań klinicznych, w których wzięło udział 1809 uczestników, których średni wiek wynosił 56 lat. „Nasze wyniki jakościowe sugerują, że spożywanie starożytnych zbóż, takich jak chia, jęczmień, proso, khorasan, kasza gryczana i brązowy ryż, może mieć pozytywny wpływ na różne wyniki zdrowotne u pacjentów z cukrzycą typu 2”., relacjonują. Większość badań potwierdziła skuteczność starożytnych zbóż na poziom cukru we krwi, w tym cukru we krwi na czczo.

Ale dwa z tych pokarmów znacząco poprawiają zdrowie diabetyków: brązowy ryż, a zwłaszcza owies. Badanie podkreśla szczególnie pozytywny wpływ owsa na poziom lipidów u ochotników, czyli tłuszczów we krwi (kwasy tłuszczowe, cholesterol, transaminazy), które są kluczowym czynnikiem dla zdrowia układu krążenia. Na przykład analiza czterech badań dotyczących owsa wykazała umiarkowaną, ale znaczącą poprawę poziomu LDL-c, zwanego „złym cholesterolem”. Inne badania wykazały, że owies może obniżyć poziom cholesterolu całkowitego u uczestników. Owies ma „Pozytywny wpływ na regulację poziomu cukru we krwi, metabolizm glukozy i leczenie cukrzycy”Zdaniem badaczy. Mają teraz nadzieję, że będą mogli kontynuować pracę z większymi próbami ochotników i pacjentów z cukrzycą typu 1.

READ  Czy naprawdę widzimy, jak jego życie mija, zanim umrze? pytania do nauki