Głodni Wiedzy

Informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

Polski producent kawioru chce zapomnieć o „rosyjskiej legendzie”.

Polski producent kawioru chce zapomnieć o „rosyjskiej legendzie”.

Puszki kawioru autorstwa Antoniusa Caviara, 4 listopada 2022 r. w Ruse, Polska. (Wojtek RADWANSKI / AFP)

Kawior tak, ale polski! Jeden z czołowych europejskich producentów kawioru chce raz na zawsze zakończyć historyczne relacje między cenionym produktem a Rosją.

„Dla większości kawior to Rosja, podczas gdy przez długi czas był podróbką” – powiedziała agencji AFP Agata Lacomiec-Wenica, dyrektor firmy Antoniusz Caviar w północno-wschodniej Polsce.

Połowy jesiotra W środowisku naturalnym – w tym w rosyjskich i irańskich wodach Morza Kaspijskiego – jesiotry występują obecnie prawie wyłącznie na farmach, głównie w Chinach.

Jesiotr w stawie w gospodarstwie hodowlanym, 4 listopada 2022 r. w Ruse, Polska
Jesiotr w stawie w gospodarstwie hodowlanym 4 listopada 2022 r. w Ruse, Polska. (Wojtek RADWANSKI / AFP)

W ubiegłym roku Antonius Caviar, zlokalizowany w Ruse pod Olsztynem, wyprodukował 42 tony czarnego kawioru, ustępując Chińczykom, a wyprzedzając Włochów i Francuzów.

„Osiem lat temu nasi klienci często nie wiedzieli, gdzie na mapie znajduje się Polska” – wspomina Agata Lakomiak-Winnicka, kładąc na grzbiecie dłoni łyżkę świeżego kawioru, żeby ją trochę rozgrzać.

Puszki kawioru na eksport, 4 listopada 2022 w Ruse, Polska
Skrzynki z kawiorem na eksport 4 listopada 2022 r. w Ruse, Polska (Wojtek RADWANSKI / AFP)

„Dzisiaj jesteśmy w innej fazie” – dodaje, zanim spróbuje maleńkich, błyszczących pereł, szarych i czarnych.

Firma eksportuje głównie do Zjednoczonych Emiratów Arabskich, Stanów Zjednoczonych, Francji i Danii. Kawior z jesiotra sprzedawany jest w sprzedaży detalicznej, w zależności od kraju, za 1200 do 2400 euro, a za kawior albinos cena wzrasta do 8000 euro.

„mit”

Firma zaopatruje również dziesiątki restauracji nagrodzonych gwiazdką Michelin na całym świecie, w tym trzy dwugwiazdkowe.

Agata Lakomiak-Winnicka, dyrektor handlowy Antonius Caviar, 4 listopada 2022 r. w Ruse, Polska
Agata Lakomiak-Winnicka, dyrektor handlowy Antonius Caviar, 4 listopada 2022 r. w Ruse, Polska (Wojtek RADWANSKI / AFP)

Teraz, podobnie jak większość jej konkurentek, pani Lacomiac-Wenica walczy z „mitem rosyjskiego kawioru”, a „jeśli przyjrzeć się bliżej jakiemukolwiek pudełku kawioru z napisem „Rosyjska tradycja” lub „Rosyjska droga”, zobaczy, że w 99% przypadków nie pochodzi z Rosji”.

A od początku wojny na Ukrainie często zdarza się, że klienci „odmawiają kupna «rosyjskiego» kawioru. To okazja do wyjaśnienia, że ​​kawior to produkt, który już nie pochodzi z Rosji”, a dzikiego kawioru rosyjskiego nie podkreślano, że jest dostępny na rynku międzynarodowym od wielu lat.

Widok z lotu ptaka na fermę jesiotra, 4 listopada 2022 r. w Ruse, Polska
Widok z lotu ptaka na farmę jesiotra, 4 listopada 2022 r. w Ruse, Polska (Wojtek RADWANSKI / AFP)

Rzeczywiście, dzikie jesiotry z Morza Kaspijskiego i Wołgi, które produkowały cenne jaja, zostały praktycznie wytępione po upadku Związku Radzieckiego.

READ  Regresja Europejskiego Zielonego Ładu: Parlament Europejski głosuje za nowym zielonym ratingiem

Handel międzynarodowy zaczął być ściśle regulowany od końca lat 90., m.in. poprzez umowy międzynarodowe.

„Morze Kaspijskie nie ma już znaczenia w produkcji, potwierdza Marek Szkowski, kierownik produkcji w firmie Antonius, a większość kawioru sprzedawanego na świecie pochodzi z akwakultury”. W tym Rosja.

W małym sklepie z rosyjskimi wyrobami na obrzeżach Warszawy na wystawie wystawione są pudełka zielonego i czarnego kawioru.

Pudełko marki Antonius Caviar, 4 listopada 2022 w Ruse, Polska
Pudełko kawioru marki Antonius Caviar, 4 listopada 2022 r. w Ruse (Wojtek RADWANSKI / AFP)

Na etykiecie znajduje się duży napis „kawior” z motywem jesiotra, któremu towarzyszy słowo „malosol”, co w języku rosyjskim oznacza „trochę soli” i nawiązuje do tradycyjnej metody konserwacji.

„Ludzie zawsze kojarzyli kawior z Rosją” – mówi właścicielka sklepu Wiktoria Yristova-Rostkowska – „ale dziś z powodu wojny nie chcą już go kupować”.

Bojkot rosyjskich produktów

Ona sama zaopatruje się w Niemczech.

Pracownik trzyma dorosłą samicę jesiotra w gospodarstwie hodowlanym, 4 listopada 2022 r. w Ruse, Polska.
Pracownik trzyma dorosłą samicę jesiotra w gospodarstwie hodowlanym, 4 listopada 2022 r. w Ruse, Polska. (Wojtek RADWANSKI / AFP)

„Klienci pytają, skąd pochodzi kawior. Chcą zjeść dobry kawior, ale nie chcą rosyjskiego kawioru” – narzeka.

Bojkot rosyjskich produktów może zmusić go do zamknięcia sklepu w styczniu.

„To już nie jest opłacalne. Straciłam 80% sprzedaży” – mówi Yerystova-Rostkowska.

W Ross Ponds tysiące jesiotrów, niektóre o długości ponad metra, gromadzą się w krystalicznie czystych wodach, czerpanych z rzeki, która przepływa przez chronione lasy dookoła.

Pracownik oddziela samice stogonów od samców w stawie na farmie hodowlanej, 4 listopada 2022 r. w Ruse, Polska.
Pracownik oddziela samce stogonatów w stawie na fermie hodowlanej, 4 listopada 2022 r. w Ruse, Polska (Wojtek RADWANSKI / AFP)

– Żeby nie było wątpliwości, na wyraźną prośbę klientów zmieniamy teraz etykietę – wyjaśnia pani Lacomiec-Wenica. Usuń słowo „rosyjski” w nazwie.

Od teraz będzie to już tylko „kawior z jesiotra”.

U góry zawsze będzie się widniał, tak jak od początku istnienia marki, napis: „Dumnie wyprodukowane w Polsce”.