Głodni Wiedzy

Informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

Polski producent kawioru chce zapomnieć o „rosyjskiej legendzie”.

Polski producent kawioru chce zapomnieć o „rosyjskiej legendzie”.

Puszki kawioru marki Antoniusz Caviar, 4 listopada 2022 r. w Ruse, Polska
Puszki kawioru autorstwa Antoniusa Caviara, 4 listopada 2022 r. w Ruse, Polska. (Wojtek RADWANSKI / AFP)

Kawior tak, ale polski! Jeden z czołowych europejskich producentów kawioru chce raz na zawsze zakończyć historyczne relacje między cenionym produktem a Rosją.

„Dla większości kawior to Rosja, podczas gdy przez długi czas był podróbką” – powiedziała agencji AFP Agata Lacomiec-Wenica, dyrektor firmy Antoniusz Caviar w północno-wschodniej Polsce.

Połowy jesiotra W środowisku naturalnym – w tym w rosyjskich i irańskich wodach Morza Kaspijskiego – jesiotry występują obecnie prawie wyłącznie na farmach, głównie w Chinach.

Jesiotr w stawie w gospodarstwie hodowlanym, 4 listopada 2022 r. w Ruse, Polska
Jesiotr w stawie w gospodarstwie hodowlanym 4 listopada 2022 r. w Ruse, Polska. (Wojtek RADWANSKI / AFP)

W ubiegłym roku Antonius Caviar, zlokalizowany w Ruse pod Olsztynem, wyprodukował 42 tony czarnego kawioru, ustępując Chińczykom, a wyprzedzając Włochów i Francuzów.

„Osiem lat temu nasi klienci często nie wiedzieli, gdzie na mapie znajduje się Polska” – wspomina Agata Lakomiak-Winnicka, kładąc na grzbiecie dłoni łyżkę świeżego kawioru, żeby ją trochę rozgrzać.

Puszki kawioru na eksport, 4 listopada 2022 w Ruse, Polska
Skrzynki z kawiorem na eksport 4 listopada 2022 r. w Ruse, Polska (Wojtek RADWANSKI / AFP)

„Dzisiaj jesteśmy w innej fazie” – dodaje, zanim spróbuje maleńkich, błyszczących pereł, szarych i czarnych.

Firma eksportuje głównie do Zjednoczonych Emiratów Arabskich, Stanów Zjednoczonych, Francji i Danii. Kawior z jesiotra sprzedawany jest w sprzedaży detalicznej, w zależności od kraju, za 1200 do 2400 euro, a za kawior albinos cena wzrasta do 8000 euro.

„mit”

Firma zaopatruje również dziesiątki restauracji nagrodzonych gwiazdką Michelin na całym świecie, w tym trzy dwugwiazdkowe.

Agata Lakomiak-Winnicka, dyrektor handlowy Antonius Caviar, 4 listopada 2022 r. w Ruse, Polska
Agata Lakomiak-Winnicka, dyrektor handlowy Antonius Caviar, 4 listopada 2022 r. w Ruse, Polska (Wojtek RADWANSKI / AFP)

Teraz, podobnie jak większość jej konkurentek, pani Lacomiac-Wenica walczy z „mitem rosyjskiego kawioru”, a „jeśli przyjrzeć się bliżej jakiemukolwiek pudełku kawioru z napisem „Rosyjska tradycja” lub „Rosyjska droga”, zobaczy, że w 99% przypadków nie pochodzi z Rosji”.

A od początku wojny na Ukrainie często zdarza się, że klienci „odmawiają kupna «rosyjskiego» kawioru. To okazja do wyjaśnienia, że ​​kawior to produkt, który już nie pochodzi z Rosji”, a dzikiego kawioru rosyjskiego nie podkreślano, że jest dostępny na rynku międzynarodowym od wielu lat.

Widok z lotu ptaka na fermę jesiotra, 4 listopada 2022 r. w Ruse, Polska
Widok z lotu ptaka na farmę jesiotra, 4 listopada 2022 r. w Ruse, Polska (Wojtek RADWANSKI / AFP)

Rzeczywiście, dzikie jesiotry z Morza Kaspijskiego i Wołgi, które produkowały cenne jaja, zostały praktycznie wytępione po upadku Związku Radzieckiego.

Handel międzynarodowy zaczął być ściśle regulowany od końca lat 90., m.in. poprzez umowy międzynarodowe.

„Morze Kaspijskie nie ma już znaczenia w produkcji, potwierdza Marek Szkowski, kierownik produkcji w firmie Antonius, a większość kawioru sprzedawanego na świecie pochodzi z akwakultury”. W tym Rosja.

W małym sklepie z rosyjskimi wyrobami na obrzeżach Warszawy na wystawie wystawione są pudełka zielonego i czarnego kawioru.

Pudełko marki Antonius Caviar, 4 listopada 2022 w Ruse, Polska
Pudełko kawioru marki Antonius Caviar, 4 listopada 2022 r. w Ruse (Wojtek RADWANSKI / AFP)

Na etykiecie znajduje się duży napis „kawior” z motywem jesiotra, któremu towarzyszy słowo „malosol”, co w języku rosyjskim oznacza „trochę soli” i nawiązuje do tradycyjnej metody konserwacji.

„Ludzie zawsze kojarzyli kawior z Rosją” – mówi właścicielka sklepu Wiktoria Yristova-Rostkowska – „ale dziś z powodu wojny nie chcą już go kupować”.

Bojkot rosyjskich produktów

Ona sama zaopatruje się w Niemczech.

Pracownik trzyma dorosłą samicę jesiotra w gospodarstwie hodowlanym, 4 listopada 2022 r. w Ruse, Polska.
Pracownik trzyma dorosłą samicę jesiotra w gospodarstwie hodowlanym, 4 listopada 2022 r. w Ruse, Polska. (Wojtek RADWANSKI / AFP)

„Klienci pytają, skąd pochodzi kawior. Chcą zjeść dobry kawior, ale nie chcą rosyjskiego kawioru” – narzeka.

Bojkot rosyjskich produktów może zmusić go do zamknięcia sklepu w styczniu.

„To już nie jest opłacalne. Straciłam 80% sprzedaży” – mówi Yerystova-Rostkowska.

W Ross Ponds tysiące jesiotrów, niektóre o długości ponad metra, gromadzą się w krystalicznie czystych wodach, czerpanych z rzeki, która przepływa przez chronione lasy dookoła.

Pracownik oddziela samice stogonów od samców w stawie na farmie hodowlanej, 4 listopada 2022 r. w Ruse, Polska.
Pracownik oddziela samce stogonatów w stawie na fermie hodowlanej, 4 listopada 2022 r. w Ruse, Polska (Wojtek RADWANSKI / AFP)

– Żeby nie było wątpliwości, na wyraźną prośbę klientów zmieniamy teraz etykietę – wyjaśnia pani Lacomiec-Wenica. Usuń słowo „rosyjski” w nazwie.

Od teraz będzie to już tylko „kawior z jesiotra”.

U góry zawsze będzie się widniał, tak jak od początku istnienia marki, napis: „Dumnie wyprodukowane w Polsce”.