Głodni Wiedzy

Informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

Pierwsza w Polsce restauracja z dwiema gwiazdkami Michelin

Pierwsza w Polsce restauracja z dwiema gwiazdkami Michelin

Dwie gwiazdki! 19 czerwca 2023 roku krakowska restauracja Bottiglieria 1881 jako pierwszy polski lokal otrzymała dwie gwiazdki MICHELIN. Przemysław Klima, szef kuchni restauracji, który szkolił się za granicą, po powrocie do rodzinnego Krakowa stworzył nowatorską kuchnię. Znawca dobrego jedzenia.

Bottiglieria 1881: Osiągnięta doskonałość z 2 gwiazdkami Michelin

W 2013 roku restauracja Atelier Amaro w Warszawie przyniosła Polsce pierwszą gwiazdę w rankingu. Główne miasta EuropyZ podręcznika MICHELIN.

Dziesięć lat później, po raz pierwszy w historii, dwie gwiazdki Michelin otrzymała polska restauracja: krakowska Bottiglieria 1881, prowadzona przez szefa kuchni Przemysława Klimę. Limit, którego nie osiągnęła żadna polska restauracja.

Restauracja Bottiglieria 1881 Założona w 2013 roku przez Przemysława Klimę i Roberta Gumulińskiego. Firma została nagrodzona za doskonałe, nowatorskie i wyszukane dania, ale także za podejście do klienta.

Cieszymy się, że możemy po raz pierwszy w Polsce przyznać dwie gwiazdki Michelin i nadal śledzimy ekscytującą ewolucję scen kulinarnych w Krakowie i Warszawie. » Gwendal Poullennec, Międzynarodowy Dyrektor Przewodników MICHELIN, powiedział w komunikacie prasowym z 19 czerwca 2023 r.

Kim jest Przemysław Klima, dyrektor i szef kuchni tej słynnej krakowskiej restauracji?

Znany na polskiej i europejskiej scenie gastronomicznej Przemysław Klima swoje umiejętności zdobywał między innymi w słynnej „Nomie” w Kopenhadze – uznawanej za jedną z najlepszych restauracji na świecie.

Polski szef kuchni, który gotuje odkąd pamięta, mówi, że jako dziecko przygotowywał potrawy na rodzinne uroczystości. W szczególności pracował jako zastępca szefa kuchni w Atelier-Amaro, pierwszej polskiej restauracji nagrodzonej gwiazdką Michelin.

Kuchnia inspirowana jego podróżami

Przemysław Klima chce zmienić swoją kuchnię w kuchnię wielokulturową, która przekracza granice. Inspirował się głównie połączeniem wpływów norweskich i polskich.

„Mam jasną wizję tego, jak powinna wyglądać moja kuchnia. » Szef kuchni wyjaśnia Premisław Klima

Jego dieta jest naznaczona wspomnieniami z dzieciństwa i pragnieniem odkrywania. Polski szef kuchni nieustannie dąży do tworzenia nowych połączeń, nowych doznań. Szefowie kuchni Bottiglieria 1881 kładą nacisk na stronę wizualną przygotowywanych potraw, czyniąc z nich prawdziwe dzieła sztuki.

READ  Headbutt, czterech mężczyzn wyrzuconych z boiska w ciągu 20 minut i gra zatrzymana, Francja-Polska U18 okazuje się katastrofalna dla Les Bleus

Z lokalnych i sezonowych produktów

Przemysław Klima jest dla niego bardzo ważny, jego jedzenie opiera się w całości na lokalnych produktach najwyższej jakości. zrozumieć naturę i funkcję otaczającego nas świata, zainteresować się lokalnymi rolnikami i producentami dostarczającymi nasze produkty; To się liczy.

„Nasze jedyne ograniczenia to naturalne granice narzucone przez pory roku. » mówi polski lider

Doznania smakowe docenione przez internautów

Nie tylko jury MICHELIN doceniło wyśmienite jedzenie serwowane w Bottiglieria 1881. Internauci wystawili mu znakomitą ocenę 4,6/5 od Google i TripAdvisor, doceniając profesjonalizm szefów kuchni i ciepłe przyjęcie personelu. I zapierająca dech w piersiach jakość menu.

Czego chcieli? Szef kuchni Przemysław Klima znalazł czas na pogawędkę i wzniesienie z nimi toastu, a personel był bardzo przyjazny, uważny i spokojny. Krótko mówiąc, smaki, atmosfera i zespół Bottiglieria 1881 wydają się naprawdę zgodne.

Alexandre Micka, Polak, który stworzył tartę Tropézienne – bonusowy przepis