Głodni Wiedzy

Informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

Oto sześć pokarmów, które zawierają więcej witaminy C niż pomarańcze

Oto sześć pokarmów, które zawierają więcej witaminy C niż pomarańcze

Witamina C, znana również jako kwas askorbinowy, jest często kojarzona z pomarańczami. Ale jeśli te owoce cytrusowe dostarczają naszemu organizmowi znaczną dawkę (47,5 mg na 100 gramów), to inne owoce i warzywa zawierają znacznie więcej. Oto sześć naszych najlepszych wyborów w naszej diecie.

Guawa

Egzotyczny owoc, który czasami jest rzadkością na straganach naszych francuskich targowisk, guawa zawiera 100 gramów ponad 220 mg witaminy C, ma niską zawartość cukru, ale jest bogaty w błonnik i może być spożywany w postaci soku, a my będzie. Pomagają wzmocnić nasze ciała i wzmocnić naszą obronę immunologiczną.

czerwona papryka

© Vishang Soni / Unsplash

Bogata w minerały i witaminę A czerwona papryka, którą najlepiej dodawać do sałatek na surowo, zawiera trzy razy więcej witaminy C niż pomarańcze, czyli 121 mg na 100 gramów. Nie wahamy się również kupować żółtej i zielonej papryki, która niezmiennie plasuje się wśród produktów najbogatszych w kwas askorbinowy.

Agrest

© Pezibear z Pixabay

Ze względu na wysoką zawartość składników odżywczych ten czerwony owoc jest uważany za „superfood”. Na każde 100 g spożywanych jagód spożycie witaminy C wynosi 180 mg. Dlatego można go jeść na świeżo lub z płatkami śniadaniowymi lub jogurtem.

świeża pietruszka

© Pintando la luz / Unsplash

Nie skąpimy tego zioła, gdy wchodzimy do kuchni. Zwłaszcza, gdy ANSES (Krajowa Agencja ds. Bezpieczeństwa Żywności) ujawnia, że ​​zawiera 177 mg na 100 g.

kiwi

© Anton/Unsplash

Mając ponad 90 mg na 100 gramów, ten owoc jest z pewnością niewielkich rozmiarów, ale za to spory, jeśli chodzi o zawartość witaminy C. Kiedy czujemy się zmęczeni, szczególnie w tym sezonie zimowym, śpieszymy się po kiwi, które polecane jest także w w przypadku diety odchudzającej, ponieważ jest to niskokaloryczny owoc.

truskawka

Gariguette, mara des bois, charlotte… Wszystkie truskawki są bogate w witaminę C. Zawierają średnio 58,8 mg na 100 gramów. Dobrą wiadomością jest to, że są bardzo niskokaloryczne. Spożywa się je w sałatkach z niewielką ilością cukru lub w kremowych ciastach.

READ  Skazany na raka pacjent został ostatecznie uratowany dzięki immunoterapii