Głodni Wiedzy

Informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

Oto siedem produktów, które powodują wzdęcia żołądka

Oto siedem produktów, które powodują wzdęcia żołądka

Po dużym posiłku lub nie, często zdarza się, że żołądek puchnie do tego stopnia, że ​​chce się poluzować pasek. Niektóre pokarmy faktycznie komplikują trawienie i prowadzą do denerwujących wzdęć. Poniżej znajduje się lista leków, które będziemy spożywać z umiarem, aby uniknąć obrzęków.

surowe warzywa

Surowe warzywa są bogate w minerały i witaminyNiezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jednak najlepiej nie nadużywać go, jeśli masz skłonność do wzdęć, ponieważ jest bogaty w trudne do strawienia włókna i „podrażnia jelita” – wyjaśnia dr Jean-Michel Cohen.

Aby zredukować wzdęcia bez całkowitego wykluczenia surowych warzyw z diety, specjalista radzi dobrze je obrać „ponieważ skóra jest często niestrawna” i pokroić na małe kawałki „w celu wstępnego strawienia pokarmu”.

przechodzić

W kategorii warzyw znajdują się również rośliny krzyżowe, takie jak brokuły, kapusta, kalafior, a także brukselka, ze względu na wysoką zawartość rafinozy, złożonego cukru, który może powodować wzdęcia i wzdęcia. „Do strawienia go wymagałoby wielu bakterii”, a tym samym wytworzyło się więcej gazów.

por

Możemy również wspomnieć o porach i szparagach. I nie bez powodu te produkty są wykonane z celulozy i półcelulozy, „nierozpuszczalnego błonnika, który jest trudny do tolerowania”, zauważa dietetyk, który zaleca osobom z delikatnymi jelitami spożywanie roślin w postaci puree lub zupy.

rośliny strączkowe

Aby utrzymać płaski brzuch po posiłku, zaleca się również ograniczenie spożycia roślin strączkowych – soczewicy, fasoli czerwonej i białej, ciecierzycy… – ponieważ „gnicie (rozkładanie pokarmu przez bakterie, przyp. red.) jest wolniejsze Skutkuje to uwolnieniem metanu odpowiedzialnego za obrzęk jelit, uczucie wzdęcia”.

© Obraz Pary Jerzy Górecki de Pixabay

pomidory

Na liście pokarmów, które powodują puchnięcie żołądka, w końcu znaleźliśmy te, które zawierają nasiona, takie jak pomidoryAlbo porzeczki, a nawet winogrona. Wada może ślizgać się między dwiema fałdami błony śluzowej i powodować podrażnienia. Aby z tym walczyć, dr Cohen, autor Nourish Your Health (Editor First), wyjaśnił, że komórki wydzielają gazy.

chleb pszenny

Uważaj też na biały chleb. Jego rafinowana mąka ma niską zawartość błonnika, co komplikuje trawienie i ogólnie prowadzi do obrzęku brzucha. Mądrzej jest sięgnąć po chleb pełnoziarnisty, który jest znacznie ciekawszy pod względem wartości odżywczych.

Banan

Banany są często spożywane, gdy są jeszcze bardzo zielone. Ta sztywniejsza tekstura może wpływać na tranzyt, a nawet powodować zaparcia. Dlatego zaleca się spożywanie ich bardzo dojrzałych dla lepszego trawienia.

READ  COVID-19: Czym jest zespół niepokoju odbytu u pacjenta w Japonii?