Po obfitym posiłku lub nie, często zdarza się, że żołądek wzdęty jest do tego stopnia, że chce się poluzować pasek. Niektóre pokarmy faktycznie komplikują trawienie. Aby zapobiec niechcianym wzdęciom, oto lista pokarmów, które należy spożywać z umiarem.
surowe warzywa
Crudités jest bogaty w minerały i witaminy niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jednak najlepiej nie nadużywać ich, jeśli masz skłonność do wzdęć, ponieważ są bogate w błonnik, który jest trudny do strawienia i „drażni jelita” – wyjaśnia dr Jean-Michel Cohen.
Aby zmniejszyć wzdęcia, nie wykluczając całkowicie surowych warzyw z diety, specjalista radzi dobrze je obierać, „bo skórka jest często niestrawna”, i kroić na małe kawałki, „w celu wstępnego strawienia pokarmu”.
przechodzić
W kategorii warzyw znajdują się również warzywa krzyżowe, takie jak brokuły, kapusta, kalafior, a także brukselka, ponieważ są bogate w rafinozę, cukier złożony, który może powodować wzdęcia i wzdęcia. „Trzeba by było dużo bakterii, żeby to strawić”, wytwarzając w ten sposób więcej gazu.
pory
Możemy również wspomnieć o porach i szparagach. I nie bez powodu te pokarmy składają się z celulozy i półcelulozy, „nierozpuszczalnego błonnika, który jest trudny do tolerowania”, zauważa dietetyk, który zaleca osobom z wrażliwymi jelitami spożywanie roślin w postaci przecierów lub zup.
rośliny strączkowe
Aby utrzymać płaski brzuch po posiłku, zaleca się również ograniczenie spożycia roślin strączkowych – soczewicy, czerwonej i białej fasoli, ciecierzycy… – ponieważ „odkładanie (rozkład pokarmu przez bakterie, przyp. powoduje „uwolnienie metanu odpowiedzialnego za obrzęk jelit, uczucie wzdęcia”.
pomidory
Na liście produktów, które powodują wzdęcia żołądka, w końcu znajdziemy te, które zawierają nasiona, takie jak pomidory, porzeczki, a nawet winogrona. „Probak może prześlizgnąć się między dwoma fałdami błony śluzowej i powodować podrażnienie. Aby z nim walczyć, szczegółowo dr Cohen, autor Feed Your Health (ed. First), komórki będą wydzielać gazy. „
chleb pszenny
Uważaj też na biały chleb. Jego rafinowana mąka ma niską zawartość błonnika, co komplikuje płynny proces trawienia i ogólnie powoduje wzdęcia. Rozsądniej jest sięgnąć po pieczywo pełnoziarniste, które jest ciekawsze pod względem wartości odżywczych.
banan
Banany są często spożywane, gdy są jeszcze bardzo zielone. Ta sztywniejsza konsystencja może wpływać na tranzyt, a nawet powodować zaparcia. Dlatego zaleca się spożywanie ich bardzo dojrzałych dla lepszego trawienia.
frytki
Frytki mają również tendencję do spowalniania pasażu jelitowego. Zawarte w nich tłuszcze wymagają dużo energii do strawienia.
„Miłośnik muzyki. Miłośnik mediów społecznościowych. Specjalista sieciowy. Analityk. Organizator. Pionier w podróżach.”
More Stories
Słynny obraz centralnej czarnej dziury w Drodze Mlecznej, Sgr A*, będzie błędny!
Lekarze apelują o systematyczne badania przyszłych matek
SpaceX planuje zrobić znacznie lepiej ze Starship 6 i zapowiada się niesamowicie!