Głodni Wiedzy

Informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

Odchudzanie: na pewno czas na obiad, aby schudnąć!

Odchudzanie: na pewno czas na obiad, aby schudnąć!

Czy chcesz Przyrost lub utrata masy ciała ? Późne jedzenie zwiększa głód, zmniejsza spalanie kalorii i zmiany magazynowanie Tłuszcze. Ujawniło to badanie opublikowane w październiku 2022 r. w czasopiśmie metabolizm komórkowy. O sRecenzja naukowa specjalista ds. badań biologia Metabolizm w dziedzinie Komórka biologicznapodwładny Biologia molekularnaA stąd Fizjologia.

to jest System chrono Albo przewlekłe odżywianie opiera się na bardzo prostym założeniu: utrata masy ciała (lub przyrost masy ciała) to nie tylko Co jesz lub liczba kalorii które konsumujesz, ale także za każdym razem, gdy jesz. Wiedz, że pora, którą wybierzesz na kolację, ma ogromny wpływ na utratę wagi.

Jedzenie we właściwych porach pomaga nam schudnąć

W zależności od pory jedzenia, Pokarmy są wchłaniane W inny sposób może to oczywiście mieć reperkusje waga.

powód ? Zmiany metaboliczne i hormonalneregulowany bardzo dokładnym zegarem biologicznym, o różnych porach dnia, wpływając na wchłanianie i wydalanie Tłuszczewęglowodany i cukry.

Aby schudnąć lub przynajmniej nie przybrać na wadze Powinieneś więc jeść, szanując rytmy ciała Mówiąc prościej, jedz W okresach, kiedy metabolizm jest najbardziej aktywny.

Według nowego badania opublikowanego przez American Journal of metabolizm komórkowy opublikowany, jeść po pewnym czasie To byłby bardzo zły nawyk.

Późne jedzenie zwiększa ryzyko otyłości

Chcieliśmy przetestować mechanizmy, które mogą wyjaśnić Dlaczego jedzenie się spóźnia? Ryzyko otyłości Wyjaśnione przez Franka A. G. L. Cher z Szpital Brighama i Kobiet w Bostonie. I dodać: Wcześniejsze badania przeprowadzone przez nas i innych wykazały, że późne jedzenie wiąże się ze zwiększonym ryzykiem otyłości, zwiększeniem tkanki tłuszczowej i mniejszym powodzeniem w utracie wagi. Chcieliśmy zrozumieć dlaczego”.

Prowadzeni przez doktorów Franka AJL Cher i Ninę Vogović oraz ich zespół to badanie Z 16 osobami w tymwskaźnik masy ciała (BMI) położony w Stopień przyrostu masy ciała lub otyłość.

READ  Pierwsze oznaki choroby Alzheimera 10 lat przed wystąpieniem objawów

Zatem, każdy uczestnik W laboratorium przestrzegałem dwóch protokołów: jeden zawierał ścisły harmonogram posiłków na początku dnia. A drugi dokładnie przewiduje Ten sam harmonogram posiłków Po około czterech godzinach.

Naukowcy doszli do wniosku, że jedzenie późnej kolacji poprawia napady głodu Jednocześnie zmniejszając spalanie kalorii w organizmie. Ponadto późne zjedzenie obiadu doprowadziłoby do zaburzenia równowagi hormonalnej i wzrostu Ryzyko przybierania na wadze. Tak więc, aby organizm ludzki mógł właściwie wykonywać swoją rolę, konieczne jest jak najszybsze odżywianie się.

następnie ? Jaki jest idealny czas?

Dlatego uczeni są podzieleni na dwie grupy biorące udział w badaniu. Pierwsza musiała zjeść obiad stosunkowo wcześnie, około godziny 18, a druga przesunięta o około cztery godziny, około godziny 22. W trakcie badania pobierano próbki krwi i biopsje Wykonano tkankę tłuszczową.

„MPo czterech godzinach gniewu Duża różnica w odczuwaniu głodu Jak magazynujemy tłuszcz? Eksperci powiedzieli.

Pierwsza uwaga naukowców Jasne : ” Wydatek energetyczny był znacznie niższy w późnych warunkach żywienia niż we wczesnych warunkach żywieniaInnymi słowy, ludzie, którzy się spóźniają, jedzą więcej Ich przechowywany przedmiot Tłuszcz. Wydali średnio 5% Kalorie Mniej niż ci, którzy zjedli obiad wcześnie.

Więc kolacja o 18:00 to idealny czas Zastanów się nad utratą wagi.