Głodni Wiedzy

Informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

Niedrogi kawior: jak go wybrać

Niedrogi kawior: jak go wybrać

Jeśli istnieje świąteczne danie, które symbolizuje dobre samopoczucie, jest to kawior. Ale jak to wybrać?

Problemem jest brak nazewnictwa jaj tego jesiotra, których kolor waha się od brązowo-czarnego po grafitowy, w tym oliwkowy czy złoty. Powinna być błyszcząca, nigdy matowa, nigdy pomarańczowa lub czerwona! Oznacza to, że sama nazwa „kawior” nie wystarczy, aby zagwarantować jakość produktu. „Wszystko można nazwać kawiorem: jajka z wodorostów, kilka już widziałam! Niedawno mała firma dostarczająca rowery wprowadziła promocję, oferując kawior z dostawą do domu w cenie 12 euro za 30 gramów!”, potwierdza Charlotte Goodfreud, która zdecydowała Porzucić wszystko aby zostać kilka miesięcy temu importerem kawioru Antonius w Belgii, to nie może być jakość, to nie jest kawior.

Droższe jest lepsze? Nie…

© d

Ta polska firma znana jest z jakości czystych, wędzonych filetów z jesiotra, które pojawiły się na rynku w latach 80-tych. Z biegiem lat stała się wiodącym producentem kawioru w Europie i drugim producentem kawioru na świecie z 29 tonami kawioru rocznie sprzedawanymi i ma 50-letnie doświadczenie w hodowli ryb, które hodują jesiotry w kontrolowanych wodach naturalnych, z dużym przepływem od rzeki. „To ważne, ponieważ wpływa na smak jajek. Im więcej jesiotra wychowuje się w zamkniętych, wąskich, przekarmiających stawach, tym większa zawartość tłuszczu w jajach, o rybim smaku, nawet lekko mętnym.„Opisał to specjalista, który próbował wszystkiego przez rok! U Antoniusza jesiotra stosuje się na dietę 15 dni przed ubojem, aby zapewnić najwyższą jakość.
Jeśli nie ufasz nazwie Caviar, czy możesz wtedy zaufać cenie? Im droższe, tym lepiej? „To też nie jest gwarancja, pomyśl Charlotte Goodfreud. W rzeczywistości kawior jest tak naprawdę wyjątkowym produktem, którego cena jest wysoka, ponieważ samice jesiotra oddają w jajach 10% swojej wagi, a uzyskanie jaj wysokiej jakości wymaga od 13 do 15 lat dojrzewania.

READ  Alfa Romeo wprowadza na rynek SUV-a Tonale, broń swojego planu wycofywania produktów

Jednak to, co również decyduje o jakości, to żywienie ryb i identyfikowalność jaj, „czyli fakt, że wszystkie jaja w pudełkach pochodzą od tej samej ryby:”Jednak kompleksów jest znacznie więcej, niektóre o znanych nazwach, niż ich producenci. Jednak gdy jajka w pudełku pochodzą z tej samej ryby, jakość i smak będą lepsze.Antonius zawsze dostarczał część kawioru do innych domów, ale od 2014 roku dom postanowił sprzedawać go osobom indywidualnym. W „menu”: osciètre i „baerii”, czyli kawior syberyjski. trochę tańszy, jego perełki mają średnicę od 2,4 do 3,2 mm, ma intensywny aromat i więcej jodu.” „Możemy odnieść wrażenie, że jest bardziej słony, ale nie, kawior to tylko jajka i 3% soli jest bardzo w porządku i tyle!” Oser pochodzi od jesiotra rosyjskiego, jego ziarna mają średnicę od 2,7 do 3,5 mm. Smak jest jodowany i maślany, z odrobiną orzechowego szarobrązowego koloru z oliwkowo-złotymi podtekstami. tak samo jak król kawioru, bieługa, którą Antoninus wprowadzi za dwa lata.

Spójrz na kod CITES

Aby wskazać wysokiej jakości kawior, stawiamy wszystkie szanse na naszą korzyść, sprawdzając kod identyfikacyjny (długi) na etui, który jest obowiązkowy od 2006 roku, ale nie zawsze. Wszystkie rodzaje kawioru z legalnego źródła faktycznie zawierają ten kod CITES, który zawiera cyfry i litery, które pozwalają prześledzić pochodzenie danego kraju, rok produkcji, gatunek itp. Uważaj też z kawiorem pasteryzowanym (należy to zauważyć), zmienia nieco smak: „ Najlepiej wybrać go niepasteryzowany, nawet jeśli wystarczy na 3 miesiące«.
Jeśli chodzi o konsystencję, wielu konsumentów uważa, że ​​kawior powinien eksplodować w ustach. „Nie, może to oznaczać, że został wysterylizowany, co zmienia jego konsystencję i częściowo smak. Kawior jemy z łyżką masy perłowej (rodzaj folkloru), ale też po prostu plastyczny (bo nie ma smaku w przeciwieństwie do stali nierdzewnej) i jeśli jajko ma być mało odporne na rozgniecenie na podniebieniu, nie powinien szczypać: nagle stopi się i wypełni usta”, opisuje koneser.

READ  Dialna Maroko, front utrwalania i promowania marokańskiego dziedzictwa

W końcu kilka lat temu, bez dzikiego jesiotra, Strip musiał przejść na jesiotra hodowlanego. Jednak dojrzałość kawioru wynosi co najmniej 10 lat, a z powodu braku podaży został sprzedany po wysokiej cenie! Dziś farmy na całym świecie (jest dużo chińskiego kawioru) spędziły tę dekadę „czekając”, a ceny nie są już tak wysokie jak wcześniej. w domu Antoniuszcena paczki kawioru Oscar waha się od 48 do 69 euro za 30 gramów w zależności od wielkości ziaren i od 39 do 54 euro za 30 gramów syberyjskiego. Są to ogólnie obserwowane ceny wysokiej jakości kawioru.

Skosztuj kawioru?

Lekarz

Nic prostszego: „Podajemy bardzo świeży kawior z pudełkiem na warstwie kruszonego lodu, wystarczy posmakować. Zgadzam się też z sercem z łososia. Pikantny? Najlepiej na ziemniakach z odrobiną bitej śmietany lub na gotowanym jajku lub koktajlu do szklanki
Schłodzony szampan lub schłodzona wódka.