Głodni Wiedzy

Informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

Nie przekraczaj poziomu cholesterolu po 60 latach

Nie przekraczaj poziomu cholesterolu po 60 latach

„Bez czynników ryzyka możemy tolerować nieco wyższe wartości” – mówi nasz kardiolog.

Spożywanie nadmiernych ilości cholesterolu (oczywiście „złego” lub „LDL” cholesterolu występującego głównie we krwi) zwiększa ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Zbyt wysoki poziom sprzyja tworzeniu się blaszek miażdżycowych składających się głównie z tłuszczu na ścianach tętnic, utrudniając przepływ krwi i potencjalnie prowadząc do zawału serca lub udaru mózgu. Kryteria określające poziom złego cholesterolu różnią się w zależności od osoby, szczególnie w zależności od profilu pacjenta i powiązanych czynników ryzyka (cukrzyca, wysokie ciśnienie krwi, palenie tytoniu itp.). „Z biegiem lat poziom cholesterolu we krwi stopniowo wzrasta, aż do około 65. roku życia. Począwszy od 65. roku życia, poziom cholesterolu nieznacznie spada. (Zjawisko, które można wiązać ze zmianą składu niektórych części tkanki tłuszczowej, przyp. red.) – mówi nam profesor Gérard Helfet, kardiolog i prezes Francuskiej Federacji Kardiologii (FFC). Problem polega na tym, że nie ma wartości docelowej „wiek po wieku”, do której ludzie mogliby się odwołać„Dla Twojej informacji, średni poziom złego cholesterolu we Francji w wieku od 55 do 64 lat wynosi 1,35 g/l.

► Bez czynników ryzyka możemy tolerować nieco wyższy poziom cholesterolu LDL – podkreśla nasz ekspert, nie podając kwoty maksymalnej.Ponieważ będziemy działać indywidualnie. Na przykład będziemy bardziej tolerancyjni wobec aktywnej kobiety, bez czynników ryzyka, niż palącego mężczyznę, chorego na cukrzycę.„.

► W przypadku czynników ryzyka (cukrzyca, wysokie ciśnienie krwi, nadwaga, palenie tytoniu itp.) lub wywiadu rodzinnego poziom cholesterolu LDL powinien wynosić w zależności od przypadku mniej niż 1 g/L lub 1,3 g/L.

► Jeśli masz już problemy sercowo-naczyniowe (udar, zawał serca itp.), „docelowa” wartość cholesterolu LDL jest znacznie niższa: „Masz wskaźnik mniejszy niż 0,55 g/l– wskazuje nasz rozmówca.

READ  James Webb odkrył najdalszą galaktykę, jaką kiedykolwiek zaobserwowano

Począwszy od 40. roku życia zaleca się oznaczanie cholesterolu w ramach profilu lipidowego wykonywanego w laboratorium. Pozwala także sprawdzić, czy nie występuje podwyższony poziom trójglicerydów, który często wiąże się z podwyższonym poziomem złego cholesterolu. Badanie krwi należy wykonać na czczo. Obejmuje to niejedzenie i picie czegokolwiek (z wyjątkiem wody) w ciągu ostatnich 12 godzin. W zależności od wyników lekarz lub kardiolog może doradzić zmianę stylu życia w celu naturalnego przywrócenia równowagi cholesterolu, przepisać dodatkowe badania lub rozważyć leczenie.