Głodni Wiedzy

Informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

Lekarze przypadkowo ujawniają ukryte niebezpieczeństwa zepsutej żywności

Lekarze przypadkowo ujawniają ukryte niebezpieczeństwa zepsutej żywności

Jednak może rosnąć na prawie każdym rodzaju żywności, a eksperci ostrzegają, że nie zawsze jest widoczny gołym okiem.

To dlatego, że poza tajemniczymi zarodnikami, które czasami działają jak czerwona flaga na powierzchni żywności, pleśń zakorzenia się również w skażonej żywności, więc możesz nie zdawać sobie sprawy, że spożywasz pleśń, dopóki nie będzie za późno.

Ale co, jeśli przypadkowo zjesz żywność zanieczyszczoną pleśnią? Lekarze twierdzą, że chociaż prawdopodobnie wyzdrowiejesz, ważne jest, aby uważać na pewne objawy, które mogą wskazywać na poważniejszy problem. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się, co może się stać, gdy zjesz spleśniałe jedzenie i jak bezpiecznie przechowywać jedzenie, aby uniknąć zachorowania.

Przypadkowe zjedzenie spleśniałego jedzenia może spowodować poważne objawy

Większość ludzi instynktownie wzdraga się na myśl o zjedzeniu spleśniałego jedzenia i wie, jak unikać wszelkich zniekształconych lub przebarwionych miejsc, które mogłyby wskazywać na przerost grzyba. Jednak nierzadko zdarza się, że ktoś zjadł spleśniałe jedzenie dopiero po przeżuciu i połknięciu.

Eksperci twierdzą, że chociaż spożycie niewielkiej ilości pleśni raczej nie spowoduje poważnej reakcji, mogą wystąpić nieprzyjemne objawy żołądkowo-jelitowe. ” Jest bardzo prawdopodobne, że jeśli przypadkowo zjesz spleśniałe jedzenie, doświadczysz zaburzeń trawiennych, takich jak nudności, wymioty i skurcze brzucha.Wyjaśnia Gabriela Rodriguez Ruiz.

Jednak Ruiz zauważa, że ​​w rzadkich przypadkach mogą wystąpić poważniejsze reakcje alergiczne. W tym anafilaksja, która jest reakcją zagrażającą życiu i wymaga natychmiastowej pomocy medycznejZadzwoń pod numer 18 lub 112 w celu uzyskania pomocy w nagłych wypadkach, jeśli wystąpią objawy anafilaksji, które mogą obejmować wysypkę, nudności, wymioty, trudności w oddychaniu i wstrząs.

Niektóre rodzaje pleśni są bardziej szkodliwe niż inne

Gabriela Rodriguez Ruiz zwraca uwagę, że niektóre rodzaje pleśni mogą być bardziej niebezpieczne niż inne. ” Najczęstszymi i najbardziej niebezpiecznymi pleśniami występującymi w żywności są Aspergillus, Fusarium, Penicillium, Rhizome i Cladosporium. Grzyby te wytwarzają mykotoksyny, które po spożyciu mogą powodować poważne problemy zdrowotneWyjaśnia: Zboża, suszona fasola, suszone owoce i kawa są szczególnie podatne na rozwój mikotoksyn.

READ  Wynoś się!: Liczba infekcji seksualnych w Luksemburgu eksplodowała

Jednak Gabriela Rodríguez Ruiz twierdzi, że wszystkie rodzaje pleśni mogą mieć konsekwencje zdrowotne i że dobrym pomysłem jest wyrzucanie żywności z widoczną pleśnią lub nieprzyjemnym zapachem. ” Ważne jest, aby regularnie sprawdzać łatwo psujące się produkty i wyrzucać wszystko, co wydaje się zepsute. Jeśli zjesz żywność, która może być zanieczyszczona pleśnią, natychmiast skontaktuj się z lekarzem w celu uzyskania porady i leczenia.poleca Gabriela Rodríguez Ruiz.

Eksperci ostrzegają przed próbami usunięcia pleśni

Jeśli kiedykolwiek odkryłeś pleśń na odosobnionej porcji jedzenia i zastanawiałeś się, czy możesz uratować resztę, nie jesteś sam. Jednak Gabriela Rodríguez Ruiz odradza to, ponieważ lepiej być ostrożnym. ” Nie zaleca się spożywania jakiejkolwiek części jedzenia, na której widoczna jest pleśń, ponieważ może ona szybko rozprzestrzenić się na niewidoczne części i zanieczyścić cały produkt.Wyjaśnia Gabriela Rodriguez Ruiz. Dodaje, że ” Niektóre rodzaje pleśni mogą wytwarzać toksyny, nawet jeśli nie są widoczne„.

Jednak według podręcznego przewodnika Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) istnieje kilka wyjątków od reguły. Na przykład możesz zaoszczędzić blok twardego sera, odcinając widoczną pleśń z jednocalowym marginesem.

Oto jak bezpiecznie przechowywać żywność, aby uniknąć problemów

Przestrzegając procedur bezpieczeństwa i przechowywania żywności, powinieneś być w stanie zapobiec rozwojowi pleśni na żywności. ” Po pierwsze, przechowuj łatwo psujące się produkty w lodówce lub zamrażarce jak najszybciej po ich zakupie. Podczas przechowywania produktów pamiętaj o ich dokładnym oczyszczeniu i wysuszeniu przed włożeniem do lodówki. Jako dodatkowy środek ostrożności możesz również zawinąć warzywa, jagody i inne delikatne przedmioty w wilgotny ręcznik papierowy przed przechowywaniem.poleca Gabriela Rodríguez Ruiz.

Sugeruje również stosowanie hermetycznych pojemników, aby chronić żywność przed wilgocią i zapobiegać tworzeniu się pleśni. ” Pamiętaj, aby regularnie sprawdzać przechowywaną żywność i wyrzucać te, które wyglądają na zepsute lub mają nieprzyjemny zapach. Wreszcie, ważne jest, aby oznakować i opatrzyć datą wszystkie produkty spożywcze, aby można było łatwo zidentyfikować produkty, które były zbyt długo pozostawione w lodówce.I dodaje: Postępując zgodnie z tymi prostymi krokami, możesz dłużej zachować świeżość żywności i zmniejszyć ryzyko rozwoju chorób związanych z pleśnią.