Głodni Wiedzy

Informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

Jakie trzy firmy biorą w tym udział?  -Redagowanie

Jakie trzy firmy biorą w tym udział? -Redagowanie

Dzień dobry,

Twoje pytanie doprowadziło do opublikowania śledztwa w gazecie Libération de Samidi. Oto główne elementy. Cały artykuł możesz przeczytać tutaj.

Dla Państwa informacji, w okresie od lipca 2018 r. do lutego 2019 r. dostarczono setki ton sfałszowanego mięsa mielonego do czterech stowarzyszeń humanitarnych (Restos du Coeur, Secours populaire, Czerwony Krzyż i Sieć Banków Żywności). Zamówienie o wartości 5,2 mln euro finansowane ze środków Europejskiego Funduszu Pomocy osobom w niekorzystnej sytuacji (FEAD). To stowarzyszenia zaalarmowały władze. Generalna Dyrekcja ds. Konkurencji, Spraw Konsumenckich i Zwalczania Nadużyć Finansowych (DGCCRF) przeprowadziła 42 próbki, które wykazały poważne wady składu, bez konsekwencji zdrowotnych, ale z naruszeniem specyfikacji.

dochodzenie w Sprawdź wiadomości Wydaje się, że afera ta dotknęła trzy firmy: Voldis z siedzibą w Côtes-d’Armor, która podbiła rynek, Biernacki, polski dostawca i, według naszych informacji, pośrednik, SMP (Marcel Proux Company) z siedzibą w Loara Atlantycka. Te trzy firmy bezpośrednio lub poprzez swoich właścicieli zostały już dotknięte skandalami zdrowotnymi lub jakość ich produktów została zakwestionowana.

Foldis, bretońska firma, która podbiła rynek

To firma, która w 2018 r. zdobyła kontrakt o wartości 5 mln euro od France AgriMer, po zabezpieczeniu kilku kontraktów w latach 2015 i 2016. Mała firma zatrudniająca jednego lub dwóch pracowników, ukryta pod fałszywym adresem, w Loudéac w Côtes-d’Armor. W rzeczywistości jego siedlisko, które znajdujemy na wszystkich partiach mięsa, odpowiada pawilonowi jednostki: rezydencji sprzedanej dziesięć lat temu przez właściciela Foldesa, Valery’ego Le Hloko, a mimo to ten ostatni zachował adres swojego firma.

Valéry Le Helloco trafił na pierwsze strony gazet dwa miesiące temu, ponieważ jedna z jego rzeźni (Volailles de l’Odet w Finistère) została zamknięta przez prefekturę. Podany powód: „Liczne i poważne przypadki nieprzestrzegania aktualnych standardów zdrowotnych i zagrożenia dla zdrowia publicznego”. Wyniki: Dwadzieścia osób na podłodze.

READ  Ile pomocy wojskowej udziela się Ukrainie?

W 2014 roku Helloco zakupiło także ubojnię indyków Le Clezio Industries w miejscowości Trévé (Côtes-d’Armor). Przejęcie dokonane we współpracy z byłym dyrektorem Le Clezio, Jeanem-Markiem Vigneaultem (późniejszym prezydentem), toczyło się jednocześnie w dwóch sprawach dotyczących nieczystego mięsa. Według Ouest-France, jeśli mężczyzna zostanie ostatecznie zwolniony, w przeszłości otrzymał już pięć wyroków skazujących za naruszenie zasad bezpieczeństwa i higieny pracy.

Rodzina Hloko zajmuje się branżą drobiarską od czasu zakupu przez ojca w latach 70-tych rzeźni (przejętej wówczas przez innego syna). Należy zauważyć, że ojciec Guy Lou Hloko również miał do czynienia z prawem w swoich czasach, w latach 70. XX w., ponieważ napompował swoje ciało wodą, a w 1978 r. przedstawił fałszywe zaświadczenia o stanie zdrowia, aby nielegalnie przewieźć 80 ton materiał. Pieczony indyk w Niemczech.

Oprócz swojej działalności w branży mięsnej Valéry Le Hloko jawi się jako lider biznesowy o tysiącu twarzy i wielu rezydencjach (czasami mieszka w Portugalii, Togo, Jersey lub Luksemburgu). Jest szefem agencji pracy tymczasowej z siedzibą w Lodiac, ale pracownicy rzeźni Le Clézio będą szczególnie zaskoczeni, gdy dowiedzą się, że ich firmy są udziałowcami, wraz z Valerym Le Huecu, w Electricité et Eaux de Madagascar (EEM), spółce ogólna spółka holdingowa i nie jest w bardzo dobrym stanie, zbudowana w 1928 r. i nie ma już nic wspólnego z afrykańską wyspą, a w jej koszyku znajdziemy spółki z branży nieruchomości, udziały w spółce kasynowej, w przemyśle papierniczym (Gascony Group) i w luksusowym hotelu w Kambodży niedaleko Angkor.

Bernaki, polski producent

Jeśli Foldis wygra rynek, niekoniecznie wskazuje to na to, że jego menadżer kiedykolwiek widział mięso… „Jest bardzo prawdopodobne, że firma kupiła go zdalnie, przez pośrednika, nawet go nie oglądając”. Wyjaśnia profesjonalizm w tej branży.

Z prośbą o dostarczenie setek ton filetów mięsnych specjalista ds. drobiu zwrócił się do polskiej Grupy Biernacki z siedzibą niedaleko Jarocina na zachodzie kraju. Chociaż jest jednym z dużych graczy w branży, w rzeczywistości grupa ponosi niewielką odpowiedzialność za jakość produkowanego mięsa. W 2015 r. w ramach tego samego FEAD przedsiębiorstwo to dostarczyło przedsiębiorstwu Restos du coeur kilkaset ton steków skażonych Salmonellą. Rozstrzygnięcie sprawy złożonej przed Sądem Handlowym w Beauvais zaplanowano na wrzesień. ale to nie wszystko.

READ  La présence russe en Amérique latine: „Défier la doktryna Monroe”

Na początku 2019 roku wycofano steki Bernaki sprzedawane w sklepach Lidl w różnych krajach Europy. Z powodu Salmonelli w Czechach i Polsce, z powodu bakterii E.coli na Słowacji. we Francji, „Większość paryskich dystrybutorów współpracowała bezpośrednio lub pośrednio z Bernacchi, Poślizg brokera w sektorze mięsnym. Kilka lat temu była to grupa, z którą warto było pracować. Jednak od tego czasu wielu z nich porzuciło polskiego dostawcę. „Wszystko szło dobrze, dopóki po przeglądzie nie odzyskaliśmy równowartości ciężarówki, Ten broker wyjaśnia. Od tego czasu przestaliśmy z nimi współpracować.” Kilka lat temu inny dystrybutor, który odkrył rozcięgno (włóknistą błonę otaczającą mięśnie, która nie powinna znajdować się w produktach), zaprzestał dostarczania steków. Zaledwie rok temu w końcu rzucił wszystko, gdy zauważył, że zawartość tłuszczu w mielonej wołowinie od 22 do 25 procent miała wynosić tylko 15 procent. „Mają jednak piękne, nowoczesne zaplecze i są w pełni zdolni do wytwarzania kompatybilnych produktów”. Odnosi się do profesjonalisty, który odwiedził już jego fabrykę. Wielokrotnie pytany Biernacki nie odpowiadał na nasze pytania.

Z powodu tego przypadku DGCCRF rozszerzyła swoje badania na około dziesięciu innych klientów Bernacchi we Francji, spoza stowarzyszeń. Wstępne badania zostały wykonane. Wyniki mają pojawić się w ciągu kilku tygodni.

SMP, broker z siedzibą w Loire-Atlantique

Pomiędzy zdobywającym rynek Foldisem a polskim dostawcą pozostaje trzeci i ostatni gracz: pośrednik. jego nazwa ? Marcel Brooks Corporation (SMP). Polecane przez początek, Jej dyrektor, Herve Brou, twierdzi, że nie miał świadomości, że steki były fałszywe: „Nie mam nic do roboty, jeśli Bernacki nie przestrzega specyfikacji. Kupiłem stek, aby go odsprzedać i jestem wobec siebie sumienny”. Mężczyzna współpracuje z Biernackim od około dziesięciu lat, z Foldesem od kilku lat. SMP była jedynym pośrednikiem pomiędzy Voldisem a Biernackim na tym rynku. Z naszych informacji wynika, że ​​firma była już znana służbom zajmującym się zwalczaniem nadużyć finansowych w związku z podobnymi kwestiami „lojalność”Jednak na produktach „W sprawach mniej ważnych niż bieżąca sprawa”. Według źródła.

READ  Przerwa: Dolar kanadyjski gwałtownie się osłabił po decyzji Banku Kanady w sprawie stóp procentowych

kto tutaj dowodzi?

Pozostaje teraz określić obowiązki każdej osoby. DGCCRF przeprowadziła już wywiady z przywódcami Voldis i SMP. Polak znajduje się obecnie pod obserwacją władz w swoim kraju, po zgłoszeniu złożonym 5 czerwca przez Francję w ramach europejskiego programu fałszowania żywności. Jednak a priori i z zastrzeżeniem wyników dochodzenia DGCCRF, procedur prawnych, które zostaną zastosowane, „Głównym winowajcą pozostaje firma, która otrzymała kontrakt, Foldis, Wyjaśnia osoba bliska sprawie. Jest odpowiedzialny za jakość produktów.” Jeśli chodzi o mediatora, „Wszystko zależy od aranżacji, jaką uda im się zrobić [avec Voldis]„. Tymczasem Foldis, oprócz konieczności wymiany wadliwego towaru, otrzymał przewidzianą w specyfikacji karę finansową w wysokości 260 tys. euro w przypadku produktów niezgodnych.