Film 1 z 2
Po zjedzeniu tłustego lub pikantnego dania czasami trudno jest je odpowiednio strawić. Tak naprawdę okres zimowy to czas delektowania się ciężkostrawnymi daniami: raclette, fondue, beef bourguignon… są one ciężkostrawne. Na zakończenie posiłku wybór deseru jest kluczowy i robi dużą różnicę. W rzeczywistości to drugie może pomóc nam lepiej trawić. Ważne jest, aby wybierać lekkie desery, które wspomogą proces trawienia. Dlatego dr Will Bolcewich, gastroenterolog i autor książek kucharskich „Książka kucharska zasilana światłowodami” Podziel się jego sekretem.
Niektóre pokarmy powodują dyskomfort trawienny. Dzieje się tak na przykład w przypadku czekolady, mięty, napojów bezalkoholowych, a nawet alkoholu. Należy również unikać potraw pikantnych lub na bazie czosnku. Dlaczego ? Mówiąc najprościej, rozluźnia dolny zwieracz przełyku, co sprzyja refluksowi żołądkowemu. Aby tego uniknąć, ekspert radzi skupić się na bardziej zbilansowanej diecie. Ponadto niezbędne jest dobre nawodnienie. Dlatego nie ma nic lepszego niż zwykła woda.
W przeciwnym razie, dla lepszego trawienia, zakończ posiłek słodką i zimną nutą.
Według eksperta najlepszy deser to lody z mango i/lub banana. Tak naprawdę, choć może się to wydawać zaskakujące, ten przepis będzie korzystny dla Twojego trawienia: „Wystarczy zmieszać mrożone mango i banana, a efekt będzie po prostu niesamowity”.. Uważaj, wybierz przepis bez produktów mlecznych. Te dwa owoce będą idealne do łagodzenia objawów refluksu żołądkowego, ponieważ mają niską kwasowość. W ten sposób łagodzą stany zapalne.
„Miłośnik muzyki. Miłośnik mediów społecznościowych. Specjalista sieciowy. Analityk. Organizator. Pionier w podróżach.”
More Stories
Słynny obraz centralnej czarnej dziury w Drodze Mlecznej, Sgr A*, będzie błędny!
Lekarze apelują o systematyczne badania przyszłych matek
SpaceX planuje zrobić znacznie lepiej ze Starship 6 i zapowiada się niesamowicie!