Głodni Wiedzy

Informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

Jakie są zalety serca palmowego i jak je ugotować?

Jakie są zalety serca palmowego i jak je ugotować?

Serce palmy to bogata w składniki odżywcze roślina zbierana z serc niektórych rodzajów palm. Ma wiele właściwości zdrowotnych i jest uniwersalnym dodatkiem do potraw.

Merystem wierzchołkowy, powszechnie nazywany rdzeniem lub pączkiem, jest częścią rośliny, z której rozwijają się wszystkie nowe liście. W dłoniach znajdują się pośrodku dużej korony liści w górnej części pnia. Pączek zebrany z niektórych palm nazywany jest sercem palmy. W tym artykule omówiono korzyści zdrowotne i odżywcze serca palmy. Omówiono również różne sposoby gotowania tego wszechstronnego warzywa.

Czym jest serce palmy?

Serce palmy to białawe lub kremowe warzywo zbierane z pędów niektórych palm, takich jak palma kokosowa i palma sabałowa. Po przecięciu rdzeń dłoni jest cylindryczny i pierścieniowy, przypominający por. Warzywo ma chrupiącą konsystencję i delikatny smak, nabiera smaku przypraw.

To wszechstronne warzywo, które może być:

w słoiku
w puszkach
do zjedzenia samemu
dodany do potęgi
Stosowany jako zamiennik mięsa
Serce palmy pochodzi z tropikalnych i wilgotnych regionów, takich jak Ameryka Środkowa i Południowa oraz Azja Południowo-Wschodnia. Rolnicy usuwają koronę palmy na szczycie drzewa, aby ją zebrać. Następnie obierają go, aby odsłonić jadalny wewnętrzny rdzeń. Ten przechodzi inne zabiegi, aby przygotować go do gotowania.

Korzyści

Serce palmy znane jest ze swoich właściwości odżywczych i zdrowotnych.

przeciwutleniacze

Serce palmy zawiera polifenole z bezpiecznych źródeł. Związki te są „wymiataczami wolnych rodników”, niezawodnie neutralizując wolne rodniki i zapobiegając powodowaniu przez nie uszkodzeń. Posiadanie zbyt wielu wolnych rodników i niewystarczającej ilości przeciwutleniaczy w organizmie może prowadzić do stresu oksydacyjnego. Może to zwiększyć ryzyko rozwoju chorób przewlekłych, takich jak:

Choroby neurologiczne, takie jak choroba Parkinsona i choroba Alzheimera
Choroby płuc, takie jak astma i przewlekła obturacyjna choroba płuc (POChP)
Reumatyzm
Choroby nerek, takie jak białkomocz i niewydolność nerek
nowotwór
Moja choroba serca.

Starsze badanie z 2014 roku wykazało, że serca palmy wykazywały znaczące właściwości przeciwutleniające ze względu na wysoką zawartość kwasu chlorogenowego.
Podobnie badanie z 2017 roku wykazało, że ekstrakty z liści i jagód palmy sabałowej mają właściwości przeciwnowotworowe. Inne badania wykazały również właściwości przeciwnowotworowe i przeciwzapalne. Jednak badanie z 2020 roku wykazało, że konserwowanie może prowadzić do utraty aktywności przeciwutleniającej i zawartości błonnika.

READ  Sonda Euclid podbije ciemną stronę wszechświata - 29.06.2023 o 05:06

gęstość składników odżywczych

Serce palmy jest bogate w niezbędne witaminy i minerały, a jednocześnie ma niską zawartość tłuszczu, kalorii i węglowodanów. Zawartość składników odżywczych w sercu palmy różni się w zależności od tego, czy jest puszkowana, surowa czy gotowana.

Serce palmy w puszce zawiera:

Wartość odżywcza na 100 gramów (g)
Kalorie: 28 kcal
Białko: 2,52 grama
Tłuszcz: 0,62 grama
Węglowodany: 4,62 grama
Błonnik pokarmowy: 2,4 grama
Wapń: 58 miligramów (mg).
Żelazo: 3,13 mg
Magnez: 38 mg
Fosfor: 65 mg
Sód: 426 mg
Potas: 177 mg
Cynk: 1,15 mg
Witamina: 7,9 mg
Witamina: B6 0,022mg
Kwas foliowy: 39 mikrogramów (mcg)
Serce palmy zawiera wiele niezbędnych witamin i minerałów.

Potas jest niezbędnym minerałem, który odgrywa ważną rolę w organizmie człowieka. Pomaga zapobiegać wysokiemu ciśnieniu krwi, reguluje tętno i jest niezbędna do syntezy białek i metabolizmu węglowodanów. Fosfor to kolejny niezbędny minerał. Jest ważnym składnikiem DNA, RNA, kości i zębów. Zawiera również cynk, który jest ważnym składnikiem funkcji odpornościowych organizmu i gojenia się ran. Wspomaga wzrost i rozwój płodu w łonie matki.

Serce palmy oprócz minerałów zawiera również niezbędne witaminy. Zawiera kilka rodzajów witamin z grupy B, w tym witaminę B6, ryboflawinę i kwas foliowy. Witamina B jest niezbędna do takich funkcji jak:

funkcja odpornościowa
Produkcja hemoglobiny i przeciwciał
funkcja nerwów
degradacja białek
Utrata masy ciała

Serce palmy ma niską zawartość kalorii, węglowodanów i tłuszczu z bezpiecznego źródła. To sprawia, że ​​jest to zdrowy wybór dla osób stosujących program odchudzania.
Jest również bogaty w białko roślinne, wodę i błonnik, co pomaga czuć się pełnym. Badanie z 2018 r. dotyczące diet wegańskich dla osób z nadwagą wykazało, że białko roślinne w diecie wegańskiej prowadzi do poprawy składu ciała i utraty wagi.

Naprawa tkanek ciała

Serce palmy zawiera kilka niezbędnych aminokwasów, takich jak leucyna i leucyna, które są niezbędne do naprawy tkanek ciała i syntezy białek. Podobnie jak warzywa, takie jak brokuły i szpinak, serce palmy jest również bogate w białko, co czyni go preferowanym roślinnym źródłem białka. Badanie z 2019 roku wykazało, że serce z białka palmowego jest odpowiednią alternatywą dla źródeł białka zwierzęcego w przemyśle spożywczym. Białko zapewnia elementy budulcowe dla niezawodnego źródła wzrostu tkanki, regeneracji komórek i naprawy podczas gojenia się ran.

READ  Pentagon bada źródło śmieci kosmicznych, które zagrażały Międzynarodowej Stacji Kosmicznej

Zdrowe serce

Kwas chlorogenowy to polifenol występujący w dużych ilościach w sercu palmy. Badanie z 2020 roku wykazało, że związek ten ma właściwości chroniące serce. Aby obniżyć ciśnienie krwi i pomóc w zapobieganiu zakrzepom krwi i stwardnieniu tętnic. Serce palmy jest również bogate zarówno w błonnik rozpuszczalny, jak i nierozpuszczalny. To nie tylko pomaga w zdrowiu układu pokarmowego, ale także obniża poziom cholesterolu z bezpiecznego źródła.

Regulowanie poziomu cukru we krwi

Stosowanie serca palmowego jako zamiennika wysoko przetworzonej żywności zawierającej rafinowane węglowodany i tłuszcze nasycone może pomóc zmniejszyć oporność na insulinę, co może zapobiegać niektórym chorobom. Insulinooporność prowadzi do podwyższonego poziomu cukru we krwi, co z kolei może prowadzić do chorób takich jak:

Syndrom metabliczny
Cukrzyca typu 2
Niealkoholowe stłuszczenie wątroby
otyłość

Możliwe wady

Chociaż jest to jedno z niewielu warzyw bogatych w białko, serce palmy może nie zawierać wystarczającej ilości białka, aby zaspokoić potrzeby żywieniowe danej osoby. Osoba może potrzebować dodać inne źródła białka do swojej diety. Rynki zwykle sprzedają serce palmy w puszce, aby przedłużyć jego okres przydatności do spożycia, więc zawartość sodu może być wyższa niż w stanie surowym. Konieczne jest dokładne umycie serc palmowych w puszkach, aby usunąć solankę, która może zawierać sól.

Jak gotować z sercem palmy

Można jeść serce palmy na surowo, ale jest to rzadkie, ponieważ to warzywo jest bardzo łatwo psujące się. Dlatego często jest gotowany lub przetwarzany bezpośrednio po zbiorze.
Serce palmy jest niezwykle wszechstronne i każdy może dodać je do wielu potraw. Może być grillowany, smażony, smażony, gotowany lub marynowany. Ponieważ serce palmy ma niską zawartość węglowodanów, ludzie mogą dodać je również do diety ketonowej.

Oto kilka sposobów gotowania z sercem palmy jako składnikiem:

READ  Wokół pary niezwykle masywnych gwiazd zidentyfikowano gigantyczną planetę

Wrzuć posiekane lub posiekane serca z palm do sałatek
Wymieszaj serca palmy i dodaj je do omletu
Wymieszaj go z przyprawioną mieszanką mąki i zjedz jako substytut kalmarów
Zagotować i posypać lekko przyprawami i ziołami
Użyj go jako zamiennika makaronu
Pokrój go i użyj jako substytutu mięsa lub owoców morza.

Często Zadawane Pytania

Oto kilka odpowiedzi na często zadawane pytania dotyczące serca dłoni.

Czy jesz surowe serce palmy?

Tak, ale na rynkach sprzedaje się je głównie w puszkach, ponieważ serce palmy jest bardzo nietrwałe.

Czy serce palmy jest szkodliwe dla zdrowia?

nie. Serce palmy to roślina bogata w składniki odżywcze, o niskiej zawartości tłuszczu i węglowodanów oraz bogata w błonnik i białko.

Czy serce palmy tuczy?

Serce palmy ma niską zawartość tłuszczu i kalorii, co sprawia, że ​​jest mało prawdopodobne, aby przyczyniało się do przybierania na wadze. Jest również bogaty w błonnik i wodę, dzięki czemu człowiek czuje się pełny i zadowolony.

Streszczenie

Serce palmy to warzywo o niskiej zawartości tłuszczu, węglowodanów i kalorii oraz zawierające wiele witamin, minerałów i składników odżywczych. Oferuje różne korzyści zdrowotne, w tym wsparcie utraty wagi, dobrego trawienia, odporności, zdrowia serca i ogólnego samopoczucia. To warzywo jest bardzo wszechstronne i można je przyrządzać na różne sposoby oraz dodawać do różnych potraw. Można je jeść na surowo, smażyć, gotować, dusić lub dodawać do zup i sałatek.

* Presse Santé stara się przekazywać wiedzę na temat zdrowia w języku dostępnym dla wszystkich. W żadnym wypadku dostarczone informacje nie mogą zastąpić porady pracownika służby zdrowia.