Makaronowe cieście z szynką, tradycyjna kanapka „wieprzowina z masłem”, kordon bleu… Dieta francuska łączona jest z wieprzowiną. Ktoś mógłby powiedzieć, czym byłaby Francja bez Charcuterie? Co się więc stanie, gdy zakwestionujemy jego poziom surowości? Czy stajemy się wyrzutkami? Bez przesady stajemy się sygnalistą. Taką rolę odegrał Guillaume Coudray, dziennikarz prowadzący wojnę z lobbystami przetwórstwa mięsnego i publikujący nową książkę: Nitrite in Charcuterie: The Scandal.
Jeśli szukasz różowej szynki, wiedz, że to jest to rak że znajdziesz. Tak przynajmniej wyjaśnia Guillaume Coudray w swojej książce „Nitrit in Charcuterie: The Scandal” (red. HarperCollins). Guillaume Coudray jest dziennikarzem, który został demaskatorem po zbadaniu handlu przetworzonymi i przetworzonymi mięsami fatalne konsekwencje na konsumentów. „Zabójca” nie jest nadużywanym terminem. To właśnie rzuca się w oczy konsumentom. Jak wyjaśnia mikrofonowi Yahoo, różowy kolor wieprzowiny uzyskuje się sztucznie, dodając azotanowe dodatki (azotyn sodu i azotan potasu; przyp. red.). W swojej książce Guillaume Coudray wyjaśnia, w jaki sposób dodatek tych dodatków do wędlin staje się rakotwórczy: „Suszona szynka azotynowa uzyskuje swój kolor poprzez reakcję między dodatkiem zawierającym azotany a żelazem w materiale mięsnym. Reakcja ta prowadzi do powstania azotanów pigment tlenkowy i mioglobina”. problem ? „Ten pigment nitrozowy na bazie żelaza sprzyja rakowi”.
Według dziennikarza śledczego uzasadnione są tylko ekonomiczne dodatki nitro. „Dodatki nitro to szybki i niedrogi sposób na nadanie wędlinom apetycznego koloru poprzez zmianę naturalnej ewolucji koloru mioglobiny”.
wideo. W 1964 roku azotyny zostały wprowadzone do przysmaków we Francji
Historia azotynów
W 1924 roku amerykańscy rzeźnicy przemysłowi wprowadzili azotyny do produkcji mięsa. Robią to wbrew radom lekarzy, którzy krzyczą „wstyd i skandal”, jak twierdzi Guillaume Coudray. „Przemysłowcy z Chicago, którzy są tak potężni, zdołali zapewnić, że stanie się to normą”.
Po 10 latach to Niemcy wprowadzili azotyny, tuż pod nosy i brody Francuzów, którzy bali się nieuczciwej konkurencji. Francuskie Ministerstwo Zdrowia sprzeciwia się stosowaniu azotynów. W 1964 r. francuskie Ministerstwo Rolnictwa ze względu na konkurencję naruszyło opinię władz sanitarnych, narzucając stosowanie azotynu sodu. „Musieliśmy wydać uchwały o usunięciu azotynu sodu z oficjalnej listy toksyn i dopuszczeniu go do stosowania w bardzo małych dawkach w wieprzowinie”.
Guillaume Coudray precyzuje, że w momencie podejmowania tej decyzji nie wszyscy byli świadomi, że „nawet w małych dawkach azotyny mają działanie rakotwórcze na człowieka”. Zaledwie kilka lat później kolegium onkologów oceniło na podstawie badań eksperymentalnych rakotwórcze skutki azotynów u ludzi.
Puszka Pandory chorób powodowanych przez dodatki nitro
Te wyniki eksperymentów zostaną poparte wiele lat później wieloma badaniami naukowymi. Co jeszcze bardziej niepokojące, w 2022 roku ANSES (Krajowa Agencja ds. Żywności, Środowiska, Bezpieczeństwa i Higieny Pracy) ogłasza „poważne ogłoszenie raport Co zrobili najlepsi francuscy specjaliści, gdzie stwierdziła, że dodatki azotowe, azotan potasu i azotyn sodu rzeczywiście wiążą się ze zwiększonym ryzykiem Rak jelita grubegoraka odbytnicy i inne rodzaje raka”.
„Jeśli chodzi o raka okrężnicy, jest absolutna pewność” – podkreśla Guillaume Coudray. Rak jelita grubego jest drugą najczęstszą przyczyną zgonów z powodu raka we Francji, dla wszystkich płci łącznie. – Rocznie ginie 17 100 osób, czyli prawie sześć razy więcej niż w wypadkach drogowych – wyjaśnia dziennikarz.
Podejrzewa się, że jedzenie kiełbasy azotanowej powoduje początek choroby inne guzy jak rak żołądka. Pół tysiąca przypadków raka żołądka przypisuje się jedzeniu delikatesów.
Ten raport z 2022 r. zawiera również informacje na temat innych chorób spowodowanych spożyciem dodatków azotowych przez organizm ludzki. Najnowsza praca wgwstaw (National Institute for Health and Medical Research) wykazały, że azotany i azotyny są związane nie tylko z chorobami serca, ale także z rozwojem cukrzycy typu 2”.
W świetle tych informacji można by zapytać, dlaczego służby sanitarne nie zakazują całkowicie stosowania dodatków azotowych? Guillaume Coudray zarzuca Ministerstwu Rolnictwa nieodpowiedzialność: „Dzieje się tak dlatego, że rząd decyduje się zasięgnąć porady nie u specjalistów onkologów czy stowarzyszeń konsumenckich, ale u producentów wędlin i naukowców finansowanych przez tych producentów. Ministerstwo Rolnictwa, które zarządza tymi kwestiami , dlatego woli wysłuchać argumentów branży przed koniecznością ochrony zdrowia konsumentów.
wideo. Co kryje się za Charcuterie o bardzo różowym i apetycznym wyglądzie…
Francuscy konsumenci jedzą średnio więcej niż zalecana dawka
Błędem byłoby twierdzić, że francuskie władze ds. zdrowia przymykają oko na problem wędlin. strona internetowa zdrowia publicznego we Francji, mangerbouger.frZaleca ograniczenie spożycia mięsa delikatesowego do 150 gramów tygodniowo. W zakładce poświęconej pytaniu „Dlaczego ograniczasz spożycie wędlin?” , Mangerbouger.fr Odpowiada: „Nadmierne spożycie soli ma negatywny wpływ na zdrowie. Jednak oprócz wysokiej zawartości tłuszczu, wiele produktów spożywczych w puszkach zawiera dużo soli”. Nie ma wzmianki o stosowaniu azotanów, które znajdują się w większości produktów wędliniarskich sprzedawanych w supermarketach.
Nie przekraczaj 150 gramów wędlin tygodniowo, co oznacza, że nie powinieneś przekraczać 3 do 4 plastrów szynki tygodniowo na osobę. Nie wspominając o wszystkich małych plasterkach chorizo, małych kawałkach bekonu w quiche i dodatki do pizzy.Prawda jest taka, że wszystkie francuskie organizacje zajmujące się zdrowiem pokazują, że przeciętny francuski konsument zjada więcej niż maksymalna dawka dozwolona przez władze ds. zdrowia.
Po przeprowadzeniu kilku badań naukowych na ten temat, Guillaume Coudray ostrzegł: „Gdyby Europejczycy spożywali mniej niż 20 gramów wędlin dziennie, można by uniknąć łącznie 150 000 przedwczesnych zgonów rocznie”.
Jak konsumenci mogą się chronić?
Odpowiedź jest prosta: ogranicz się do wędlin i przestaw się na produkty bez nitro. „Korzystanie z aplikacji takich jak Yuka bardzo ułatwia uzyskiwanie szczerych informacji na temat składu produktów za pomocą skanowania”.
Tu znowu dziennikarz apeluje do konsumentów, by dłużej pozostawali na sklepowych półkach, by rozwikłać tajemnice dodatków w wędlinach. Apeluje o czujność: „To nie dlatego, że produkt jest organiczny, że automatycznie jest wolny od azotanów i azotynów. trzeba odwrócić opakowanie i poszukać „E250”. , E252 (Nazwy dodatków azotanowych, przypis redaktora), sól azotynowa, sól kamienna. Pozwala to poznać wędliny poddane działaniu nitro i zrozumieć, że poświęcając im więcej czasu, poświęcając im więcej uwagi, można znaleźć zdrowe wędliny. „
wideo. Francuzi jedzą więcej niż dopuszczalna przez sanepid maksymalna dawka 150 gramów wędlin i to jest problem dla ich zdrowia.
Przeczytaj także:
>> Podręcznik zdrowia — dr Christian Recchia: „Rak jelita grubego występuje najczęściej u wszystkich płci, ale łatwo go uniknąć”
>> Mikrobiota jest sprzymierzeńcem w walce z rakiem okrężnicy
„Miłośnik muzyki. Miłośnik mediów społecznościowych. Specjalista sieciowy. Analityk. Organizator. Pionier w podróżach.”
More Stories
Słynny obraz centralnej czarnej dziury w Drodze Mlecznej, Sgr A*, będzie błędny!
Lekarze apelują o systematyczne badania przyszłych matek
SpaceX planuje zrobić znacznie lepiej ze Starship 6 i zapowiada się niesamowicie!