Głodni Wiedzy

Informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

Globalne ocieplenie i uprawa winorośli dadzą Bretanii nowy powód do dumy

Globalne ocieplenie i uprawa winorośli dadzą Bretanii nowy powód do dumy

Twórczość Getty'ego Globalne ocieplenie da Bretończykom nowy powód do dumy ze swojego regionu

Twórczość Getty'ego

Globalne ocieplenie da Bretończykom nowy powód do dumy ze swojego regionu

nauka – Na koniec odcieńA teraz musisz to wypić. W oceanie złych wiadomości, jakie niesie ze sobą globalne ocieplenie, pojawiają się prognozy, które zasługują na odrobinę optymizmu. W czasopiśmie opublikowano nowe badanie dotyczące adaptacji regionów winiarskich do globalnego ocieplenia Natura Wtorek, 26 marca, przynosi powód do zmartwień… ale niesie też odrobinę nadziei. Zwłaszcza jeśli Twoim sercem jest Ane-de-Bretagne.

Badanie, przeprowadzone przez francuski zespół pod patronatem Krajowej Szkoły Nauk Rolniczych, identyfikuje sytuację zagrożenia w poszczególnych regionach: z roku na rok wzrasta trudność produkcji wina w regionach śródziemnomorskich i tendencja ta nie powinna się zmieniać do czasu badanie opiera się na najbardziej prawdopodobnym scenariuszu wzrostu temperatury o dwa stopnie powyżej temperatury przedindustrialnej. Ponieważ problemem jest nie tylko upał (który opóźnia zbiory), ale także woda. A raczej jego brak.

We Francji i śródziemnomorskiej Hiszpanii, w dolinie Padu we Włoszech, na Półwyspie Bałkańskim lub w południowo-zachodniej części Morza Czarnego, „Niedobór wody uniemożliwia zwiększenie nawadniania potrzebnego do utrzymania obszarów uprawy winorośli” Badanie wskazuje. Miłośnicy wina w Langwedocji, rozważcie zaopatrzenie swojej piwnicy…

Modny Breeze Pinot Noir

Jednak nie wszystko jest takie ciemne, przynajmniej we Francji. Niskie temperatury otwierają pewne regiony na uprawę winorośli: jest to tendencja, którą w niektórych regionach Francji obserwuje się od kilku lat, a nawet dziesięcioleci. Do'Ile-de-France Albo Pikardia, regiony o długiej tradycji winiarskiej, która prawie zanikła, już odzyskują swój kolor.

Dla nich rosnące temperatury poprawiają istniejące warunki. Jednak tylko jeden region we Francji stał się dla badaczy „odpowiednim regionem winiarskim”, mimo że wcale tak nie było: Bretania.

READ  Armia ukraińska opuściła centrum Siewierodoniecka, a siły rosyjskie kontrolują 70-80% miasta

Miłośnicy wina powiedzą oczywiście, że wina bretońskie nie czekały, aż globalne temperatury przekroczą 2 stopnie, aby mogły rozwinąć się winorośle. Jednak w porównaniu z sąsiednim Nantes produkcja jest na wczesnym etapie: – To właściwe słowo. Potwierdź HuffPost Yves Abutrit, Sekretarz Bretońskiego Stowarzyszenia Uznania Wina, „W 2023 r. dwóch plantatorów winorośli wprowadziło na rynek swoje pierwsze zbiory”. W przypadku modelu 2024 powinno być ich 5 lub 6.

Winą jest oczywiście klimat, który nie był jeszcze odpowiedni dla większości odmian winorośli wykorzystywanych w produkcji wina: zbyt niskie temperatury i nadmierne opady nie pozwalają winogronom być wystarczająco słodkimi. Jednak jak pokazują poniższe mapy, zaczerpnięte z prac tego samego zespołu od 2023 r., prawie całe bretońskie terroir nadaje się do dojrzewania Chardonnay, Sauvignon i Pinot Noir w latach 2030–2060.

Chardonnay (żółte) i Pinot Noir (czerwone) dojrzewają przed 15 września w latach 2031–2060.  Dla uprawy winorośli to wiele znaczy.
Maria Zavlyanova, Valerie Bonardo, Cornelis van Leeuwen, Hervé Quinoll, Nathalie Oulat. Wykorzystanie modeli GFV i GSR opartych na temperaturze w wschodzących regionach winiarskich, aby pomóc w podejmowaniu decyzji dotyczących wyboru odmian winorośli i stylów wina. Chardonnay (żółte) i Pinot Noir (czerwone) dojrzewają przed 15 września w latach 2031–2060. Dla uprawy winorośli to wiele znaczy.

Maria Zavlyanova, Valerie Bonardo, Cornelis van Leeuwen, Hervé Quinoll, Nathalie Oulat. Wykorzystanie modeli GFV i GSR opartych na temperaturze w wschodzących regionach winiarskich, aby pomóc w podejmowaniu decyzji dotyczących wyboru odmian winorośli i stylów wina.

Chardonnay (żółte) i Pinot Noir (czerwone) dojrzewają przed 15 września w latach 2031–2060. Dla uprawy winorośli to wiele znaczy.

Dla lokalnych producentów lub tych, którzy marzą o zostaniu jednym z nich, jest to ekscytująca perspektywa i pozostawia miejsce na kreatywność: „Ambicją jest produkcja wina jak żadne inne”., zachwyca się Yves Aboutrit. Ale oczywiście istnieje wiele czynników klimatycznych, które sprawią, że Bretania stanie się nowym krajem dla wielu wspaniałych win, ale nie musi: na przykład intensywność ocieplenia, która według samego rządu może osiągnąć we Francji nie 2 stopnie, ale 4 stopnie stopni. …Jak z alkoholem, tak i z umiarem. W przeciwnym razie witaj, szkoda.

READ  Dlaczego słowo tak bardzo przeraża głowy państw?

Zobacz także na HuffPost: