Tak, dobrze słyszeliście, Kraków”Emilii w Paryżu„!
Jeśli jesteś trochę zagubiony, nie panikuj: wszystko Ci wyjaśnimy.
W dziewiątym odcinku nowego sezonu „Emilii w Paryżu”, dostępny w serwisie Netflix, tytułowa bohaterka właśnie uległa urokowi przystojnego Włocha: Marcello Muratoriego. Jest jednak bogatym spadkobiercą kaszmirskiej marki odzieżowej. Ta flagowa marka, prowadzona przez mamę Marcello, ma być luksusowa i bardzo dyskretna, o czym wiedzą tylko najbardziej doświadczeni w modzie. To naturalne, że Sylvie Grado, jako oportunistyczna pracodawca, nie chce przegapić szansy na zdobycie potencjalnego klienta.
Nie jest to jednak w guście Emily, która woli odłączyć się od świata zawodowego i zafundować sobie prawdziwie romantyczną wycieczkę, mającą na celu odkrycie rodzinnego miasta swojego chłopaka. Tak więc, kiedy w biurze szefowej oznajmia, że chce wziąć wolne, zaciekawiona Sylvie pyta ją, dokąd się wybiera. Spanikowana Emily kłamie, odpowiadając… Kraków, ale stara się uzasadnić swój wybór, bo nic nie wie o stolicy Małopolski.
Właśnie wtedy Luke przybywa do biura Sylvie i przerywa rozmowę. Faktycznie okazuje się, że jest wielkim koneserem miasta i nie przestaje doceniać specjałów i atrakcji turystycznych, jakie ma do zaoferowania Kraków; To proste, to „ Ulubione miasto w całej Europie […] To prawdziwy klejnot! „.
Łukasz, postać znajdująca się pod urokiem Krakowa
Łukasz zaczyna więc od propozycji, aby Emilka odwiedziła kopalnię soli w Wyliskach (Copalnia Choli Wieliczka po polsku) to jeden z podmiejskich skarbów Krakowa, który według Łukasza trzeba zobaczyć. Od 1978 r. miejsce to, wpisane na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO, co roku przyciąga tysiące turystów dzięki wspaniałym stuletnim komnatom i kaplicom wykutym w skale, w sercu sieci ponad 300 kilometrów podziemnych galerii.
Jednak Kraków jest atrakcyjny nie tylko ze względu na swoją historyczną stronę: ma wiele innych aspektów. To właściwie mekka środkowoeuropejskiej gastronomii. Spośród wielu lokalnych specjałów, które poleca nasz przewodnik Łukasz, spróbujemy gołąbkiTe małe gołąbki nadziewane są mięsem i ryżem.
Tradycyjny przepis na Gołąbki, czyli gołąbki faszerowane mięsem i ryżem
Obsada serialu była obecna na uroczystej kolacji zorganizowanej w Krakowie Vogue Polska
W ubiegły czwartek, 12 września, w Muzeum Narodowym w Krakowie odbyła się wystawa z okazji premiery drugiej części Sezonu 4.Emilii w Paryżu”. Obecni byli aktorzy William Abadie (Antoine Laurent), Samuel Arnold (Julien) i Bruno Khoury (Luke). Mogli w pełni odkryć bogactwo kulturowe miasta z jego zabytkami i specjałami kulinarnymi.
Kraków nie wydaje się wyborem przypadkowym. Miasto przyjmuje już znaczną liczbę turystów z różnych krajów świata. To światło reflektorów z pewnością zwiększy bogactwo turystyczne miasta Krakowa, a także zainteresowanie dzielnicą, w której znajdują się seriale Paryż i Emilie.
Artykuł autorstwa Bénédicte Mezeix i Joemy’ego Romeyera.
„Guru mediów społecznościowych. Bardzo upada. Wolny fanatyk kawy. Entuzjasta telewizji. Gracz. Miłośnik internetu. Nieskrępowany wichrzyciel.”
More Stories
Euro 2024: Holandia od tyłu pokonała Polskę w finale grupy C przeciwko Francji
W Polsce protest przeciwko wykorzystaniu sztucznej inteligencji w radiu
Polska zabiega o czasowe zawieszenie praw azylowych z UE