Wiemy, że owoce są dobre dla zdrowia i powinny znaleźć się w naszej codziennej diecie. Jednak od dawna słyszeliśmy, że należy ich unikać na zakończenie posiłku. W skrócie, ich zawartość fruktozy jest oskarżana o zakłócanie trawienia poprzez wywoływanie wzdęć i gazów. Prawda czy fałsz ? Zadaliśmy to pytanie dr Alexandrze Dallo, dietetykowi.
Owoce są bogate w witaminy, minerały i błonnik, a także mają mnóstwo wartości odżywczych, których według tej specjalistki błędem jest pozbawianie się siebie, zwłaszcza pod koniec posiłku. Zwłaszcza, że szkodliwość fruktozy na trawienie jest mało prawdopodobna, ponieważ kwasowość żołądka zapobiega fermentacji. Według Alexandry Dallow zjedzenie owoców na koniec posiłku nie jest złym pomysłem, jeśli spożywa się je w całości, a nie w formie kompotu lub soku (w celu zachowania błonnika). Ogólnie rzecz biorąc, dietetyk wyjaśnia, że owoce można jeść do każdego posiłku w ciągu dnia, pod warunkiem, że zostaną zmieszane z tłuszczem, błonnikiem lub białkiem, aby uniknąć wysokiego poziomu cukru we krwi. „Spożywanie owoców poza posiłkami, czy to w całości, czy w soku lub kompocie, jest równoznaczne ze spożywaniem samego cukru. Jednak cukier oznacza wzrost maksymalnego poziomu cukru we krwi ze zwiększonym ryzykiem przeciążenia kalorycznego i długotrwałego przyrostu masy ciała”.– informuje.
Złota zasada brzmi: nigdy nie jedz samego cukru. „Na przykład, jeśli zjesz kawałek ciasta, dodając go do posiłku lub jako przekąskę z garścią nasion oleistych, możesz opóźnić efekt szczytowego poziomu cukru we krwi. To samo tyczy się soku, konieczne jest dodanie substancji tłuszczowej kawałek awokado lub orzech włoski.” Indie lub trochę migdałów lub tłuszczowe białko, np. jogurt, aby zapobiec przedostawaniu się glukozy do krwi.– wyjaśnia specjalista.
W porze lunchu może to być arbuz jako przystawka, jabłka lub pomidory w sałatce, a nawet świeży sok owocowy, który pijesz podczas posiłku. „Dlatego cukier występuje w misce z białkami, tłuszczami i błonnikiem, co spowalnia jego wchłanianie, a tym samym zapobiega szczytowym poziomom cukru we krwi i sprzyja sytości”.Doktor Alexandra Dallow kontynuuje. Wskazówka, która pozwala również uniknąć przyrostu masy ciała, ponieważ cukier jest jednym ze składników, który spożywany samodzielnie jest bardzo szybko wchłaniany przez organizm, a jeśli nie zostanie spożyty w ciągu kilku godzin po spożyciu, zostanie zmagazynowany w postaci tłuszcz.
Dziękuję dr Alexandrze Dalo, lekarce zajmującej się przeciwdziałaniem efektom starzenia, mezoterapeutce, dietetykowi i autorce książki „100 myśli, które sprawiają, że nie czujesz się lepiej” opublikowanej przez Ledoux.
„Profesjonalne rozwiązywanie problemów. Pragnący być pionierem kulinarnym. Przyjazny miłośnik piwa.”
More Stories
Słynny obraz centralnej czarnej dziury w Drodze Mlecznej, Sgr A*, będzie błędny!
Lekarze apelują o systematyczne badania przyszłych matek
SpaceX planuje zrobić znacznie lepiej ze Starship 6 i zapowiada się niesamowicie!