Głodni Wiedzy

Informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

Czy zaleca się spożywanie jajek?  Ekspert odpowiada

Czy zaleca się spożywanie jajek? Ekspert odpowiada

Jajka są podstawą wielu diet na całym świecie ze względu na ich różnorodność i bogactwo składników odżywczych. Są spożywane na różne sposoby, w tym omlety, jajecznica, gotowane, duszone lub gotowane i stanowią integralną część wielu przepisów. Jednak pomimo popularności, jej spożycie jest przedmiotem wielu badań i dyskusji. W szczególności poruszane jest pytanie: Czy osoba chora na cukrzycę może jeść jajka? Jeśli tak, jaki jest zalecany wskaźnik zużycia dla tej konkretnej kategorii?

Jedzenie zbyt dużej ilości jaj może zwiększyć ryzyko cukrzycy typu 2 o 60%.

Badanie przeprowadzone przez Uniwersytet Australii Południowej, Chiński Uniwersytet Medyczny i Uniwersytet Katarski objęło 8545 dorosłych Chińczyków w wieku 18 lat i więcej w latach 1991–2009. Szeroko zakrojone badania ujawniły alarmujące informacje na temat spożycia jaj. Wyniki opublikowane w British Journal of Nutrition sugerują, że spożywanie jednego lub więcej jaj dziennie może zwiększyć ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 o 60%.

Badanie wykazało, że spożywanie dużej ilości jaj przez długi czas (ponad 38 gramów dziennie) zwiększa ryzyko cukrzycy o 25% wśród dorosłych Chińczyków. Według dr Ming Li, jednego z badaczy biorących udział w badaniu, ryzyko wzrasta do 60% w przypadku osób regularnie spożywających duże ilości jaj (ponad 50 gramów, co odpowiada jednemu jajku dziennie).

Należy jednak zauważyć, że inne badania wykazały również, że u osób chorych na cukrzycę typu 2 możliwe jest spożywanie do 12 jaj tygodniowo, bez wpływu na poziom cholesterolu, trójglicerydów i insuliny. Innymi słowy, spożycie jajek może być w pełni akceptowalne dla osób chorych na cukrzycę, pod warunkiem, że są one uwzględnione w zróżnicowanej i zbilansowanej diecie.

Jajko, kopalnia składników odżywczych

Jajka są bardzo pożywnym pokarmem i są bardzo cenione, ponieważ zawierają wysoki procent białka, szereg niezbędnych witamin (A, D, E i B12) oraz różnorodne minerały, takie jak fosfor, selen i cynk. Zawiera także aminokwasy luteinę, silny przeciwutleniacz, który odgrywa kluczową rolę w zwalczaniu uszkodzeń wolnych rodników i ochronie naszych oczu przed starzeniem.

READ  Covid-19 w Bretanii: wysoki wskaźnik infekcji — Bretania

Ponadto żółtka jaj są obfitym źródłem choliny, witaminy z grupy B, która jest szczególnie korzystna dla rozwoju mózgu dzieci. Pomimo swojej bogatej zawartości odżywczej, jajko nie zawiera wielu kalorii, dzięki czemu idealnie nadaje się do zaspokojenia głodu bez zwiększania dziennego spożycia kalorii. Ponadto jaja są doskonałym źródłem omega-3, czyli rodzaju tłuszczu, który korzystnie wpływa na serce i mózg, przyczyniając się do ich prawidłowego funkcjonowania.

Jedz jajka ostrożnie

Jajko, powszechny pokarm w wielu dietach, jest szczególnie bogate w cholesterol, którego zawartość sięga 130 mg na 100 gramów. Z powodu tego wysokiego stężenia nadmierne spożycie jaj może przyczynić się do zwiększenia poziomu cholesterolu we krwi. Dotyczy to szczególnie cholesterolu LDL, który często nazywany jest „złym” cholesterolem, ponieważ jest powiązany z różnymi problemami zdrowotnymi.

Ważne jest jednak, aby nie zniekształcić jajka ze względu na zawartość cholesterolu. Jajka spożywane z umiarem mogą faktycznie zapewniać korzyści zdrowotne. Jest ważnym źródłem tłuszczów, białek i węglowodanów, co czyni go pełnowartościowym pożywieniem, szczególnie w połączeniu z takimi produktami jak pieczywo.

Ekspert ds. żywienia, dr Olivier Dupuy, podkreślił znaczenie ostrożnego i umiarkowanego spożywania jajek. Zaleca się nie spożywać go codziennie, aby organizm nie spożył nadmiaru cholesterolu. Ponadto najlepiej unikać spożywania jajek w postaci potraw smażonych. Ta metoda gotowania zwykle wiąże się z większą zawartością tłuszczu, co może być szkodliwe dla zdrowia, zwłaszcza jeśli praktykuje się ją regularnie. Krótko mówiąc, jak w przypadku każdego jedzenia, kluczem jest umiar i różnorodność.