Jajko płonie. Według Agreste, służby statystycznej ministerstwa rolnictwa, ceny producenta wzrosły o 53,6% w ciągu dwunastu miesięcy pod koniec marca. W porównaniu ze średnią pięcioletnią podwoiły się. Na półkach etykiety również walc. Jaja dużych marek wzrosły o 18% rok do roku, a jaja klasy podstawowej o 31%. Jajka są nadal najtańszym białkiem w kontekście inflacji żywności, szacowanej przez INSEE na 16,5%.
Te niezwykłe wzrosty są często wynikiem ptasiej grypy. Poważna epidemia zmusiła hodowców do uboju prawie 25 milionów kurczaków, czyli 13% ich stad, przy jednoczesnym zmniejszeniu dostaw jaj i mięsa w takim samym stopniu. Chociaż sytuacja uległa poprawie, nadal wymagana jest ostrożność. Umiejscowienie młodych kur tarłowych zmniejszyło się o około 10% w ciągu dwunastu miesięcy, a poprawa wydajności jest jedynie stopniowa. Powrót do normalności jest możliwy jesienią, jeśli nie zaszkodzą mu żadne przykre niespodzianki.
Zwycięstwo Polski w liczbach
Francja zapłaciła wysoką cenę za ptasią grypę w Europie. Tym samym utraciła status czołowego producenta w UE i utraciła część swojego potencjału eksportowego. Sprzedaż jaj i produktów jajecznych we Francji spadła o 23% w ciągu dwunastu kolejnych miesięcy do końca lutego. Deficyt handlowy zwiększył się zarówno pod względem wielkości, jak i wartości między lutym 2022 r. a lutym 2023 r. „W środowisku o niskiej produkcji ilość importowanych jaj wzrosła w ciągu roku o 7,1%… z Polski” – mówi Agreste.
Od października 2022 r. Polska awansowała do rankingu czołowego dostawcy Francji, z miesiąca na miesiąc detronizując Hiszpanię według celników. Między październikiem 2022 a marcem 2023 wyeksportował 14 600 ton jaj w skorupkach do Francji w porównaniu do 14 200 ton do Hiszpanii. Francja zwiększy zakupy jaj z Polski o 422% w 2022 roku
W jaki sposób Polska przejęła lwią część tego środowiska, mimo że musiała przezwyciężyć epizody ptasiej grypy? W rzeczywistości „polska produkcja jaj spadła nieznacznie, ale mniej niż we Francji, a kraj korzysta ze zniesienia ceł nałożonych przez Komisję Europejską” – wyjaśnia Krajowa Organizacja Międzybranżowa Jaj (CNPO). Chociaż Francja jest samowystarczalna pod względem jaj od 2012 r., zawsze importowała je do produkcji produktów jajecznych, które w pewnym stopniu reeksportuje. CNPO zauważa ponadto, że „francuscy przemysłowcy częściej używają żółtego niż białego i znajdują ujście w Japonii”.
Ogólnie jajka na półce są w 100% produkowane we Francji. Importowane jaja są wykorzystywane wyłącznie do celów przemysłowych.
„Guru mediów społecznościowych. Bardzo upada. Wolny fanatyk kawy. Entuzjasta telewizji. Gracz. Miłośnik internetu. Nieskrępowany wichrzyciel.”
More Stories
Euro 2024: Holandia od tyłu pokonała Polskę w finale grupy C przeciwko Francji
W Polsce protest przeciwko wykorzystaniu sztucznej inteligencji w radiu
Polska zabiega o czasowe zawieszenie praw azylowych z UE