Juliana Thiela/M6
Reakcja Briana Debuscha po eliminacji z 15. sezonu Top Chef
Telewizja – Sprawca kłopotów tego sezonu zniknął. Od początku zawodów Najlepsi szefowie kuchni W M6 Brian Debusch zachwycił widzów swoją zabawną i uroczą osobowością. Po eliminacji w dziewiątym tygodniu zawodów, w okresie Prime, kiedy zniknęły Szare i Pomarańczowe Brygady, przekształcił się w Ukrytą Brygadę, po odzyskaniu Kurtki Arno Monster.
Za dziesiąty odcinek konkursu równoległego zdobywca tytułu „Pirat” Spotkał się z Quentinem i Cloutierem, zabierając go na tydzień. Cała trójka musiała zrobić pavlovę. Następnie Brian Debush podał bezę gotowaną w azocie, udekorowaną czerwonymi owocami i estragonem. Jest to technika chwalona przez słynnego szefa kuchni Pierre’a Gagnaire’a i krytyka kulinarnego François Régis Gaudry’ego, który zauważył jednak, że „Drobne problemy w wykonaniu i wykończeniu”. Niestety ten szczegół kosztował go miejsce i został trwale wyeliminowany w środę, 22 maja.
Po wykluczeniu zgodził się odpowiedzieć na część zadanych mu pytań HuffPost:
HuffPost : Pomimo twojej śmiałości w Bezie Azotowej, zostałeś wyeliminowany z Ukrytej Brygady. Co Cię ominęło na tym wydarzeniu?
Briana Debuscha: Brakowało mi pragmatyzmu. Ponieważ Pavlova zawierała azot, musiałam położyć ją na talerzu i kazać im natychmiast zjeść. Filmowanie zajmuje jednak trochę czasu, a pomiędzy ujęciami i przemówieniem upływa kilka minut. Używając bezy gotowanej w ciekłym azocie w temperaturze -176°C, zamrożono towarzyszące jej owoce. Pierre Gagnaire i François Régis Gaudry musieli przyznać, że sprawy nie układają się dobrze.
Kiedy Pierre Gagnaire ogłasza twoją eliminację, wcale nie wyglądasz na smutnego. Dlaczego ?
Moje odejście z Ukrytej Brygady pozostaje pięknym wspomnieniem. Pierre Gagnaire powiedział mi, że jestem szefem kuchni i kiedy ci to mówi, jest to naprawdę miłe. Nie mam już w głowie wszystkich jego słów, ale wciąż mam te uczucia. W nim znalazłem mentora, którego szukałem.
Jak zareagowałeś, gdy dowiedziałeś się o istnieniu konkurencji równoległej?
Przyjechałem z myślą, że będę miał spotkanie produkcyjne M6 Talents. Odszedłem z rywalizacji i miałem inny punkt widzenia. Widzę, jak przybywa Pierre Gagnaire. Popełniłem błąd, chyba było to widać (śmiech). Krew się we mnie zagotowała i od razu zrozumiałem, że znowu zaczyna się od zemsty. Znów mnie to pobudziło i chciałam to wszystko rozwalić.
Wróciłeś i odniosłeś pierwsze zwycięstwo. Jak się czułeś w tamtym momencie?
Poczułem, że w końcu, w każdej chwili, przez nieporozumienie, dostałem się do ćwierćfinału z Szefem Kuchni Pierrem Gagnaire’em. Ta druga szansa stała się celem, ponieważ wiadomość o moim powrocie zaczęła mnie bardzo ekscytować.
„Glenn Viel to Marcel Pagnol gotowania”.
Jesteś jedną z ulubienic sieci społecznościowych. Jak zareagowałeś na porównania internautów z postaciami z filmów i seriali?
Bardzo mnie to rozśmieszyło. W ogóle nie wiedziałem CamelotTeraz oglądam to od czasu do czasu. Kiedy widzę postać Percivala, rozumiem, dlaczego szefowie nie zrozumieli niczego, co mówiłem (śmiech). Porównanie z Jean-Claudem Douce’em Brązowy Mnie też bardzo rozśmieszyło.
Przed rozpoczęciem zawodów głównych i poznaniem nowej mechaniki brygady, z którym przywódcą chciałeś ewoluować?
Celowałem w dwóch szefów kuchni: Paula Perreta i Glenna Fella. Paul Burt posiada szeroką wiedzę z zakresu nowoczesnych technik, analizy smaku i kuchni azjatyckiej. Myślałam, że to szef kuchni najlepiej zrozumie moje gotowanie. I Glenn Fell, ponieważ dzięki temu mogę być widoczny, mimo że nasze kuchnie są inne. Im więcej czasu mijało, tym bardziej podobała mi się poezja i filozofia smaku, którą chciał zastosować. Wszystkie jego słowa do dziś są we mnie żywe. Nazywam to gotowaniem Marcela Pagnola.
Jednak Twoje początki z Paulem Barrettem nie były łatwe. Czy jego wypowiedzi zdestabilizowały Cię?
Sprawił, że zadawałam sobie wiele pytań, więc starałam się robić wszystko, co w mojej mocy, i podwajać wysiłki tydzień po tygodniu, aby mu zaimponować. I myślę, że mi się to udało. Chciałbym także porozmawiać o Szefie Kuchni Etchebest, który tak bardzo motywował mnie przed każdym wydarzeniem, jakbyśmy byli w szatni rugby. Jest bardzo ludzką osobą i był dla mnie bardzo dobrym trenerem.
Jakie są Twoje motywacje, aby wziąć w nim udział? Najlepsi szefowie kuchni ?
Chciałam mieć niezależność i wyrazić swoje gotowanie. Dla mnie nie chodzi tylko o odżywianie z punktu widzenia liczenia kalorii. Potrafią także ożywić doświadczenie poprzez kreatywność. Szukałam więc pewnej legitymacji, że 5 lat temu przerzuciłam się z chemii na gotowanie. Czy młody chemik miał na tyle talentu, żeby nazywać się szefem kuchni?
Jakie wnioski z tego wyciągasz?
Wzbudza ciekawość i swego rodzaju szacunek. Kiedy zostałem wyeliminowany z konkursu ogólnego, szef kuchni Etchebest powiedział mi, że jestem dobrym facetem. Muszę tak pozostać” – dodaje Prezydent Viel. Szef kuchni Barrett wyjaśnia mi, że tylko dlatego, że zacząłem później, nie pójdę dalej. Najlepsi szefowie kuchni To pierwszy krok w mojej solowej karierze. Muszę po prostu dalej pracować, żeby iść do przodu.
Zobacz także na HuffPost :
„Dumny fanatyk sieci. Subtelnie czarujący twitter geek. Czytelnik. Internetowy pionier. Miłośnik muzyki.”
More Stories
W Cannes można zobaczyć film biograficzny o Władimirze Putinie, wyprodukowany w całości przez sztuczną inteligencję
Polski thriller Netflixa to wielka niespodzianka jesieni (wspina się na pierwszą dwójkę)
Gerard Depardieu zostaje oskarżony o napaść na tle seksualnym, a jego prawnik mówi: „Przypuszcza się…”