Cholesterol jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Ale wraz ze wzrostem krwi może to mieć poważne konsekwencje zdrowotne. Dlatego konieczne jest kontrolowanie jego szybkości i, jeśli to konieczne, jej zmniejszenie. Oto kilka produktów, które pomogą go obniżyć.
Błonnik i przeciwutleniacze
Wśród pokarmów, które należy preferować w kontekście diety antycholesterolowej, na pierwszym miejscu znajdują się owoce i warzywa, ponieważ są bogate w rozpuszczalny błonnik (taki jak pektyna lub śluz) i przeciwutleniacze.
Jak wyjaśnił lekarz Jean-Michel Cohen, błonnik ma zdolność zmniejszania „wchłaniania niektórych elementów obecnych w jelicie, takich jak cholesterol i jego pochodne”. Ze swojej strony przeciwutleniacze pomagają zmniejszyć lub zapobiec utlenianiu cholesterolu.
Kiedy cholesterol jest zbyt wysoki we krwi, krąży wolniej i ma tendencję do utleniania się. A utleniony cholesterol jest bardzo toksyczny dla naszych tętnic – mówi specjalista.
Do głównych przeciwutleniaczy należą beta-karoten, znajdujący się w marchwi, szpinaku, koprze włoskim, zielonej kapuście, boćwinach i morelach lub kwas askorbinowy (witamina C), występujący w papryce, cytrynach, kiwi, liczi i truskawkach. Kapusta i cytrusy.
Prawnik
Wiadomo również, że awokado zmniejsza wchłanianie cholesterolu, ponieważ jest bogate w tokoferole (witaminę E) i zawiera sterole roślinne.
Znane również jako fitosterole, sterole roślinne są naturalnymi substancjami, które „mają tę właściwość, że mają postać chemiczną bardzo zbliżoną do cholesterolu”. Na poziomie jelit „konkurują z cholesterolem, ograniczając jego wchłanianie, a tym samym jego przechodzenie przez krew”.
Występuje również w margarynie klasycznej lub margarynie wzbogaconej sterolami roślinnymi i olejami roślinnymi (rzepakowy, sojowy, orzechowy, lniany, słonecznikowy, oliwkowy).
Wszystkie zboża
Kolejny sprzymierzeniec w walce z nadmiarem cholesterolu: produkty pełnoziarniste. Rafinowane zboża, takie jak biały ryż czy biały chleb, najlepiej zastąpić kaszą gryczaną, kaszą bulgur, żytem pełnoziarnistym, komosą ryżową lub płatkami owsianymi.
Beta-glukan w płatkach owsianych „spowalnia wchłanianie glukozy i tłuszczu, co pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi i zwiększyć„ dobry ”cholesterol” – dodaje dr Cohen, autor wytycznych. Co jem… Kiedy jem, oni mają cholesterol” (wydanie w miękkiej okładce). „Odżywiaj swoje zdrowie” (wyd. 1)..
rośliny strączkowe
Zaleca się również spożywanie pokarmów należących do rodziny roślin strączkowych, takich jak ciecierzyca, groszek, fasola, soczewica, a nawet fasola. Do każdego posiłku dołącz „gotowane i/lub surowe warzywa, porcję owoców oraz zboża lub rośliny strączkowe” – radzi dietetyk.
tłuste ryby
Na koniec można wspomnieć o tłustych rybach, takich jak tuńczyk, sardynki, makrela, łosoś, a nawet śledź, które zawierają dużą ilość kwasów tłuszczowych omega-3, które pomagają walczyć z nadmiarem tłuszczów i złym cholesterolem.
More Stories
Słynny obraz centralnej czarnej dziury w Drodze Mlecznej, Sgr A*, będzie błędny!
Lekarze apelują o systematyczne badania przyszłych matek
SpaceX planuje zrobić znacznie lepiej ze Starship 6 i zapowiada się niesamowicie!