6,5 euro! Cena trzydaniowego dania Gromperekichelcher jest podzielona w Schueberfouer. W 2018 r. nadal wymieniano je za 5 euro. Jednak świat wciąż tłoczy się w Chalet Au Gourmet, miejscu, które od ponad 30 lat poświęcone jest plackom ziemniaczanym w Glacis. „Wszystko wzrosło i ma sens, że cena jest wyższa”, mówi Matilde z Metz. „Dopóki jest dobre, płacimy, to nie ma znaczenia”.
„Po dwóch latach ograniczeń Covid cieszymy się, że wróciliśmy”, mówi Gaston Schmaul, właściciel domku. „Wszyscy znają naszego Gromperekichelchera, ponieważ jest taki dobry i świeży”. Uzasadnia się ceną. „Olej jest trzy razy droższy niż wcześniej, a do gotowania potrzeba dużo litrów. Olej jest wymieniany codziennie. W tym roku ziemniaki są rzadkością, ciężko nam było nadążyć za cenami z przeszłości. Ale ważne jest to, że aby zachować tę samą jakość, nie zmienia się przepisu, który ludzie lubią!”, potwierdza Gaston Schmaul.
Oprócz ceny, jest jeszcze jedno pytanie, które zadaje fanom Gromperekichelcher: czy powinno się go podawać z sosem czy miską kompotu? „Każdy robi, co chce”, odpowiedział z uśmiechem właściciel domku Au Gourmet. Aby zorganizować trzytygodniowe targi, potrzeba dużo ciast. „Przygotowujemy je przez noc na następny dzień. Rano przyjeżdżają świeże” – mówi Gaston Schmaul.
„Profesjonalne rozwiązywanie problemów. Pragnący być pionierem kulinarnym. Przyjazny miłośnik piwa.”
More Stories
Aktualizacja 10.2.7: Podsumowanie nowości od 8 maja w Dragonflight – World of Warcraft
Dobra oferta – „5-gwiazdkowy” soundbar Sony HT-A5000 za 350,00 EUR (-48%)
Top 5 najlepszych laptopów w sprzedaży w Carrefour na francuskie dni – LaptopSpirit