Głodni Wiedzy

Informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

10 produktów, które możesz zjeść, które są idealne do utraty wagi

10 produktów, które możesz zjeść, które są idealne do utraty wagi

Chociaż nie ma czegoś takiego jak jedzenie bez kalorii, istnieje wiele produktów, które można jeść swobodnie, nie martwiąc się o przybranie na wadze, jak inni.

Taka jest opinia amerykańskiej dietetyczki Lisy Young, która precyzuje, że żywność ta dzieli się na dwie kategorie: nieskrobiowe owoce lub warzywa. ” Składa się głównie z wody, jest niskokaloryczny i zawiera błonnik, który sprzyja sytości.„, podkreśla.

Chociaż owoce i warzywa nie są bogate w białko, są pełne witamin, przeciwutleniaczy i innych prozdrowotnych składników odżywczych. Możesz się do nich zwrócić, jeśli jesteś na diecie i odczuwasz głód między posiłkami. Oczywiście trzeba będzie uzupełnić swoją dietę o dodatkowe posiłki. Zawsze przedkładaj pieczywo pełnoziarniste nad białe, nawet nie myśl o pójściu do działu z przetworzoną żywnością w supermarkecie, a przede wszystkim wykonuj regularną aktywność fizyczną, aby stworzyć deficyt kaloryczny, który pozwoli Ci osiągnąć cel.

Dodanie grejpfruta do diety może pomóc w utracie wagi. W rzeczywistości grejpfrut jest bogaty w błonnik i pomaga zwalczać głód.

Oto lista owoców i warzyw, które możesz jeść o każdej porze iw dowolnej ilości, biorąc pod uwagę ich zdrowotność i kaloryczność:

seler

Seler składa się w 95% z wody, ale to nie znaczy, że nie zawiera innych zdrowych składników: zawiera potas, kwas foliowy, błonnik i witaminę K. Pamiętaj, że te warzywa tracą dużo przeciwutleniaczy w ciągu pięciu dni od zakupu w supermarkecie, więc musisz się spieszyć, aby uzyskać pełne korzyści.

Rzepa

Bardzo niskie kalorie: 1 szklanka surowego jarmużu zawiera tylko około 33 kalorii, ale każda porcja zawiera około 3 gramów białka i 2,5 grama błonnika. Jest to jeden z niewielu pokarmów, który zawiera dobre ilości kwasów tłuszczowych omega-3, składnik odżywczy występujący głównie w niektórych rybach. Podobnie jak inne rodzaje sałat, kapusta jest również bogata w witaminy i kwas foliowy.

READ  Te dwa leki mają prawie taką samą nazwę: ich pomieszanie może „zagrażać życiu pacjenta” i tak nazwała to Hiszpania

jagody

Jagody są bardzo popularne we wszystkich dietach ze względu na ich właściwości przeciwutleniające i są prawdopodobnie najobficiej występującymi owocami. Ponadto zawiera tylko około 85 kalorii. Puszka jagód może dostarczyć około 14% zalecanego dziennego spożycia błonnika.

opcja

Roślina, podobnie jak seler, jest prawie całkowicie hydrofilowa. Ogórek zawiera tylko 16 kalorii na porcję. Za ich wysoką wartość odżywczą odpowiadają nasiona i skórka, dlatego najlepiej nie obierać ich ze skórki, jeśli chcemy czerpać z nich realne korzyści. Pod tym względem skórka i pestki w środku są doskonałym źródłem błonnika i witaminy A, zwanej inaczej beta-karotenem, która jest szczególnie korzystna dla poprawy wzroku.

pomidory

Zawierają likopen, karotenoid, który pomaga zwalczać choroby przewlekłe i nadaje im charakterystyczny czerwony kolor. Oprócz likopenu pomidory są bogate w witaminy A, C i B2, a także kwas foliowy, chrom, potas i błonnik. Możesz jeść, co chcesz, ponieważ jeden pomidor dziennie zawiera 25 kalorii.

grejpfrut

Badania wykazały, że dodanie grejpfruta do diety może sprzyjać utracie wagi, dlatego uważa się je za żywność dietetyczną. Dzieje się tak dlatego, że grejpfrut jest bogaty w błonnik i pomaga powstrzymać głód, stabilizując poziom cukru we krwi i pomagając czuć się pełniejszym na dłużej. Każdy z nich zawiera tylko 50 kalorii. Zawarta w nich witamina C może zmniejszyć ryzyko wystąpienia poważnych problemów zdrowotnych, takich jak rak i choroby układu krążenia.

brokuły

Brokuły są bardzo pożywne, gdy są spożywane na surowo lub gotowane na parze. Warzywa te zawierają sulforafan, substancję przeciwnowotworową, która niszczy rakotwórcze chemikalia, które organizm może przyjąć, zarówno w środowisku, jak iw żywności. Wraz z witaminami A, C, E i K jedna porcja gotowanych na parze brokułów zawiera około 20% dziennej zalecanej ilości błonnika. Poza tym to tylko 31 kalorii.

READ  Małe amerykańskie miasteczko czeka na przypływ ciemnej materii

kalafior

Chociaż jego biały kolor może być mylący, kalafior jest bardzo wszechstronnym i pożywnym warzywem. Kalafior zawiera przeciwutleniacze i fitochemikalia, które pomagają zwalczać niektóre choroby przewlekłe. Jest również doskonałym źródłem kwasu foliowego, błonnika oraz witamin C i K. Każda porcja zawiera około 25 kalorii.

sałata

Większość sałat, czy to rzymska, czy lodowa, zawiera tylko 10-20 kalorii na porcję. Chociaż jest to żywność na bazie wody, zawiera wiele niezbędnych witamin i składników odżywczych, takich jak kwas foliowy, żelazo oraz witaminy A i C.

Pomarańczowy

Większość ludzi zna pomarańcze ze względu na wysoką zawartość witaminy C, ale to nie wszystko. Ponieważ jest potrzebna do produkcji kolagenu, pomarańcza pomaga chronić skórę przed uszkodzeniami i nadaje jej zdrowy blask. Jeśli nigdy nie jadłeś białych nici w środku, spóźniłeś się: Szpik jest bogaty w błonnik, który pomaga obniżyć poziom cukru we krwi i cholesterolu.