Głodni Wiedzy

Informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

10 najlepszych odpowiedzi na ważne pytania, które zadajemy sobie na temat jedzenia

Dziś moim zdaniem nie ma wątpliwości Pokarmy depresyjne gdzie jest Najlepsze posiłki odgrzewane. Nie, dzisiaj przedstawiam wam obiektywny i informacyjny szczyt, aby odpowiedzieć na pytania, które zawsze zadawaliście sobie na temat jedzenia. Jedzenie nie będzie już miało żadnych tajemnic, a jutrzejszego śniadania będziesz patrzeć na ciastka zupełnie nowymi oczami.

1. Jaka jest różnica między owocami a warzywami?

Daj spokój, powtórzmy to raz na zawsze: owoce i warzywa nie są dokładnymi przeciwieństwami. Owoce to (prawie) jadalne produkty roślin kwitnących. Warzywa nie mają bardzo precyzyjnej definicji, ale można powiedzieć, że są to wszystkie jadalne części roślin warzywnych. W efekcie wśród warzyw możemy zaliczyć liście, korzenie, nasiona, łodygi, kwiaty… ale także owoce. Dlatego pomidory to owoc i warzywo. Dyskusja jest zamknięta.

2. Dlaczego to, co jest naprawdę dobre, rzadko jest dobre dla twojego ciała?

Postawmy pytanie w inny sposób: dlaczego tak bardzo lubimy jeść tłuszcz i cukier, skoro nie jest to dobre dla naszego organizmu? Cóż, najbardziej prawdopodobnym wyjaśnieniem jest to, że nasze ciała lubią gromadzić zapasy, aby przetrwać, gdy sytuacja staje się ciężka. W rezultacie lubi jeść pokarmy, które będą przechowywane jako tłuszcz. Tłuszcz, który mógłby spalić, gdyby pozbawił go jedzenia przez długi czas. Więc następnym razem, gdy będziesz mieć ochotę na dużego burgera lub dobrego raclette, wiedz, że twoje ciało jest bardzo dalekowzroczne. W czasach, gdy nie mieliśmy supermarketów na każdym rogu ulicy, ten idiota wciąż myśli, że wrócił.

3. Co jest gorsze między tłuszczem a cukrem?

Dopóki mówimy o złych rzeczach dla organizmu, będziemy się zastanawiać, co jest gorsze. Cóż, trudno powiedzieć. Tłuszcz zawiera więcej kalorii niż cukier, ale dieta bezwęglowodanowa będzie skuteczniejsza niż dieta beztłuszczowa w odchudzaniu i zapobieganiu chorobom układu krążenia. Jeśli weźmiemy też pod uwagę, że niektóre tłuszcze są dobre dla organizmu, to skłaniam się ku temu, aby w restauracjach nie pisać słodyczy rzadziej niż przystawek.

READ  WHO twierdzi, że wykryte przypadki mogą być tylko „czubkiem góry lodowej”

4. Czy należy przestrzegać dat ważności żywności?

Daj spokój, dam ci listę na liście, abyś miał satysfakcjonujący przegląd:

Mięso, ryby i wędliny należy spożywać do upływu terminu ważności. Chyba że chcesz skończyć z turystą z piekła rodem (nie, nie chcesz).

Jajka można jeść po upływie terminu ważności, ale należy wykonać test wody. Włóż jajko do miski z wodą: jeśli pozostanie na dnie, nadal jest jadalne (ale i tak dobrze je ugotuj). Jeśli unosi się, rzuć nim bezlitośnie.

Jogurt, ser, mleko pasteryzowane i świeżą śmietanę można spożywać do dwóch tygodni od daty ważności. Ale zanim je uderzysz, poczuj, czy się odwrócą. Cóż, ser zawsze będzie brzydko pachniał, więc zaufaj swojej intuicji, jeśli chodzi o to.

Pokarmy suche, takie jak ryż, mąka, makaron, cukier, rośliny strączkowe itp. Można go zażywać długo po upływie terminu ważności. To samo dotyczy miodu i konserw. W najgorszym przypadku będą mniej smakować, ale to niewiele zmieni.

5. Jaka jest różnica między lodami a sorbetem?

Tam sprawa jest o wiele prostsza: sorbet to mieszanka owoców, cukru i wody. Lody to mieszanka owoców (lub aromatów), cukru i tłuszczu (mleka lub jajek). Jeśli więc zależy Ci na tym, co jesz, wybierz sorbet. Lub wybierz dobrą sałatkę. Ale moc jest do bani.

6. Jak może, naturalna woda gazowana?

Wśród wód gazowanych, które można znaleźć na rynku, znajduje się woda gazowana, czyli woda, do której w fabryce wciąż dodawany jest gaz (Bouh) oraz naturalna woda gazowana. Pochodzą one z warstw wodonośnych, które uwięziły wodę i dwutlenek węgla. Z biegiem czasu gaz i woda mieszają się ze sobą, co po prostu skutkuje produkcją wody gazowanej. W końcu to wszystko nonsens.

7. Jak nie mylić już nektaryn z nektarynkami?

Różnica jest tak niewielka, że ​​w wielu krajach te dwa owoce nazywa się nektarykami (no cóż nie „nektarynka”, bo w innych językach, ale w tłumaczeniu „nektarynka” co). Ale my, we Francji, rozróżniamy je w następujący sposób: nektarynki mają bardziej zwarty miąższ, a ich pestki łatwo oddziela się od miąższu, podczas gdy nektarynki mają mniej twardego mięsa i bardziej przywierają do pestek. Ale hej, nie zamierzamy ryzykować: nadal wygląda prawie tak samo.

READ  Łącząc się, czarne dziury są napędzane z dużą prędkością

8. Czy naprawdę śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia?

Ani trochę. Kampania Lobby It wróci do początku ubiegłego wieku. W rzeczywistości nie ma dowodów na to, że śniadanie jest ważniejsze niż inne posiłki. W porządku, jeśli jest zdrowa i zbilansowana (jak nie ze sztucznymi sokami owocowymi i super słodkimi płatkami zbożowymi), ale możesz po prostu pominąć, jeśli rano nie czujesz się głodny. Krótko mówiąc, nie zmuszaj się do wznoszenia tostów o 8 rano, jeśli nie masz na to ochoty.

9. Czym tak naprawdę jest umami?

Zawsze mówiono nam, że nasze kubki smakowe potrafią wykryć 4 smaki: słony, słodki, gorzki i kwaśny. Jednak przez chwilę mówiono nam, że istnieje piąty smak. To umami, co po japońsku oznacza „smaczne” i ma być dość podstawowe i neutralne, jak smak niesolonego bulionu wołowego. Cóż, mogę również przedstawić naukowe wyjaśnienie znalezione na Wikipedii: „Umami reprezentuje smak, jaki zapewniają aminokwasy L-glutaminian i 5-rybonukleotydy takie jak GMP i IMP” Osobiście nic nie zrozumiałem, ale może to do ciebie przemawia.

10. Jak sól poprawia smak?

Nie będę tego przed Wami ukrywał, pytanie jest skomplikowane, więc uprościmy to wszystko: W soli (chlorku sodu) jony sodu pobudzają kubki smakowe – które przez to odczuwają więcej rzeczy, lub czują się inaczej – podczas gdy jony chlorkowe dają słony smak. Dlatego dodając sól do potrawy, zmieniamy smak potraw, a jednocześnie dodajemy słony smak. Do tego czasu myślałem, że to magia, ale w rzeczywistości wcale tak nie było.