Głodni Wiedzy

Informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

Poniżej znajdują się produkty, które powodują najwięcej gazów, nie licząc fasoli

Poniżej znajdują się produkty, które powodują najwięcej gazów, nie licząc fasoli

Niektóre popularne produkty spożywcze, gdy dotrą do naszych jelit, działają jak bomby zegarowe i powodują znaczne wzdęcia.

Kto z nas nigdy nie czuł się pod koniec posiłku wzdęty aż do gazów, czasem głośnych i śmierdzących? Temat może cię rozśmieszyć lub zawstydzić, ale trawienie i wzdęcia to prawdziwy problem zdrowotny. We Francji około 50% populacji cierpi na problemy trawienne, a liczba ta utrzymuje się na stałym poziomie od kilku lat.

Gazy jelitowe biorą udział w procesie trawienia i powstają, gdy bakterie w jelitach wykorzystują proces fermentacji do rozkładu pokarmu. Pierwsze zaskoczenie: ogólnie jest bezwonny. Tak naprawdę nieprzyjemny zapach towarzyszący wzdęciom wynika z obecności siarki w diecie. Spożywany w nadmiarze może powodować wzdęcia, a także znaczny ból brzucha, a czasami powikłania, takie jak nietolerancja, infekcje, a nawet w niektórych przypadkach choroby.

Według dietetyka Aline Baker istnieją cztery pokarmy, które w dużych ilościach powodują wzdęcia brzucha. Oczywiście najpopularniejszymi produktami na ich liście są produkty na bazie laktozy. Produkty takie jak mleko i jogurt składają się z laktozy – cukru złożonego, który musi zostać rozłożony w organizmie przez enzym zwany laktazą. Ale „niektórzy ludzie rodzą się bez zdolności do wytwarzania laktazy” – wyjaśnia specjalista spotkanie z Życie sportowe. Dlatego laktoza obecna w jelitach jest słabo trawiona, co prowadzi do wzrostu ilości gazów w organizmie, które prędzej czy później należy wyeliminować.

Inna przyczyna wzdęć: żywność zawierająca gluten. Białko zawarte w wielu produktach spożywczych zamienia się w pastę, która przykleja się do ścian jelit i uniemożliwia wchłanianie składników odżywczych, komplikując proces trawienia. Laktoza i gluten to dwa główne rodzaje nietolerancji pokarmowych, które medycyna odkryła w ostatnich latach.

Według Allena Beckera są prawdopodobnie dwa inne pokarmy powodujące wzdęcia, które są bardziej zaskakujące. Na przykład czerwone mięso jest jednym z produktów spożywczych powodujących najwięcej gazów u ludzi. Od kilku lat czerwone mięso jest coraz częściej przeciwwskazane w stosowaniu zdrowej diety ze względu na szkody, jakie wyrządza organizmowi. Przede wszystkim jednak jest ciężki dla organizmu i jak każdy produkt bogaty w białko spowalnia proces trawienia.

READ  Ile ważą osoby nieszczepione w epidemii iw szpitalu?

Wreszcie mniej znana guma do żucia szczególnie sprzyja wytwarzaniu gazów. Po pierwsze dlatego, że jak każdy słodki produkt działa hamująco na trawienie. Dzieje się tak dlatego, że zawiera substancje słodzące takie jak sorbitol, które są trudne do strawienia przez organizm. Poza tym żucie spowodowane żuciem gumy z pewnością ma wpływ na tłumienie głodu, ale powoduje też połykanie dużej ilości powietrza.

Aby sobie ulżyć i nie narażać się na uduszenie przez otoczenie, zaleca się zwrócenie uwagi na spożycie glutenu, laktozy, cukru i produktów tłuszczowych, które są bardzo bogate w białko. Niektóre warzywa bogate w błonnik mogą również powodować powstawanie gazów jelitowych. Nie ma szybkiego rozwiązania, ponieważ jest to część procesu trawienia. Aby jednak zapobiec pojawieniu się wzdęć, lepiej jeść rozsądnie.