Szczególnie zaniepokojeni są pracownicy restauracji i branży spożywczej. Narodowa Agencja Bezpieczeństwa Zdrowia zaleca lepszy nadzór nad stosowaniem tego rodzaju gotowania.
Opublikowany
Czas czytania: 1 minuta
W piątek 25 października Krajowa Agencja ds. Bezpieczeństwa Zdrowia powiadomiła France Info o niebezpieczeństwach, jakie mogą stanowić opary oleju kuchennego. Henri Bastos, odpowiedzialny za higienę pracy w Anse, rozmawia z France Info „Możliwość zachorowania na raka” Jednym z nich są potrawy smażone, którymi zajmują się setki tysięcy pracowników w kuchniach czy fabrykach przygotowujących dania gotowe.
Ekspert to wyjaśnia „wysoka temperatura”spowodowane użyciem smażenia,„Będzie to miało konsekwencje dla fizycznej i biochemicznej przemiany tłuszczów, a także gotowanej żywności”. „W tych emisjach ze smażenia występuje wiele różnych związków, które w większości są związkami niebezpiecznymi”. Dodaje. Oznacza to, że im wyższa temperatura, tym dłuższy czas gotowania i więcej dymu ze smażenia, a zatem ostatecznie bardziej niebezpieczne.
W obliczu tych zagrożeń agencja zaleca lepszy nadzór nad stosowaniem tego typu kuchni w branży restauracyjnej i spożywczej. Na swojej stronie internetowej ANSES ubolewa nad niską liczbą „Na podstawie badań opublikowanych poza Azją Południowo-Wschodnią, czy to w celu oceny stopnia, w jakim emisje ze smażenia powodują raka, czy w celu oceny narażenia zawodowego”. „To stawia pod znakiem zapytania poziom zainteresowania narażeniami zawodowymi związanymi z tą metodą gotowania we Francji, a nawet w Europie”.Ona płacze.
„Miłośnik muzyki. Miłośnik mediów społecznościowych. Specjalista sieciowy. Analityk. Organizator. Pionier w podróżach.”
More Stories
Słynny obraz centralnej czarnej dziury w Drodze Mlecznej, Sgr A*, będzie błędny!
Lekarze apelują o systematyczne badania przyszłych matek
SpaceX planuje zrobić znacznie lepiej ze Starship 6 i zapowiada się niesamowicie!