Jeśli chodzi o żywienie, wydaje się, że jest wiele szkół, pewne sprzeczności i wiele założeń. Wychodząc od tego, że chleb pełnoziarnisty jest lepszy od białego, jest zdrowszy.
stronnicze oficjalne rekomendacje
Trudno jest dostrzec pozory prawdy, gdy informacje przeczą rzeczywistościZdrowe jedzenie. Jeśli kilka lat temu mleko krowie było chwalone, dziś produkty Mleczarnia Najwyraźniej nie są już „przyjaciółmi na całe życie”. To samo dla Mąka pszenna i gluten Który zawiera nadmiar.
Ale jeśli to Porady żywieniowe Ciągle sobie zaprzeczają, także dlatego, że większość dietetyków jest kilka lat za nimi Współczesne odkrycia naukowe. Dodajmy do tego Oficjalne rekomendacje Bez uwzględnienia Specyfika każdego z nich I Bardzo aktywni lobbyści.
według Xavier Bazindziennikarz naukowy i autor bestsellerów Wielka Farmacja zdemaskowanaObecne oficjalne zalecenia są dość stronnicze:
Tak zwane oficjalne zalecenia skierowane są przede wszystkim do osób stosujących niewłaściwą dietę, które w związku z tym są narażone na poważniejsze choroby.
Jasne jest więc, że dla tych, którzy jedzą frytki, wędliny, mięso i ciastka, spożywanie świeżego jogurtu z mleka krowiego jest zdrowe. PRAWDA postęp ; Ale kto to bierze? Zadbaj o swoje zdrowie na długie lata Przy jednoczesnym przestrzeganiu diety opartejNieprzetworzona lub przetworzona żywność roślinnaRegularne spożywanie produktów mlecznych nie będzie miało takiego samego efektu…
Dlaczego chleb pełnoziarnisty jest lepszy od białego?
z pewnością Chleb pełnoziarnisty zawiera więcej błonnika, witamin, magnezu i potasu niż chleb białyAle ich wkład żywieniowy jest minimalny. Bo nawet podczas konsumpcji 100 gram Z chleba pełnoziarnistego codziennie okazuje się to nie do osiągnięcia Jedna czwarta zalecanej ilości błonnika. To samo dotyczy potasu, magnezu i witamin.
Chleb we wszystkich postaciach ma bardzo niewiele wartości odżywczych
Niezależnie od tego, czy chleb jest biały, czy z pełnego ziarna, będzie miał bardzo niewiele cech. Bogaty w cukry, uważany za „szybki”. I nie bez powodu: ona Indeks glikemiczny (GI) Około 70, ten sam poziom Biały cukier. Pomimo lepszej reputacji, Chleb pełnoziarnisty Nie jest to wyjątek od reguły.
Według A Niedawne badanie przeprowadzone na osobach chorych na cukrzycęspowodowałaby mąka pełnoziarnista Wysoki poziom cukru we krwi Jest nie mniej ważna niż biała mąka, która prowadzi do: Szczyt insuliny W rozszerzeniu A Niski poziom cukru we krwi Jej słynnymi objawami są zmęczenie i silna chęć zjedzenia słodyczy itp.
te Szybkie cukry występujące w pieczywieNiezależnie od tego, czy jest zrobiony z białej mąki, czy z mąki pełnoziarnistej, po prostu daje efektPrzyspiesz starzenie się komórekLub nawet powodować niektóre choroby, takie jak Cukrzyca.
Chleb pełnoziarnisty zawiera tyle samo glutenu co chleb biały
Tam dokładny kompletny Będzie zawierać tę samą ilość glutenu dokładny biały. Substancja ta, mniej tolerowana przez zwykłych ludzi, ma działanie długoterminoweUszkodzenie błony śluzowej jelitpowodując wyczerpanie I Kłopoty trawienny Mniej lub bardziej bolesne.
Według Wyniki innego badania, Gliadyna, białko występujące w glutenie, zwiększa przepuszczalność jeliti ryzykują jego naruszeniem, podobnie jak układu odpornościowego.
Dlaczego chleb pełnoziarnisty jest mniej zdrowy niż chleb biały?
Jeśli do tej pory Biały chleb i mąka pełnoziarnista Nie wyróżniał się pod względem Atrybuty OdżywczeRóżnią się składem chemicznym. Jeśli nie pochodzi z rolnictwa ekologicznego, Chleb pełnoziarnisty może zawierać wiele pestycydów Jak jego przyjaciel.
Inaczej Biała mąka Który zawiera tylko środkową warstwę ziarna pszenicy (bielmo). dokładny kompletny Zawiera Ha, zalążek ISuwayda. Problem w tym, że otręby pszenne są na to bardziej podatne Rozprzestrzenianie się pestycydów Ponieważ jest to jego zewnętrzna powłoka, wejścia są tam skoncentrowane.
Mąka pełnoziarnista zawiera więcej kwasu fitynowego i akryloamidu niż mąka biała
Podobnie jak zdecydowana większość zbóż, Pszenica zawiera kwas fitynowy w dużych ilościachskupiony na dźwięku. Chociaż kwas ten jest naturalny, spożywany regularnie i w nadmiarze, Utrudnia prawidłowe wchłanianie wielu niezbędnych minerałów (Zwłaszcza cynk, ale także żelazo, wapń i magnez).
Chleb pełnoziarnisty również zawiera Więcej akryloamidu niż białego chleba, tworzywo Rakotwórcza rozważane wcześniejz A. również zapewnia Poważne zagrożenie dla zdrowia ludzkiegoZnajduje się na liście substancji wysoce niebezpiecznychAgencja Ochrony Środowiska (Agencja Ochrony Środowiska).
Preferuj organiczny chleb na zakwasie
Więc, Który chleb wybierasz? Kiedy nie chcesz na stałe przestać go używać? Eksperci zalecają wybór Chleb z prastarej mąki pochodzącej z upraw ekologicznych I Wykonane z zakwasuNaturalne bakterie, które w pewnym stopniu obniżają indeks glikemiczny.
Innym aspektem, który jest często pomijany, są metody przetwarzania chleba, zwłaszcza chleba. Temperatura wypieku chleba odgrywa kluczową rolę w tworzeniu się szkodliwych substancji, takich jak akrylamid. Wysokie temperatury gotowania, szczególnie podczas pieczenia chleba przemysłowego, mogą zwiększyć produkcję tej toksycznej substancji. Dodatkowo pieczywo pieczone szybko w wysokich temperaturach jeszcze bardziej pogarsza jego właściwości odżywcze. Natomiast wolniejszy proces pieczenia, taki jak ten stosowany do wypieku chleba na zakwasie, nie tylko lepiej zachowuje składniki odżywcze, ale także redukuje szkodliwe związki.
„Miłośnik muzyki. Miłośnik mediów społecznościowych. Specjalista sieciowy. Analityk. Organizator. Pionier w podróżach.”
More Stories
Słynny obraz centralnej czarnej dziury w Drodze Mlecznej, Sgr A*, będzie błędny!
Lekarze apelują o systematyczne badania przyszłych matek
SpaceX planuje zrobić znacznie lepiej ze Starship 6 i zapowiada się niesamowicie!