Głodni Wiedzy

Informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

Dlaczego nie zaleca się przechowywania żywności w plastiku?

Dlaczego nie zaleca się przechowywania żywności w plastiku?

the plastikowe pudełka Stały się popularnymi akcesoriami w życiu codziennym ze względu na swoją trwałość, przystępną cenę i możliwość ponownego użycia.

Jednak ryzyko zanieczyszczenia żywności związane z przeniesieniem materiałów z pojemnika do zawartości pozostaje Częsta obawa konsumentów. Doprowadziło to nawet do spadku zapasów marki Tupperware, znanej z hermetycznych pojemników na żywność.

Po co używać odpowiedniego pojemnika do przechowywania żywności?

Dietetyk i dietetyk Florence Foucault ostrzega konsumentów, aby tego nie robili Nadmierne używanie plastikowych pudełek aby oszczędzać żywność.

Potwierdź potrzebę Wybierz pudełko, które nadaje się do użytku w lodówce lub kuchence mikrofalowej Aby uniknąć przenoszenia substancji toksycznych, zwłaszcza w przypadku tłustych potraw. Na przykład lasagne podgrzana w kuchence mikrofalowej w niewłaściwym pojemniku jest bardzo niebezpieczna w transporcie.

Ty też powinieneś Postępuj zgodnie z instrukcjami producenta dotyczącymi czasu i temperatury gotowania Zalecane do plastikowego pudełka śniadaniowego.

Zamiast tego wybierz szklaną miskę!

Florence Foucaut wyjaśnia, że ​​jakość plastiku może się różnić w zależności od kodu użytkowania. Écoconso opracowało kryteria prawidłowego użytkowania każdego rodzaju pojemnika w zależności od produktu. Tworzywa sztuczne są jednak wykorzystywane do innych celów, co stwarza zagrożenie dla zdrowia.

szkło Środowiskowa i bezpieczna alternatywa Ale jest cięższy niż plastik. To nie przypadek, że coraz więcej osób wybiera narzędzia przyjazne dla środowiska.

Ludzie coraz mniej rezygnują z plastiku na rzecz materiałów, które szanują planetę. Jednak minusem jest to Szkło jest cięższe niż plastik I Jest też droższy.

Lista produktów, których nie należy przechowywać w plastikowych pojemnikach

radzi Florence Foucault, dyplomowana dietetyczkaUnikaj przechowywania następujących produktów spożywczych w plastikowych pojemnikach :

  • Owoce o cienkiej skórce Jak truskawki, jeżyny czy maliny. Istnieje ryzyko przenoszenia i rozwoju pleśni.
  • surowe warzywa Większość witamin można utracić. Więc powinieneś wziąć to od razu.
  • gulasze lub zupy Ponieważ plastik może przenosić cząsteczki do balsamów ze względu na ich pH.
  • surowe jajka Nie musi być zimno w plastikowym pudełku. Jajko na twardo chronione skorupką można tam bez problemu przechowywać, ale nie w przypadku omletu.
READ  8 znaków ostrzegawczych choroby wątroby